Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Alergie de toamnă: Ce efecte are ambrozia și ce amenzi pot primi cei care nu distrug această buruiană

0
Alergie de toamnă: Ce efecte are ambrozia și ce amenzi pot primi cei care nu distrug această buruiană
Deși am crede că primăvara este sezonul care favorizează cel mai tare apariția alergiilor, iată că și toamna este la fel de dificilă. Din cauza ambroziei, o buruiană care se regăsește aproape în orice spațiu verde și care cauzează rinite alergie severe, mai ales în rândul copiilor. Cum se manifestă mai exact alergia la ambrozie? Cum poate fi tratată? Dar și ce amenzi pot risca bucureștenii care nu o distrug? Iată toate detaliile…

Sfârșitul verii și începutul toamnei reprezintă momentel în care simptomele atribuite alergiei la ambrozie se intensifică foarte tare din din cauza polenului provenit de la această buruiană. 

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, care crește în grădini, în culturile de cereale, dar şi în zonele lăsate în paragină, fiind numită și iarba pârloagelor. Nu agreează copacii și vegetația deasă. Este mai des întâlnită în zone precum Valea Mureșului, Banat, județele Bihor, Vaslui, Giurgiu. O singură plantă de ambrozie poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen.




Care sunt simptomele alergiei la ambrozie?

În general, simptomele alergiei la ambrozie sunt aproape similae cu cele ale oricărei alergii la polen:

  • Strănutul 
  • Senzația de mâncărime în zona nasului sau a ochilor
  • Congestie nazală
  • Lăcrimare
  • Dureri de cap
  • Mâncărime în gât

Simptomele alergiei pot varia de la o persoană la alta și, dacă sunt netratate, pot duce la apariția manifestărilor de astm.

Cum se pune corect diagnosticul de alergie la ambrozie?

Dacă o persoană suferă de rinită alergică sau febra fânului la sfârșitul verii sau începutul toamnei, trebuie să ceară sfatului unui medic alergolog deoarece este foarte probabil să aibă alergie la ambrozie. Diagnosticul se poate confirma cu un test de piele – se aplică un alergen diluat pe suprafața pielii și se așteaptă aproximativ 15 minute pentru a vedea dacă apare vreo reacție. De obicei, această reacție se manifestă ca un punct roșu umflat ce provoacă mâncărimi.


► Citește și De ce sunt inutile analizele cerute pentru copiii de grădiniță


Care este tratamentul pentru alergie la ambrozie?

La fel ca orice rinită alergică, alergia la ambrozie se se poate trata cu antihistaminice sau alte medicamente recomandate în alergii. Cei care se știu alergici, înainte cu două săptămâni de debutul sezonului, trebuie să înceapă să ia medicamentele, pentru a preveni înrăutățirea simptomelor.

Mai există și varianta imunoterapiei, care constă în vaccin antialergic, pentru a ajuta la întărirea rezistenței organismului,  și tablete ce se dizolvă sub limbă. Acestea din urmă se eliberează pe bază de prescripție medicală și se administrează cu aproximativ 12 săptămâni înainte de debutul sezonului la ambrozie.

Ce este sindromul alergiei orale?

Există persoane care suferă de rinite alergice și care, uneori, după ce consumă fructe crude sau anumite nuci, dezvoltă o mâncărime la nivelul gurii, în gât sau li se umflă buzele, limba sau gâtul. Acesta poate fi semnul sindromului alergiei orale. Apare atunci când proteinele din aceste alimente sunt similare cu cele din polen și pot cauza un răspuns alergic pe care îl transmite sistemul imunitar. De asemenea, mesteacănul, iarba și polenul de ambrozie sunt declanșatori adesea întâlniți ai sindromului alergiei orale.

Amenzi de până la 5.000 de lei pentru bucureștenii care nu distrug ambrozia

Administratorii de terenuri din Bucureşti pot primi amenzi de până la 5.000 de lei dacă nu distrug ambrozia crescută pe proprietăţile lor, se arată într-un proiect de hotărâre aprobat, recent, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti, anunță stirileprotv.ro.

„Administratorii domeniului public şi privat al municipiului Bucureşti, precum şi persoanele fizice şi juridice, titulari sau administratori de terenuri private situate pe teritoriul municipiului Bucureşti au obligaţia să desfăşoare lucrări de combatere şi distrugere a ambroziei”, enunţă primul articol al hotărârii, care interzice, însă, utilizarea erbicidelor, având în vedere că lucrările pentru distrugerea ei se vor face în mediul urban.

Astfel, în cazul nerespectării prevederilor hotărârii, administratorii de terenuri persoane fizice vor primi o amendă cuprinsă între 500 şi 2.000 de lei, iar cele juridice, între 2.500 şi 5.000 de lei, atât în cazul în care nu distrug ambrozia, cât şi în cazul în care folosesc erbicide în acest scop.

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus