Ingrediente:
Aluat:
- 1 ou
- ½ pacheţel drojdie
- 75gr. margarină topită
- 250g făină
- mirodenii (coajă de portocală, lămâie, esenţa vanilie etc.)
- 50gr. lapte cald
Umplutură:
- 1kg brânză de vaci
- coajă de lămâie
- esenţa vanilie, rom sau migdale
- 250gr. smântână
- 1l lapte
- 1 cană orez
- 10-12 ouă
- 300 gr. zahăr
Mod de preparare:
Maiaua se prepară din drojdie, puţin lapte şi puţină făină. Compoziția obținută astfel se lasă până începe să crească – aproximativ 30 de minute. Se adăugă toate ingredientele şi se frământă (cu mixerul cam 5-7 minute), apoi se lasă la crescut. Restul de lapte se pune la fiert cu orezul şi se fierbe până scade laptele. Se răceşte puţin, după care se adăugă stafidele şi zahărul – apoi se lasă la răcit.
Următorul pas: Într-un vas mai mare se amestecă brânză de vaci, smântână, vanilia, coajă de lămâie şi orezul cu lapte, răcit, se adăugă 6-7 gălbenuşuri şi 5 ouă întregi (se gustă şi, dacă doriţi, mai adăugaţi zahăr).
Din aluat, se întinde o foaie subţire, cca 1 cm, se îmbraca o tavă rotundă sau o cratiţă unsă şi tapetata cu făină, se umple cu compoziţia de brânză până sus, iar surplusul de aluat se îndepărtează. Din restul de aluat se fac fâşii şi se împletesc pe suprafaţă, iar dintr-una se incojoara tava, pe margine. Se unge cu gălbenuş de ou, apoi se lasa ½ de oră la crescut. Apoi se băgă la cuptor încins şi se coace la foc moderat.
Sărbători cu bucurii! Paște fericit!