Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

După tigrul platanului, Bucureștiul și împrejurimile au fost invadate de alte insecte greu de exterminat. Cum poți scăpa de disconfortul produs de acestea?

0
După tigrul platanului, Bucureștiul și împrejurimile au fost invadate de alte insecte greu de exterminat. Cum poți scăpa de disconfortul produs de acestea?
După ce temperaturile caniculare din sezonul estival au favorizat apariția în număr mare a unei specii de insecte relativ nouă, tigrul platanului, iată că toamna a venit cu o nouă invazie de insecte. De data aceasta, este vorba despre ploșnițele de cereale, cunoscute în limbaj popular drept “gândacii zburători și mirositori”. Toate spațiile verzi din București și împrejurimi au fost luate cu asalt de aceste insecte, care pătrund foarte ușor și în case. Ce măsuri poți lua împotriva lor?

Oficial, suntem în a doua lună de toamnă, anotimp favorabil apariției în număr foarte mare al ploşniţelor cerealelor.  Bucureştiul se confruntă cu o invazie de proporţii, în mai toate zonele verzi. Din păcate, aceste insecte au invadate și locuințele și școlile, în încercarea lor de a se adăposti de temperaturile în scădere.

Cum arată ploșnițele de cereale?

Cu siguranță, le-ați remarcat în locurile de joacă din parcuri ori chiar pe ferestrele și ușile de acces în locuințele vostre. Ploșnițele de cereale au forma unui scut, au culoarea maronie și emană un miros neplăcut atunci când sunt strivite sau când sunt speriate. În primele zile de viață, au culoarea verde, însă pe măsură ce se maturizează, acestea capătă culoarea maro.



Deși nu sunt dăunătoare oamenilor, aceste insecte sunt neplăcute, creează disconfort prin mirosul emanat și prin zgomotul produs în zbor. Iar prezența lor devine și mai agasantă în cazul copiilor, atunci când se așează pe hăinuțele lor ori pătrund în camerele lor. 

Cum ajung ploșnițele de cereale în locuințe?

Odată cu scăderea temperaturilor, ploșnițele de cereale se deplasează către zonele urbane, căutând adăpost. Acestea se infiltrează în locuințe prin crăpături, pătrund pe geamurile deschise sau se pot prinde de hainele sau bagajele dumneavoastră, fiind astfel aduse în interior.


► Citește și Mucegaiul din casă, pericol pentru sănătatea copiilor. Ce boli provoacă și cum le poți preveni


Ce măsuri poți lua împotriva ploșnițelor de cereale?

Din păcate, Primăria Generală a Capitalei, dar și celelate primării de sector și din județul Ilfov, nu au luat măsuri eficiente de dezinsecție nici în această toamnă. Cum te poți feri de prezența acestor insecte? Iată ce poți face:

Acoperă toate crăpăturile, verifică plasele de țânțari de la geamuri și uși și ai grijă să nu omiți vreo fisură;

Înainte de a intra în locuință sau chiar în birou, verifică-ți hainele sau bagajele pentru a nu avea insecte prinse de acestea;

În cazul în care zărești o ploșniță nu o strivi! Eviți astfel mirosul neplăcut. Încercă în schimb să o înfășori într-un șervețel și să o scoți afară sau să o aspiri cu un aspirator, curățând apoi filtrul.

Ploşniţele sunt atrase de lumină. Prin urmare, este recomandat ca luminile exterioare să fie aprinse cât mai puţin timp sau să optezi pentru becurile de culoare gălbuie care atrag insectele mai puţin.

De ce invazia de ploșnițe de cereale are loc toamna?

Ploşniţele cerealelor au obiceiul de a se ascunde foarte bine, prin urmare invadează orice zonă ferită de temperaturile scăzute şi astfel supravieţuiesc până la venirea primăverii. Nu se feresc neapărat de temperaturile scăzute, ci de prădătorii care le-ar putea ataca în timpul iernii din cauza lipsei de hrană. 

Pe timpul iernii, nu se mai mişca atât de mult şi nici nu se dezvoltă, am putea spune că aproape hibernează. Îşi găsesc un loc ferit şi bine ascuns, petrecându-şi acolo iarna. Se pot ascunde şi sub scoarţa copacilor, dacă găsesc o zonă cu scoarţa mai slabă, în procesul acesta reuşind de multe ori să omoare copacul. Locurile unde se ascund de obicei sunt: subsolurile, mansardele, chiar şi birourile cu un geam deschis pot părea un loc bun pentru petrecerea iernii.

Sursa: Gazeta de Agricultură


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus