Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

De ce nu trebuie să-i lăsăm pe copii să intre încălțați în casă

1
De ce nu trebuie să-i lăsăm pe copii să intre încălțați în casă
Copiii sunt mereu plini de energie, mereu cu chef de joacă, prin urmare sunt foarte dese momentele în care uită să se descalțe când intră în casă. Însă ar trebui să renunțe la acest obicei. De ce? Nu doar pentru că aduc mizeria în casă, ci și pentru că încălţămintea este plină de bacterii, un adevărat pericol pentru sănătatea întregii familii.

Cât de periculos este să intri încălţat în casă? Cercetătorii de la Universitatea din Arizona au constatat că, în medie, pe încălţămintea noastră există aproximativ 421.000 de bacterii. Printre acestea se numără E.coli, care provoacă afecţiuni intestinale sau urinare, Serratia ficaria, responsabilă pentru infecţiile respiratorii, şi Klebsiella, care provoacă pneumonia.

Copiii sunt cei care intră încălțați în casă, de cele mai multe ori. Și cum ei aleargă peste în parc ori pe stradă, încălțămintea lor este o sursă importantă de bacterii, căci ei calcă frecvent pe excremente de păsări, de câine ori pot sau lua pe tălpi germeni de pe podelele toaletelor publice. Toate acestea sunt surse de E.coli. Totodată, frunzele şi resturile care se adună pe încălţări pot servi drept hrană pentru bacterii.


► Citește și Ce se întâmplă când copiii nu se spală pe mâini? Imaginea impresionantă a unei palme


Și nu doar parcurile reprezintă o sursă importantă de bacterii, ci și străzile pe care circulăm. Și nu vorbim doar despre bacterii, ci și despre substanțe toxice. Conform unui alt studiu realizat de cei de la Universitatea Baylor, gudronul de huilă, care se foloseşte la asfaltarea drumurilor, poate creşte riscul de cancer. Particulele de praf se ataşează pe încălţămintea, apoi sunt aduse în casă.


Cum îi putem obișnui pe copiii să se descalțe când intră în casă? 

Păstrează  un suport pentru pantofi sau un coș lângă ușă, astfel încât toți membrii familie, nu doar cei mici, să se descalțe automat, de îndată ce ajung acasă. Și, pentru că prichindeii sunt atrași de culori și de jucării, poți “personaliza” suportul. Îl puteți picta împreună ori decora cu nasturi sau jucării de mici dimensiuni. Lasă-l pe cel mic să decidă cum trebuie să fie “designul”… nu doar că va fi încântat de faptul că el a decis dar, astfel, va fi și mai responsabil.

Sursa: lifehack.org


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus