Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Vara pe două roți! Cum îți înveți juniorul să meargă pe bicicletă

0
Vara pe două roți! Cum îți înveți juniorul să meargă pe bicicletă
Dacă tot începe vacanța mare, pe lângă concedii și tabere ori diverse ateliere, vara acesta este cel mai bun moment ca să-ți înveți prichindelul să meargă pe bicicletă. Asta… dacă nu știe deja! De ce? Pentru că pedalatul aduce numeroase beneficii: întărește sistemul imunitar, îmbunătățește calitatea somnului, crește capacitatea de concentrare, îmbunătățește circulația și ajută sistemul osos și muscular. Cum îl înveți însă pe cel mic să-și țină echilibrul pe două roți?

Dacă juniorul tău e fascinat de biciliștii de toate vârstele pe care îi întâlnește în parc, cu siguranță ți-a spus deja că vrea și el, nu?! Ți-e teamă că se va răni ori că nu vei știi cum să-l înveți? Nu-ți face griji! Urmează sfaturile noastre de mai jos și pregătește-te să-i construiești copilului tău una dintre cele mai frumoase amintiri.

Cum? Iată câteva sfaturi utile pentru primele lecţii de mers pe bicicletă:


Ai răbdare!

Primele încercări pot fi extrem de epuizante, atât pentru “profesor” cât și pentru “elev”! Pot apărea și frustrările! Secretul este să ai multă răbdare şi să nu-i arăți că ești dezamăgit că nu reușește. De mare ajutor pot fi și prietenii lui care știu deja să meargă pe bicicletă, pentru că îl vor motiva. Mergi pe jos pe lângă bicicletă, laudă-l pe junior când aceasta face progrese, şi cel mai important, acordă-i timp suficient pentru a practica. Prea multă presiune pusă pe copil este de multe ori contraproductivă. 


Alege tipul potrivit de bicicletă pentru copilul tău!

Este foarte important ce model alegi.  Primul criteriu este că cel mic să poată să ajungă la pedale cu uşurinţă şi în acelaşi timp să poată coborî de pe ea facil.  Altfel, riscul de accidente pentru copil este mult mai mare. Fă-ţi un research amănunţit urmărind cu atenţie detaliile produselor - greutatea bicicletei, vârsta pentru care este recomandată bicicleta, grosimea roților... Aici găseşti un un exemplu bun de unde îţi poţi începe research-ul pentru bicicletele pentru copii - găseşti întreaga fișă tehnică a fiecărui model şi articole şi video-uri care să te ajute să iei o decizie bună. 


Locul potrivit

După ce ai ales modelul potrivit de bicicletă pentru copilul tău trebuie să alegi și locul potrivit pentru a începe primele “lecții” de mers pe două roți. O străduță liniștită sau în parc. Nu lăsa copilul să meargă prin iarbă. Deşi acest lucru atenuează o potenţială căzătură, este în acelaşi timp mult mai greu pentru a menţine bicicleta pe un curs drept.


Roțile ajutătoare

Copiilor le este tare greu să renunțe la roțile ajutătoare. Cu siguranță, și juniorul tău se panichează când vrei să le dai jos. În acest caz, le poți seta un pic mai sus. În acest fel copilul  învăţa să-şi menţină în mod constant echilibrul. Ușor, ușor… va putea merge fără ele. Până atunci însă, roțile se pot deteriora de la atâtea încercări. Se pot înlocui ușor. De altfel, după primele lecții e posibil să ai nevoie și de alte piese de biciclete!


Fii tot timpul lângă el!

Nu doar roțile ajutătoare îi dau un sentiment de siguranță copilului, ci și prezența părintelui. Mâinile mamei sau ale tatălui chiar fac minuni! Tocmai de aceea, dacă observi că juniorul poate merge pe bicicletă, dar se simte totuşi încă un pic nesigur, mergi pe jos în spatele bicicletei, astfel încât copilul să nu poată vedea ce faci. Aleargă de-a lungul bicicletei şi ia mâna de sprijin pe furiş din când în când. Poți face acest lucru până când cel mic va putea merge independent.


Ce facem cu căzăturile?

Din păcate, mersul pe două roți vine “la pachet” și cu ceva căzături… E important să nu transformi în spectacol orice căzătură și să iei măsuri de precauție din timp! Casca, cotierele și genunchierele nu ar trebui să lipsească din echipament! Mai ales la început!


Spor la… mers cu bicicleta!


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus