Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

COD ROȘU de caniculă: Ce boli apar la copii în sezonul estival

0
COD ROȘU de caniculă: Ce boli apar la copii în sezonul estival
Din păcate, temperaturile foarte mari din timpul verii pot duce la apariția mai multor probleme de sănătate, mai ales în cazul copiilor. În fiecare vară, crește numărul de enteroviroze, herpanginele, insolații, toxiinfecțiile alimentare și conjunctivite în rândul prichindeilor. Care sunt simptomele și cum poți preveni apariția lor? Iată recomandările medicilor…

Enterovirozele la copii, în timpul verii

Enterovirozele pot apărea în orice perioadă a anului, însă vara şi toamna timpurie sunt perioadele în care se manifestă cel mai frecvent. Sunt provocate de enterovirusuri, care se regăsesc în tractul intestinal, iar infecțiile mai severe se manifestă, mai des, la copiii cu un sistem imunitar slăbit.

Care sunt simptomele? Vărsături intermitente, fără scaune diareice, care pot duce la sindroame de deshidratare, cu sau fără febră, ce necesită internarea. În același timp, mulți dintre copiii cu enteroviroze nu prezintă simptome. Sunt sunt contagioase, pot fi transmise prin mâinile murdare, prin obiecte contaminate, la locurile de joacă. Totodată, pot transmite și pe calea aerului, prin strănut.

În momentul în care apar simptomele prezentate mai sus, cel mai bine este să mergeți la medicul pediatru.

Cum pot fi prevenite enterovirozele? Igiena mâinilor este extrem de importantă. Copiii trebuie să se spele pe mâini apă și săpun din belșug, trebuie să evite împrumutul de jucării, iar acestea trebuie și ele spălate foarte bine după ce veniți de la locul de joacă.



Toxiinfecțiile alimentare la copii, în timpul verii

Din cauza temeperaturilor foarte ridicate, alimentele pot afecta grav sănătatea copiilor, dacă nu sunt păstrate în condiții corespunzătoare. De exemplu, alimentele alterate pot provoca salmonelozele.

De asemenea, prichindeii cu colon iritabil sunt extrem de vulnerabili în această situație. Aceștia trebuie să îşi regleze alimentaţia, mesele să fie la ore regulate, în cantităţi mici şi dese, să bea multă apă, să facă mişcare. 

Care sunt simptomele? Vărsături, care, de obicei, nu se pot opri, scaune diareice și febră. Orice încercare de hidratare a copilului va fi un eșec, pentru că acesta va refuza orice. În această situație, trebuie mers de urgență la spital.

Atenție și la sticlele din plastic! Și apa plată, îmbuteliată în sticle din plastic, dacă stă la soare, se va altera. De ce? Pentru că la soare plasticul se degradează, iar substanțele din acesta ajung în apă.

Herpangina la copii, în timpul verii

Herpangina este o boală infecțioasă cauzată de virusuri din familia enterovirusurilor și este foarte întâlnită la copiii între 1 și 10 ani. Virusul se găsește în salivă și în fecale și se transmite tot din cauza unei igiene precare. Perioada de incubație a virusului este între trei și cinci zile, copilul nu prezintă simptome, dar este contagios.

Care sunt simptomele? Se manifestă prin mici erupții apărute în interiorul cavității bucale. Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale gripei sau ale răcelii: temperatură, dureri în gât. Copilul are o stare generală proastă, nu are poftă de mâncare, are vezicule și la nivelul cavității bucale (se inflamează ganglionii limfatici). Uneori, hepangina este asimptomatică, copilul are doar febră, o zi sau două, apoi apar veziculele la mâini, la gură etc.

Și în cazul acestei afecțiuni igiena este principala măsură de prevenire.

Insolațiile la copii

În cazul copiilor, procesul de termoreglare este mai puţin eficient, prin urmare sunt mai expuși riscului de a face insolație. În mod normal, corpul generează căldură ca urmare a metabolismului, pe care  însă, de obicei, este capabil să o elimine sub formă de radiaţii la nivelul tegumentului şi evaporare prin transpiraţie. Dar, în condiții de căldură extremă şi umiditate crescută sau efort fizic desfăşurat în căldură, corpul nu mai poate să elimine căldura şi atunci temperatura creşte la 40 de grade Celsius şi mai mult.

Care sunt simptomele? Stări de vomă, o temperatură crescută a corpului, chiar de 40 de grade Celsius, dureri de cap, amețeli, o stare generală proastă, este moleșit (adică are o stare de somnolență), nu mai transpiră, are o respirație mai greoaie, accelerată, este dezorientat. În această situație, trebuie să se intervină imediat. 

Atenție, mai ales, la copiii care suferă de anemie! Deshidratarea cauzată de expunerea excesivă la soare poate genera complicații în cazul copiilor cu anemie. 


Conjuctivitele la copii, în timpul verii

Conjunctivitele virale apar mai ales în rândul copiilor care frecventează ștrandurile ori piscinile publice.

Care sunt simptomele? Ochi roșii, lăcrămoși, lipicioși, secreții incolore până la secreții gălbui. În acest caz, trebuie mers de urgență la medicul oftalmolog, iar, ca o primă măsură de intervenție, ochii se spală cu ser fiziologic.

Sursa: WebMD

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus