Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Animal de companie: 5 rase de câini potrivite pentru copii

0
Animal de companie: 5 rase de câini potrivite pentru copii
Copilul tău își dorește foarte tare un animal de companie? Un cățel, în special? Prezența lui ar fi mai mult decât benefică. O demonstrează numeroasele studii care arată ce efecte poate avea un animal de companie în dezvoltarea psihomotorie a unui prichindel, dar și pentru sănătatea acestuia. Ce rase sunt potrivite pentru copii? Descoperă în articol mai multe recomandări care îți pot fi de mare ajutor!

Cercetările din domeniu au arătat că juniorii care au un câine fac mai mult exercițiu fizic comparativ cu cei care nu au un animal de companie. Dincolo de mișcare, Academia Americană de Pediatrie a arătat că acei copii care de mici au acasă o pisică sau un câine, sunt mai sănătoși, au mai puține probleme respiratorii, numărul infecțiilor la ureche este mai mic și au nevoie de tratament medical cu antibiotice pe perioadă mai scurtă comparativ cu acei copii care nu au animale de companie.

În același timp, beneficiile de ordin psihologic sunt mai multe: un copil care învaţă să aibă grijă de animalul său, să-l trateze cu blândeţe şi răbdare are şanse mari să înveţe să-şi trateze semenii în acelaşi fel. Părinţii sunt totuşi sfătuiţi să aleagă un companion potrivit. De ce? Pentru că un animal agresiv sau unul exotic, greu de îngrijit, ar putea transforma experiența într-una deloc plăcută.

Tocmai de aceea, îți prezentăm mai jos 5 rase de câine din care poți alege animalul de companie potrivit pentru copilul tău:


Bichon Frise




Bichonul este o rasă de talie mică, cu o blană pufoasă care are nevoie de îngrijire şi care se adaptează ușor la personalitatea stăpânului. Este o rasă veselă, jucăuşă, sociabilă dar şi sensibilă, ideală pentru copii. În plus, datorită staturii sale mici, poate fi îngrijit foarte ușor și se va simţi foarte bine şi într-un apartament. Totodată, bichonul are un nivel foarte mare de inteligentă şi are mereu chef de distracţie.


Collie




Cine nu și-o aduce aminte pe “Lassie”, celebra cățelușă din rasa Collie, protagonista unui serial de mare succes difuzat în copilăria noastră?! Un câine din această rasă este un companion ideal pentru copii. Va participa cu foarte mare plăcere la jocurile de minge sau de agilitate. Are nevoie de multă mișcare și îngrijire și necesită un dresaj adecvat.


Bulldog englez



Este o rasă de talie medie, blândă, sensibilă şi inteligentă, potrivită pentru apartament. Bulldogul englez tolerează foarte bine copii, se comportă ca un paznic grijuliu. Nu are nevoie de foarte multă mişcare, se adaptează foarte bine la o viaţă mai puţin activă. Însă are nevoie de dresaj şi socializare continuă începând de la o vârstă fragedă.


Labrador Retriever



Este extrem de promovat drept “câine de familie”, datorită, poate, și numeroaselor filme americane, pentru că este o rasă foarte ușor de dresat. În plus, este foarte ascultător și se atașează mai ales de copii.  Are nevoie de foarte mult atenție și îngrijire, preferă spațiile largi și deschise, dar, dacă este dresat corect, poate trăi și într-un apartament, însă trebuie plimbat in fiecare zi.


Terra Nova (Newfoundland)




În ciuda taliei foarte mari, câinii din rasa Terra Nova se comportă protector și calm față de copii. Sunt blânzi și ascultători, ușor de dresat. Le place foarte mult sa inoate, au nevoie de dresaj consecvent și de activități în aer liber. Tocmai de aceea e recomandat  să îi iei copilului tău un exemplar din această rasă dacă stați la curte. 


Ce boli pot transmite câinii copiilor?

Există şi aspecte mai puţin plăcute în a deţine un animal de companie, iar acestea constau în apariţia diferitelor boli pe care animăluţele le pot face dacă nu sunt îngrijite corespunzător. Unele dintre ele sunt transmisibile la om şi pot duce la probleme de sănătate severe.

Orice boală care se transmite de la animal la om se numeşte generic „zoonoza”. Zoonozele sunt de natură diversă, şi pot fi contractate cu uşurinţă de către oamenii cu care animalele bolnave vin în contact. Printre cele mai frecvente astfel de exemple sunt turbarea, râia, leptospiroza, tenia și microsporidoza. 

Atenție! Regulă de aur în prevenirea acestor boli este spălarea temeinică a mâinilor după ce aţi interacţionat cu patrupedul şi vizita regulată la medicul veterinar!

Însă există și afecțiuni ale câinilor care nu sunt transmisibile la om, dar despre care, în mod eronat, se crede că pot afecta sănătatea stăpânilor. De exemplu, tuse de canisa, o afecțiunea care poate apărea frecvent în sezonul rece. 

De asemenea, dacă intenționezi să-i iei copilului tău un exemplar de talie mare, displazia de sold la câini este una dintre cele mai frecvente probleme ortopedice. 

Concluzia?

Ia în considerare toate aspectele atunci când vei alege un animal de companie pentru copilul tău. Însă, indiferent de rasa pentru care optezi, vizitele regulate la medicul veterinar sunt obligatorii!

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus