Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Soarele este periculos chiar şi sub umbrelă! Recomandările dermatologului

0
Soarele este periculos chiar şi sub umbrelă! Recomandările dermatologului
A venit vara… vacanţă, bălăceală, drumeţii, plimbări prin parc cât e ziua de lungă şi mult soare. Foarte mult soare! Cum ne protejăm de radiaţiile nocive? Cu creme de protecţie şi umbrele, am spune cei mai mulţi dintre noi, nu-i aşa?! Însă umbra nu este atât de sigură pe cât am crede. Din contră! Umbrelele de soare nu ne feresc de efectele periculoase ale radiaţiilor. Descoperă în articol ce recomandă medicii dermatologi.

Dacă folosim cremele cu factor de protecţie mare, respectăm orele la care ne putem expune la soare şi stăm sub umbrele credem că suntem în siguranţă, feriţi de radiaţii. Mai ales în cazul copiilor! Şi cum au apărut tot felul de umbrele colorate şi de corturi speciale pentru plaje… Din păcate însă, umbra nu înseamnă siguranţă. Din contră!

Potrivit unui studiu publicat în revistă "Photochemistry and Photobiology", aproape 60% din radiaţiile ultraviolete trec prin filtrele de la umbrelele de plajă. Chiar dacă umbrelele blochează razele solare care cad direct peste acestea, nu pot anihila efectul razelor care pătrund prin părţile laterale. Apa, nisipul, cimentul şi betonul reflectă razele UV.

"Am demonstrat ştiinţific că umbrela protejează faţă de iradierea (incidenta radiaţiilor pe o anumită zonă) care se produce în proporţie de 34% pe suprafaţa sa, dar restul, din lateral, nu poate fi blocată", a declarat José Antonio Martínez-Lozano, autorul acestui proiect de cercetare.

Echipa spaniolă de cercetători condusă de José Antonio Martínez-Lozano a  poziţionat un senzor de raze UV în pânza unei umbrele colorate în alb-albastru, cu diametrul de 80 de centimetri şi înălţimea de un metru şi jumătate. Experţii au precizat că, potrivit rezultatelor testelor efectuate, radiaţiile aşa-numite "difuze", în proporţie de 60%, atacă în mod direct corpul uman, care nu mai poate fi protejat de umbrelă.

Cât de mult contează materialul din care sunt confecţionate umbrelele? Mai ales că au apărut tot felul de modele, colorate şi croite după tot felul de tipare? Se pare că umbrele din stuf sunt cele care reuşesc să ne protejeze cel mai mult. Pentru că stuful are efect termoregulator şi împiedică pătrunderea razelor UV într-un procentaj mult mai mare decât restul umbrelelor confecţionate din prelate sau materiale plastice. Poate ai observat, la mare, că e mai suportabilă căldura sub o umbrelă de stuf decât sub una din plastic.

Cum ne mai putem proteja de soare? Pentru a evita dezvoltarea de leziuni precanceroase ar fi bine să ne expunem 90 de minute la soare pe zi. De asemenea, expunerea la soare să fie evitată în intervalul 10.00 - 15.00. Apoi, ar trebui să folosim îmbrăcăminte cu ţesătura deasă, pălării cu boruri mari, să folosim ţesătură care să ne acopere tegumentele, iar partea neacoperită să fi acoperită cu cremă fotoprotectoare.


Și vederea are nevoie de protecție!




Nu doar de piele trebuie să avem grijă! Ochelarii de soare sunt obligatorii pentru că ne protejează ochii de razele ultraviolete care sunt nocive pentru ochi, iar în timp pot cauza afecţiuni oculare grave. Mai mult, ochelarii de soare ne protejează şi de vânt, praf sau de diversele particule care ne pot intra în ochi şi chiar de microtraumatisme.

Atenție, însă la modelele contrafăcute! Ochelarii de soare contrafăcuţi sunt mai periculoşi pentru ochi decât dacă nu am purta deloc. De ce? Este vorba despre reacţia naturală şi firească a pupilei în momentul în care este expusă la lumină. Pupila se contractă la lumina puternică tocmai pentru a nu permite pătrunderea unei cantităţi mari de lumină în ochi, acesta este mecanismul de apărare al ochiului. Când intensitatea luminii scade, pupila se dilată şi permite pătrunderea unei cantităţi mai mari de lumină în ochi. Ochelarii de soare contrafăcuţi dau falsă impresia că ne protejează, neavând filtre pentru protecţie UV, ei blochează lumină, dar nu şi razele ultraviolete, cele care sunt nocive pentru ochi. Blocând lumină, se dilată pupila şi astfel intră o cantitate şi mai mare de raze ultraviolete, care altfel (dacă nu aţi fi purtat ochelari contrafăcuţi) ar fi fi fost blocate, măcar o parte, de contractarea pupilei la luminozitate mare.

Prin urmare, nu alegeți ochelari de soare ieftini şi nu îi cumpăraţi din surse care nu sunt de încredere. Îndreptaţi-vă atenţia spre ochelari de soare originali, de calitate!



Foto: Pixabay

 

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus