Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Poziția W poate afecta grav sănătatea copiilor. Ce recomandă medicii

0
Poziția W poate afecta grav sănătatea copiilor. Ce recomandă medicii
Este una dintre cele mai comune și confortabile poziții pentru mulți copii în timp ce se joacă. Poate ai observat și la copilul tău o astfel de poziție, în care cel mic își ține picioarelor în formă de "W", cu genunchii în faţă şi tălpile în spate, pe lângă şezut. În ciuda flexibilității pe care o denotă, nu-l lăsa pe copil să se joace astfel, pentru că această poziție poate crește riscul unor probleme de sănătate.

“Poziția W” cum este cunoscută în rândul medicilor este adesea preferată de prichindei. Atunci când se joacă pe podea, fac puzzle-uri ori construiesc cu piese lego sau chiar și colorează, cei mici preferă să-și țină picioarele în formă de "W", cu genunchii în faţă şi tălpile în spate, pe lângă şezut. 

De ce preferă copiii această poziţie? Pentru că simt că în acest fel au mai multă stabilitate. Însă fizioterapeuţii spun că poziţia "W" poate provoca şi întârzieri în deprinderea unor abilităţi motrice precum coordonarea sau balansarea. Totodată, această poziţie afectează muşchii posturali, fapt ce îi va provocă dureri odată ce ajunge la maturitate. Statul prelungit în această poziţie afecteza şoldurile, genunchii şi chiar şi gleznele.


Foto: nutritiousmovement.com


Cum poți corecta poziția W la copii?

Cea mai eficientă și mai ușoară metodă de a preveni poziția W este de a împiedica, în primul rând, ca aceasta să devină un obicei. Anticipează-l și corectează-l înainte ca juniorul să se obișnuiască astfel. 

Dacă juniorul tău deja a transformat aceaastă poziție într-un obicei, nu te alarma, nu este prea târziu să intervii pentru a-l dezvăța. Va fi nevoie de multă răbdare și exercițiu: va trebui să intervii ori de câte ori îl vezi stând aşa, să repeţi la nesfârşit aceleaşi lucruri şi, în cele din urmă, lucrurile se vor schimba.


► Citește și Ce beneficii are echitația asupra copiilor? Rezultatele unui studiu


Trebuie să-i arăți câteva poziţii mai bune, precum cea cu picioarele încrucişate (turceşte). Laudă-l când observi că stă corect. Nu te enerva şi păstrează un ton calm dacă observi că eforturile tale nu dau roade, pentru că în acest fel copilul s-ar putea să stea corect când eşti în preajmă şi să revină la "W" de îndată ce pleci de lângă el.

La fel de important este ca aceste măsuri să fie susținute și de ceilalți membri ai familiei, atunci când tu nu ești prin preajmă. De asemenea, anunță și bona sau educatoarea să intervină ori de câte ori este nevoie.

Dacă demersurile tale par a nu funcționa, e cazul să apelezi la un fizioterapeut!

Sursa: pediatricservices.com


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus