Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Memoria de lucru la copii. Ce pot face părinții pentru a o stimula

0
Memoria de lucru la copii. Ce pot face părinții pentru a o stimula
Mai ales în primii ani de viață, copiii au nevoie să-și exerseze cât mai mult memoria de lucru. Potrivit specialiștilor, aceasta este cheia învățării eficiente, însă dezvoltarea ei este în strânsă legătură cu numeroși factori. Care sunt aceștia? Și cum pot părinții să-și ajute copiii să-ți îmbunătățească memoria de lucru?

Ce este, mai precis, memoria de lucru? Potrivit KidsHealth, denumirea folosită de psihologi pentru a se referi la tipul de memorie care ne ajută să reţinem informaţiile necesare pentru a realiza o acţiune. De exemplu, memoria de lucru ne ajută să înţelegem un text pe care îl citim, deoarece păstrăm în minte suficient de mult timp informaţiile deja citite, astfel încât cele care urmează să fie citite, să aibă sens. În memoria de lucru, sunt „stocate” informaţiile primite pe cale auditivă, dar şi cele vizuale.

Tot specialiștii spun că memoria de lucru este cheia învăţării eficiente. În cazul copiilor, aceasta evoluează pe măsură ce cresc, prin urmare dacă un copil de 4 ani uita cele trei instrucţiuni pe care i le-ai dat în aceeaşi frază, nu înseamnă că are probleme cu memoria, ci că acesta este nivelul specific vârstei sale.

Cum își folosesc copii memoria de lucru pentru a învăța?

Memoria de lucru este strâns legată de capacitatea de concentrare a atenției. De exemplu, unii copii nu pot să rețină informațiile necesare pentru a rezolva o sarcină fiindcă nu pot să se concentreze suficient de mult timp.

Totodată, memoria de lucru este implicată în învăţarea cititului. Memoria de lucru auditivă îi ajută pe copii să rețină sunetele literelor suficient de mult pentru a putea forma cuvintele. Memoria de lucru vizuală îi ajută să îşi amintească cum arată acele cuvinte astfel încât să le poată recunoaște atunci când citesc. Când memoria de lucru funcționează eficient, aceste abilităţi îi ajută pe copii să citească fără ezitare și să devină cititori fluenți.

Bineînțeles, memoria de lucru este implicată în rezolvarea problemelor de matematică. Atunci când copiii aud o problemă de matematică şi li se cere să o rezolve, au nevoie să ţină minte toate informaţiile importante prezentate verbal, să decidă care sunt operaţiile prin care pot rezolva problema şi abia apoi să realizeze calculele matematice. Astfel, rezultatele bune la matematică nu se datorează doar inteligenţei logice a copilului, ci şi memoriei sale.  

Cum se măsoară memoria de lucru?

Memoria de lucru se măsoară prin teste neuropsihologice specifice care se pot face d ela vârsta de 6 ani. Aceste evaluări pot da indicații clare referitoare la tipul de intervenție necesară unui copil cu dificultăți de învățare.

Cum pot părinții să-și ajute copiii să-ți îmbunătățească memoria de lucru?

Numeroase studii demonstrează că memoria de lucru poate fi antrenată și capacitatea de învățare poate fi îmbunătășiți prin exerciții cognitive specifice. Iată câteva exemple:

Abilităţile de vizualizare

Spune-i copilului să îşi creeze în minte imaginea a ceea ce tocmai a auzit sau a citit. Apoi cere-i să deseneze ce a vizualizat. Cu cât va deveni mai bun la vizualizare, cu atât mai mult va putea să descrie imaginea, în loc să o deseneze. În același timp, pentru a reţine mai uşor instrucţiuni care presupun mai multe acţiuni succesive (De exemplu, „Îndoiţi foaia albastră pe mijloc, tăiaţi-o pe jumătate şi lipiţi cercul roşu în centrul uneia dintre ele.”),şi le poate imagina pe măsură ce le ascultă. Astfel, le va putea ţine minte mai bine pentru a le pune în aplicare.

Copilul trebuie să explice ce a învăţat

A fi capabil să explici cuiva ceva înseamnă a da sens informaţiei şi a o folosi în alte modalităţi foarte repede. De exemplu, dacă tocmai a învăţat o formulă matematică, o mişcare nouă la dansuri sau un cuvânt nou, cere-i să ţi le explice sau să îţi arate cum se realizează.

Jocuri ce necesită memorie vizuală

Jocurile în care copilul trebuie să facă perechi din cartonaşe cu desene identice îl poate ajuta să îşi exerseze memoria de lucru. De asemenea, jocurile în care trebuie să reţină cât mai multe imagini pot fi utile.

Gruparea informațiilor

Copilul trebuie să împartă informaţiile în mai multe „bucăţi” sau să le grupeze în secvenţe. De exemplu,  un număr de telefon se învaţă mai uşor şi se reţine mai bine dacă cele 10 cifre sunt împărţite în secvenţe de câte 4 şi 3 cifre.

Factorii care influențează memoria de lucru

Nu doar exercițiile cognitive specifice pot influența memoria de lucru. Există și alți factori extrem de importanți. Unul dintre ei este factorul emoțional. Copiii afectați de anxietate, depresie, tulburare obsesiv-compulsivă sau alte tulburări afective au o capacitate de memorare de scurtă durată  foarte scăzută. De ce? Creierul lor este “ocupat” de gânduri și griji, iar resursele lor cognitive sunt foarte reduse. În astfel de cazuri, este mult mai importantă restabilirea echilibrului emoțional decât exersarea abilităților de memorare și învățare.

La fel de important pentru dezvoltarea memoriei de lucru la copii este și lumina. Neurologii de la Michigan State University au publicat în jurnalul Hippocampus un nou studiu al efectelor luminii puternice și celei slabe asupra capacităților cognitive ale creierului. Expunerea constantă la lumină de intensitate scăzută poate duce la o scădere semnificativă a factorului neurotrofic derivat din creier care ajută neuronii să se regenereze și să creeze conexiuni mai puternice. De asemenea, segmentele dendritice se reduc și nu mai pot trimite mesajele între neuroni. Mai puține conexiuni înseamnă că performanțele creierului în ceea ce privește memoria vor scădea semnificativ.

Prin urmare, lumina existentă în camera copiilor, de exemplu, acolo unde ei își fac temele, este extrem de importantă. Iar pentru ai ajuta să se concentreze mai bine au nevoie și de iluminat inteligent, mai ales în spațiile închise, unde lumina naturală nu este suficientă. De aceea este necesar să alegi becul potrivit. Află mai multe detalii aici!

La fel de important este și motivația. Este necesar ca un copil să ştie de ce trebuie să înveţe un anumit lucru şi că este nevoie că motivul oferit să fie unul consistent pentru el şi nu pentru părinţi. În cazul în care creierul nu are un motiv bun pentru a păstra informaţia, el o va şterge după câteva ore, pentru a face loc alteia. 

Prin urmare, trebuie să le explicăm copiilor de ce este necesar să memoreze anumite lucruri şi să le arătăm în mod practic cum se aplică acestea în realitate. Având, acum, un motiv bun, ei vor face un efort suplimentar pentru a le reţine, exersându-şi, astfel, memoria.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus