Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum tratăm înțepăturile de insecte în sezonul cald

0
Cum tratăm înțepăturile de insecte în sezonul cald
Pe lângă deshidratare și insolație, zilele toride de vară pot aduce și alte neplăceri copiilor: înțepăturile de insecte. Sunt nelipsite, mai ales că juniorii petrec foarte mult timp în aer liber, în parcuri ori prin grădini. Iar canicula intensifică senzațiile de mâncărime, uneori apare și usturimea, și mărimea leziunii pe piele. Ca să-ți poți ajuta copilul, este bine să ştii câte ceva despre insecte şi diferitele tipuri de înţepături.

Cele mai multe mușcături de insecte sunt inofensive pe termen lung. De obicei, nu există nici un motiv ca un medic să vadă leziunile pentru a identifica ce tip de mușcături ar putea fi, deoarece tratamentul este același: reducerea mâncărimii și prevenirea infecțiilor. Excepție fac mușcăturile de căpușe.

Cum poți identifica tipurile de mușcături și de înțepături?

Muşcăturile de păianjen



Acestea creează de multe ori o zonă  destul de mare, circulară, ridicată şi cu un vârf de ac vizibil în mijloc. Muşcăturile de păianjen  pot creşte în dimensiune şi roşeaţă timp de mai multe zile şi tind să fie destul de dureroase.  Zonele mușcate pot ajunge la 3 sau la 5 „bucăţi”, de multe ori situate într-o linie dreaptă sau limitate la o singură zonă a corpului. De ce? Pentru că păianjenii fac de multe ori câte o călătorie pe o parte a corpului pe timp de noapte şi se hrănesc de-a lungul drumului. 

Singurele specii de păianjeni care prezintă un pericol real sunt văduva neagră şi păianjenul maro pustnic. Văduva neagră este de dimensiuni mici, are culoarea neagră, lucioasă şi are un semn roşu sau portocaliu-rosiatic în formă de clepsidra pe spate. Păianjenul maro pustnic este de culoare maro şi are un semn pe spate în formă de vioară.


Muşcăturile de purici



De obicei, apar  în număr mai mare decât muşcăturile de păianjen, mai ales pe picioare. De multe ori nu sunt dureroase la momentul muşcăturii, dar vor da mâncărimi din ce în ce mai mari. Copiii vor reacţiona diferit la muşcăturile de purici, unii fiind chiar foarte sensibili la acestea. Cei mici se pot alege cu astfel de mușcături dacă frecventează casele cu animale de companie, merg la plajă sau în parcuri.


► Citește și COD ROȘU de caniculă: Ce boli apar la copii în sezonul estival


Înţepăturile de ţânţari



Acestea apar, de obicei, în zonele expuse, cum ar fi mâinile şi antebraţele, gleznele şi gâtul şi sunt destul de evidente. Deşi sunt extrem de enervante, ciupiturile de ţânţari nu sunt periculoase atâta timp când nu vă aflaţi într-o ţară tropicală.


Înțepăturile de albine



Când copiii sunt înţepaţi de albine pot experimenta durere ascuţită în locul înţepăturii, roşeaţă şi de multe ori o pielea se umflă şi devine albicioasă. Mâncărimea localizată este comună şi zona de roşeaţă se poate mări până la 12 /18 cm în diametru în următoarele 24 de ore.


Înţepăturile de insecte sau muşcăturile pot provoca două probleme potenţiale:

1. O infecţie la locul înţepăturii.

2. O reacţie alergică la veninul injectat.


Cum tratăm înțepăturile și mușcăturile de insecte?

Mâncărimea se poate trata cu o mulţime de produse calmante aplicate direct pe muşcătură. Unul dintre tratamentele  instant este gelul anestezic aplicat pe muşcătură. Dacă muşcătura are deja leziuni de la scărpinat s-ar putea să usuture puţin, însă funcţionează foarte bine şi rapid. De asemenea, poți apela și la metode naturale. De exemplu, cu ajutorul unei coji de banană, pe care trebuie să o freci uşor pe zona afectată. Astfel, leziunea se va vindeca mai repede, iar senzaţia de mâncărime va fi atenuată.

În caz de durere sau arsură, aplică o cârpă înmuiată în apă rece peste orice mușcătură care “arde”, înţeapă sau mănâncă. Și mai eficient este un cub de gheaţă!

Scoaterea acelor  în cazul înțepăturilor de albine

O albină îşi va lăsa în rana acul şi sacul cu venin. În această situație, apasă şi scoate sacul cu venin cu un cuţit ascuţit sau cu marginea unui card de credit înainte de a scoate restul acului. (Stoarcerea sacului cu ajutorul unei pensete va forţa mai mult venin în piele).  Acul viespei nu are un sac de venin ataşat. După îndepărtarea acului cu ajutorul unei pensete, aplica gheaţă pe locul înţepăturii deoarece acest lucru încetineşte răspândirea veninului şi calmează durerea.


Cum poți preveni infectarea leziunilor?

  • Înainte ca o muşcătură sa se infecteze poţi lua câteva măsuri de precauţie, în special în cazul muşcăturilor de păianjen,  care se pot infecta uşor din cauza mărimii lor:
  • Spală muşcătură cu apă caldă cu săpun.
  • Aplică peroxid de hidrogen diluat (amestec de apă ½ cu ½ peroxid).
  • Spală peroxidul după două minute.
  • Aplică un unguent cu antibiotic.
  • Gheaţă aplicată peste o muşcătură de păianjen mare poate reduce durerea şi senzaţia de arsură. Dacă aplici aceşti pasi vei evita de obicei infectarea rănii.
  • Taie unghiile copilului - acest lucru va reduce riscul de infectare a muşcăturilor şi va micşora posibilitatea de cicatrizare.


Ce tratament poți aplica în cazul mușcăturilor deja infectate?

În situația în care zona roşie din jurul muşcăturii continuă să se mărească, devine mai umflată şi mai dureroasă şi începe să se scurgă puroi  înseamnă că s-a infectat. Iată câţiva paşi pe care trebuie să îi urmezi de trei ori pe zi:

  • Spală leziunea cu apă caldă cu săpun.
  • Aplică un prosop fierbinte pe zonă timp de 10 minute.
  • Aplică peroxid de hidrogen diluat, apoi spală după două minute.
  • Aplică soluţie Povidona iod diluată şi lasă să se usuce timp de două minute.
  • Clătește toată soluţia cu apă din abundență.
  • La final, aplică un unguent cu antibiotic. 

Atenție! Poate dura una sau două zile pentru ca acest tratament să începe să funcţioneze, dar nu ar trebui să se înrăutăţească starea leziunii. În cazul în care roşeaţa şi drenajul continuă să se agraveze, ori copilul face febră sau dungi roşii care se extind de la muşcătură, atunci trebuie să mergi la medic imediat!

Sursa: AskDrSears


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus