Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Ora de iarnă 2017: Când se schimbă și cum îi afectează pe copii

0
Ora de iarnă 2017: Când se schimbă și cum îi afectează pe copii
Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit în peste 100 de țări din lumea întreagă. România a aderat la ora de vară în 1932. Astfel, trecerea la ora de iarnă 2017 se face în noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie 2017 (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 a dimineții de 29 octombrie 2017 devine ora 3:00. Această schimbare îi poate afecta destul de mult pe copii. În ce fel?

Trecerea la ora de iarnă aduce 60 de minute de somn în plus,prin urmare 29 octombrie va fi cea mai lungă zi din 2017, având 25 de ore. Însă, dincolo de acest fapt, schimbarea orei îi poate afecta destul de tare pe copii. 

Adulții, cei mai mulți dintre ei, au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de iarnă, deoarece trebuie să se culce cu o oră mai târziu decât s-au obişnuit,  Însă există și unele persoane care nu vor resimți în niciun fel schimbarea, în timp ce alții pot fi afectați destul de puternic. Este vorba despre  cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

În ce fel îi afectează pe copii trecerea la ora de iarnă 2017? Cei mici au un program strict, merg la culcare sau se trezesc la ore fixe. Prin urmare, orice abatere de la această rutină poate provoca schimbări la nivel fizic şi psihic pe care nu ai cum să nu le observi.


► Citește și Ce beneficii aduce somnul de după-amiază în dezvoltarea copiilor


Cum îl poți ajuta pe copil să treacă mai ușor peste această schimbare?

Pregătirile ar trebui să înceapă cu câteva zile înainte. Chiar și cu o săptămână. Mai ales dacă are un program de somn cu ore fixe. Încearcă să îl trimiţi la culcare cu 10-15 minute mai târziu timp de câteva nopţi. Astfel, schimbarea nu i se va mai părea atât de grea.

După trecerea la ora de iarnă 2017, juniorul poate fi morocănos, irascibil în următoarele zile. Studiile făcute de-a lungul timpului au demonstrat că lipsa somnului sau un somn agitat provoacă iritabilitate, stres și anxietate, iar în rândul copiilor aceste manifestări sunt şi mai accentuate. Așadar, ai nevoie de multă răbdare! 

Renunță la alte activităţi din program. Chiar dacă în fiecare seară obişnuieşte să facă şi alte lucuri care să îl binedispună şi să îl relaxeze, încearcă să le elimini din program, măcar pe o parte dintre ele, pentru a face loc suficient somnului.

Fără televizor și tabletă înainte de culcare. O regulă general valabilă în tot timpul anului, însă se aplică mai ales în cazul trecerii la ora de iarnă 2017.  Este demostrat ştiinţific că expunerea la surse artificiale de lumină limitează producerea melatoninei, un hormon esenţial care reglează somnul. 

Din ce-ai observat în anii trecuți, cât de tare îl afectează pe juniorul tău trecerea la ora de iarnă?

Foto: Freepik.com


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus