Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Matematică distractivă cu piese LEGO

0
Matematică distractivă cu piese LEGO
Iar socoteli? Iar mulţimi? Probabil, aşa comentează orice copil atunci când are de făcut exerciţii suplimentare. Însă matematica poate fi extrem de distractivă, indiferent dacă este vorba despre adunări, scăderi ori înmulţiri. Cum aşa? Cu ajutorul pieselor de LEGO poţi ţine cele mai distractive ore de matematică.

Cum poţi reuşi să-i atragi atenţia juniorului tău atunci când e vorba despre exerciţiile la matematică? Mai ales dacă cifrele nu prea îl atrag… Cu ajutorul jucăriilor! Mai precis, prin intermediul pieselor LEGO, care se pot transforma oricând în cel mai bun manual de matematică. 

O profesoară de matematică din New York se foloseşte de piesele de tip lego pentru a le explica elevilor săi din clasele I – IV adunările, înmulţirile şi chiar şi fracţiile. Asta după ce ani la rând a încercat să facă matematica distractivă calculând alături de cei mici cu ajutorul stafidelor, a boabelor de orez sau a monedelor. Alycia Zimmerman a postat pe site-ul scholastic.com mai multe tipuri de exerciţii cu piesele LEGO.


„Fracţiile le dau mereu bătăi de cap elevilor mei. Singura posibilitate să combatem această teamă de fracţii este să le dăm cât mai multe posibilităţi să experimenteze fracţiile prin obiecte pe care le pot atinge”, a explicat profesoara Zimmerman.

Alte beneficii pe care joaca cu piesele LEGO le aduc în dezvoltarea copiilor:

Dezvoltă creativitatea

Chiar dacă orice joc LEGO începe cu respectarea instrucţiunilor de asamblare, ulterior cei mici încep să strângă idei şi să deprindă tehnici de construire pe care le folosesc apoi pentru a crea constuctii în minte. Iar dacă, pe parcursul procesului de asamblare, se împotmolesc vor începe să îşi pună imaginaţia la contribuţie! Astfel, vor folosi piese de la alte seturi şi chiar vor concepe modele inedite, diferite de cele deja cunoscute.

Dezvoltă abilitățile motrice fine

Piesele de dimensiuni foarte mici sunt adevărate provocări și pentru adulți, pentru că nu este deloc ușor să le manevrezi cum dorești. Însă construirea cu ele ajută copii să-şi dezvolte abilităţile motrice fine (necesită mişcări ale muşchilor mici din degete şi mâini), importante pentru orice vârstă de altfel, dar mai ales pentru cei care întâmpină probleme cu scrisul de mână.

Ajută la recunoașterea culorilor, formei și a mărimii 

Copiii cu vârste mici pot folosi piesele pentru a învăţa să identifice diferenţele dintre culori, mărimi şi forme şi chiar a deprinde noţiuni de baza de numărare. Odată cu creșterea în vârstă, construcţia cu Lego susţine înţelegerea spaţială şi conştientizarea proporţiilor şi a tiparelor. De altfel, poate fi prima experienţă a unui copil cu un obiect tridimensional. 

Dezvoltă răbdarea, perseverența şi persistența

Juniorul tău nu are pic de răbdare? Vrea să termine orice acțiune cât mai repede, în acel moment? Să aibă răbdarea de a rămâne calm şi a nu fi frustrat, persistența de a încerca lucruri noi pentru a construi ce doreşte şi perseverenţa de a şti că va funcţiona în final... pare  o misiune imposibilă, nu?! Ei bine, trebuie să insiști, iar jocul cu piesele LEGO poate fi de mare ajutor. Este concluzia diverselor studii realizate de oamenii de știință. 

Încurajează cooperarea și lucrul în echipă

Construcția unei clădiri de mari dimensiuni, de exemplu, se realizează în echipă și, astfel, cei mici trebuie să învețe cum să colaboreze. Vor decide împreună planul de construcție, vor cădea de acord construcţiei şi a pieselor ce trebuie folosite, vor aduna împreună piesele, iar unii dintre ei pot avea idei mai bune astfel că trebuie să se pună de acord pentru a realiza obiectivul propus. 


Câteva lucruri mai puțin cunoscute despre LEGO:

  • cărămizile din prezent au aceeaşi mărime ca cele produse iniţial (cele de 2X4),
  • în medie orice persoană de pe Pământ deţine 86 cărămizi,
  • în anul 2012, 45,7 miliarde de cărămizi Lego au fost produse într-un ritm de 5,2 milioane pe oră,
  • numărul de cărămizi vândute în 2012 ar înconjura luna de mai mult de 18 ori,
  • prima figurină de Lego a fost produsă în 1978 (au urmat mai mult de 4 miliarde, constituind cea mai mare populaţie de pe Glob dacă ar fi vii),
  • în Marea Britanie există o casă constuita în întregime din Lego (în anul 2009),
  • cel mai mare set produs comercial de Lego este Taj Majal.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus