Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

5 tipuri de tuse la copii. Când trebuie să te îngrijorezi și ce remedii poți să aplici

0
5 tipuri de tuse la copii. Când trebuie să te îngrijorezi și ce remedii poți să aplici
De cele mai multe ori, virozele respiratorii la copii sut însoțite și de tuse. Însă, în realitate, tusea poat fi un lucru bun, la fel ca și febra, pentru că este modul natural de curăţare a plămânilor sau de a împiedica o infecţie sau o iritaţie să atingă căile respiratorii. Totodată, există anumite tipuri de tuse care ar trebui să te îngrijoreze. Care sunt acestea? Și ce remedii există?

Alături de febră, tusea este unul dintre simptomele comune afecțiunilor respiratorii la copii. Prin tuse, plămânii se curăță și se împiedică astfel ca o o infecţie sau o iritaţie să atingă căile respiratorii. Însă există situații în care trebuie să te îngrijorezi. Care sunt tipurile de tuse care reprezintă un semnal de alarmă? Iată recomandărilor celor de la Prents.com:


Tusea lătrătoare, întâlnită mai des la copiii între 6 luni şi 3 ani

În cazul unei infecții virale, când juniorul are nasul înfundat, se agită și respiră greu, tusea lui seamănă cu un lătrat. Înseamnă că laringele și traheea sunt inflamate. De obicei, acest fenomen este des întâlnit în perioada octombrie-martie şi afectează de cele mai multe ori copiii între 6 luni şi 3 ani.

Remediu: Când copilul se trezeşte din somn cu această tuse lătrătoare, ar fi bine să-l scoți afară, la aer. Bineînțeles, după ce l-ai îmbrăcat foarte bine. Aerul rece ajută la relaxarea căilor respiratorii. Cu siguranță ai observat că, atunci când ești răcit, tuse și rinoreea par a înceta când ești afară. Iar în momentul în care intri într-o încăpere, se declanșează din nou. 

Și aerul cald poate ajuta. Du-l pe cel mic la duş, dă drumul la apă fierbinte şi să staţi în baie 15-20 de minute în aburi. Aerul cald îi va înmuia mucozităţile şi se vor elibera căile respiratorii. În cazul în care aerul din dormitorul copilului este prea uscat, un umidificator pornit în timpul somnului poate fi de mare ajutor. Hidratarea copiullui este la fel de importantă! Asigură-te că bea multe lichide. Dacă cel mic are dificultăţi grave de respiraţie, iar tusea pare că nu se oprește, ar fi bine să ajungi de urgență la medic ori să suni la ambulanță.


Tusea seacă poate indica astmul

De obicei, episoadele de tuse seacă apar mai des pe timpul nopții ori când copilul aleargă. Care ar putea fi cauza? Astmul, o boală cronică ce afectează căile respiratorii şi plămânii care se inflamează şi se îngustează şi produc mai mult mucus. Mucusul produs în plămâni îl gâdila pe copil, ceea ce-l face să tuşească. În același timp, trebuie să te îngrijorezi în momentul în care această tuse apare după exerciţiile fizice, alergii, răceli sau când copiii ies la aer rece. 

Remediu: Dacă ai cazuri de astm bronșic în familie și îl suspectezi pe cel mic că suferă de această boală, mergi la medicul pediatru. Dacă prichindelul tău este mai mare de 5 ani, el poate fi supus unor teste speciale. Însă dacă este mai mic, detaliile oferite sunt la fel de importante ca şi consultul medicului. Orice amănunt contează, chiar dacă ție nu ți se pare prea important. 

Atenție! În cazul în care cel mic are probleme serioase de respiraţie, nu mai poate vorbi, mânca sau bea sună la Urgențe!


► Citește și Febra la copii. Când e cazul să NU te alarmezi. Şi când trebuie să ajungi urgent la spital


Tusea productivă sau flegmatică apare în cazul bronșitelor și pneumoniilor

O răceală extrem de contagioasă poate dura una-două săptămâni. De obicei, copiii răcesc în medie de 6-10 ori pe an. Și, de cele mai multe ori, unul dintre simptome este tusea productivă. Acest tip de tuse poate fi un semn pentru bronșită sau pneumonie. 

Remediu: În cazul în care apare febra, iar mucozităţile de culoare verde persistă, mergi cu cel mic la medicul pediatru. E posibil să se fi produs o suprainfectare a căilor respiratorii. De mare ajutor, mai ales în cazul copiilor mici care nu știu să-și sufle corect nasul, pulverizează o soluţie nazală salină, apoi utilizează pompiţa nazală sau batista bebeluşului. Umidificatorul şi o baie de aburi sunt de asemenea utile pentru că împiedica întărirea mucozităţilor. Dacă medicul pune diagnosticul de pneumonie, atunci îi va recomanda tratament cu antibiotic. În funcţie de gravitatea bolii, aceasta se poate trata acasă sau la spital.


Tusea şuierătoare indică bronșiolita la copiii mici

Un astfel de tip de tuse apare, de obicei, după câteva zile de la debutul unei răceli, când tusea se transformă într-una iritantă, cu sunet şuierător. Bronşiolita, o infecţie a bronhiilor, cele mai mici canale respiratorii din plămâni, poate fi cauza. Când bronhiile se inflamează şi se umplu de mucus, este foarte greu pentru copil să respire. 

Remediu: Bronșiolita apare, în general, la copiii cu vârsta până în 2 ani. De aceea, dacă cel mic are probleme respiratorii sau de a înghiţi, ia legătura imediat cu medicul pediatru. În unele cazuri se pot recomanda tratament medicamentos, după cum sunt şi cazuri care necesită internare. Este foarte important ca juniorul să se odihnească şi să bea multe lichide!


Tusea convulsivă necesită internarea de urgență, în cazul copiilor mai mici de 6 luni

Apare, de obicei, când copilul este răcit de mai bine de o săptămână şi tuşeşte chiar şi de 20 de ori la rând. Între episoadele de tuse are dificultăţi de respiraţie şi face un zgomot asemănător ţipătului când vrea să inspire. O bacterie denumită pertusis care produce inflamarea şi chiar blocarea căilor respiratorii. În general,copiii care n-au fost vaccinaţi (DTP) sunt predispuşi acestei boli, dar chiar şi cei imunizaţi, dacă sunt mai mici de 6 luni, sunt înscrişi în grupa de risc. Aceste episoade de tuse pot duce la vărsături, la oprirea respiraţiei, li se pot învineţi buzele pentru că nu primesc suficient oxigen.

Remediu: Dacă prichindelul tău are mai puțin de 6 luni, mergi de urgență la medic! Este necesară internarea. Infecţia este tratată cu antibiotice, iar adulţii şi ceilalţi copii din familie trebuie trataţi preventiv. Tratamentul vindeca infecţia în 5 zile dacă boala a fost descoperită la timp. Există însă şi cazuri în care copilul poate fi bolnav până la o lună, pentru că boala recidivează sau pot apărea alte complicaţii respiratorii.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus