Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum îi îmbrăcăm pe copii iarna? Fără fular la gură și pulovere groase

0
Cum îi îmbrăcăm pe copii iarna? Fără fular la gură și pulovere groase
Am intrat deja în iarnă, așa că toți copiii au trecut la garderoba aferentă anotimpului în care ne aflăm. Însă, înainte de a-i înfofoli din cap până-n picioare ar fi bine să ții cont de anumite aspecte. De exemplu, poate crezi că un fular pus peste gura şi nasul copilului îl vor proteja mai bine în zilele friguroase. De fapt, acest lucru îi va face mai mult rău decât bine.

După o toamnă plină de viroze de tot felul și un început de iarnă atipic, e de înțeles dorința părinților de a-și îmbrăca cât mai gros copiii pe timp de iarnă pentru a-i proteja de alte răceli. Însă, uneori, această grijă este excesivă și le face mai mult rău decât bine prichindeilor. 

O practică întâlnită aproape peste tot este să le punem celor mici fularul peste nas și peste gură. Greșit! De ce? Aerul expirat de copil conține vapori de apă care, venind în contact cu frigul, se transformă în minuscule "ace de gheață" care sunt inhalate și provoacă micro-leziuni la nivelul mucoaselor. Astfel, virușii și bacteriile au ocazia să "atace", să se instaleze în organism pe acele căi deschise.

În același timp, tot mediul umed şi cald din jurul gurii copilului va duce la apariţia iritaţiilor, materializate prin bubiţe şi eczeme. Iar a doua, a treia zi de ieşit cu fularul la gură, aceste iritaţii se vor complica şi îi pot provoca un disconfort puternic celui mic.


Cum îi îmbrăcăm corect pe copii în sezonul rece?

La temperaturi scăzute, copiii trebuie să aibă extremităţile calde. Astfel, trebuie să le asigurăm  încălţăminte confortabilă şi caldă şi să poarte numărul corect. Atât un număr mai mare, cât şi unul mai mic va duce la îngheţarea picioarelor. De asemenea, nici prea mulți ciorapi nu este indicat. Piciorul trebuie să se poate mișca, dacă este imobilizat în gheată, din cauza ciorapilor groși, o să înghețe. 

În același timp, copiii nu trebuie înfofoliți în partea de sus. Mai ales cei foarte foarte mici. Ce haine de bebeluși nu ar trebui să lipsească din garderoba de ianră? Un body de bumbac ori un maiou în cazul copiilor mai mari, o bluză cu mânecă lungă şi un pulovăr subţire (sau un fleece) vor fi de ajuns pe sub o haină călduroasă de iarnă. Sunt mai călduroase două bluze mai subțiri puse una peste alta, una de bumbac și alta de lână, decât un singur pulover gros.

Gâtul este un loc sensibil care trebuie bine protejat. Mulţi copii nu suportă lâna direct pe piele aşa că este bine să ne orientăm către un fular moale din material de fleece.

La fel ca şi în cazul încălţămintei, mănuşile trebuie să fie nici prea mari, nici prea mici, pentru a le asigura tot confortul celor mici.

De asemenea, crema de protecție solară este obligatorie în zilele însorite la munte.


Și nu uita! Aerul curat și chiar rece este binefăcător pentru organism. Cum? Pe lângă faptul că ajută la călirea organismului, la dobândirea unei imunități puternice, are și efectul de a calma inflamațiile căilor respiratorii. Prin urmare, chiar și când apare o ușoară răceală este indicat ca juniorii să iasă afară. Dar, la primele semne de febră ori alte simptome îngrijorătoare ar fi bine să rămâneți în casă, unde există o mulțime de alternative de a petrece timpul prin joacă. Puzzle-uri, cărțile de colorat, păpușile, cutiile cu lego city... 


Sursa: Health.com

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus