Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

VIDEO Copilul tău a înghițit guma de mestecat? Când este cazul să mergi la medic

0
VIDEO Copilul tău a înghițit guma de mestecat? Când este cazul să mergi la medic
Sigur îți amintești cum te avertizau părinții tăi, în copilărie, să nu înghiți guma de mestecat pentru că ai avea de suferit. “O să ți se lipească de stomac. Va rămâne 7 ani acolo până o vei elimina”… Și poate și tu ai folosit aceeași replică în momentul în care juniorul tău a consumat un astfel de produs. Însă, ce se întâmplă cu adevărat dacă înghițim guma de mestecat din greșeală?

Cu diverse arome, colorată în toate felurile ori cu surprize la pachet, fascinația tuturor celor care au copilărit în anii comunismului, guma de mestecat este unul dintre dulciurile preferate de copii. Însă, la vârste mici, reprezintă o adevărată provocare căci prichindeii o pot înghiți foarte ușor, în ciuda avertismentelor pe care le dai. Ce se întâmplă însă, cu adevărat, atunci când înghițim guma de mestecat?

Acest dulce este făcut din cauciuc natural, îndulcitori, coloranţi şi arome. Cauciucul, fiind un amestec de elastomeri, răşini, grăsimi şi ceară, printre altele, nu este tocmai uşor de digerat. Cu toate acestea, sistemul digestiv are şi altă metodă prin care “prelucrează” lucrurile pe care le mâncăm şi este chiar foarte eficient. Stomacul se contractează şi se relaxează constant, iar aceste mişcări împing bolul alimentar – digerat sau nu - până ajunge în intestine şi este apoi eliminat. Prin urmare, guma de mestecat înghițită poate fi eliminată în mod natural în una sau două zile.

Iată cum funcționează organismul atunci când înghițim guma de mestecat:

Ficatul extrage coloranţii, stabilizatorii şi conservanţii prezenţi în guma de mestecat astfel încât corpul să fie protejat de intoxicaţii sau alergii.

Acidul din stomac desparte zahărul şi ingredientele care dau gustul (spre exemplu uleiul de mentă conţinut în multe sortimente de gumă de mestecat) şi uleiurile vegetale sau glicerina.

După ce guma şi-a piedut consistenta lipicioasă datorită acizilor din stomac şi a enzimelor digestive, intestinele ajuta la eliminarea sa din corp în cel mult 24 de ore.

Mai jos, vezi un video care îți poate oferi mai multe detalii:



Din ce este făcută guma de mestecat?

  • Arome
  • Îndulcitori
  • Coloranţi
  • Bază de gumă – cauciuc natural – (ceară, grăsimi, emulsificatori, răşini).


► Citește și Experiment cu dublu sens: Cum îi convingi pe copii să nu mai bea Cola


Când este cazul să mergi la medic?

Sistemul digestiv nu funcţionează atât de bine, indiferent de condiţii. Prin urmare, dacă juniorul înghite mai multe gume de mestecat într-o perioadă scurtă de timp, sistemul digestiv se poate bloca. Copiii au tractul digestiv mai îngust decât al adulţilor. Iar vizita la medic este necesară atunci când apar următoarele simptome:  temperatura corpului depăşeşte 37.5 grade; tensiunea arterială crește foarte repede; apar iritaţii, mâncărimi, grețuri, vomă, diaree sau arsuri gastrice. 

Sursa: Brightside.me


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus