Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum să faci un caiet cu materiale de pipăit

0
Cum să faci un caiet cu materiale de pipăit
După primele 12 luni de viață, prichidelul este avid de cunoaștere, curiozitatea ajutându-l să-și dezvolte semnficicativ partea cognitivă a creierului, dar și latura psihoemoțională. Prin urmare, cel mic are nevoie de activități care să-l stimuleze și care să-l ajute să facă legătura între cuvinte și senzații. De aceea, îți arătăm cum poți realiza un caiet cu materiale de pipăit, prin intermediul căruia copilul să experimenteze diferite texturi.

Simțul tactil este fundamental în primele luni de viață, iar după vârsta de 12 luni este folosit din plin. Tocmai de aceea, atingerea diferitelor texturi este extrem de importantă în viața oricărui prichindel, mai ales în perioada 12 -18 luni.

Îi poți confecționa chiar tu celui mic un caiet cu materiale de pipăit. De ce nu, chiar mai multe caiete, în funcție de varietatea de materiale pe care o ai la dispoziție.

De ce materiale ai nevoie? 

De pătrate decupate din flanelă, pânză de sac, balnă artificială, carton sau coli pentru fiecare tip de textură, alte 2 coli în plus, lipici sau pistol de lipit, perforator , marker, un inel de prins.

Modul de execuție

1. Lipește fiecare pătrat de material de câte o coală.

2. Perforează colțul din stânga sus al fiecărei coli.

3. Scrie pe coală un titlul pentru caietul cu materiale de lipit. Ultima coală poate fi ilustrată sau lăsată albă.

4. Pune colile în ordine, începând cu coala de titlu și încheind cu cea albă sau desenată. Prinde-le împreună cu ajutorul inelului petrecut prin gauraperforată.

Caietul poate fi „citit” ori cu ajutărul părintelui ori chiar de prichindel dacă a deprins felul în care dă paginile. 


Cum interacționezi cu juniorul când se joacă cu un astfel de caiet?

Așează caietul pe raft cu celelalte cărți pentru copii sau pe podea, într-un spațiu liber. Când cel mic o alege, urmărește ce coli pipăie și descrie-i experiența senzorială a diferitelor texturi. „Alex, uite ce moale e!” sau „Asta e foarte aspră, vezi?”.

Apoi întreabă copilul „Cum li se pare degetuțelor tale?”. Poți întreba de asemenea „Cu ce mai seamănă la pipăit?”. Și răspunde folosind limbajul copilului, de exemplu „Da, e foarte moale!”. 

Nu uita să-i descrii textura materialului de pe fiecare pagină, iar cel mic va învăța astfel cuvinte care descriu senzații. 


Ce alte variante ale acestei activități poți încerca

Folosește obiecte ca șmirghel ori nisip pentru senzația de aspru și lipici sau hârtie fină pentru senzația de neted. Ca să eviți accidentele, acoperă cu hârtie auto-adezivă.

De asemenea, poți improviza un covoraș cu texturi diferite, folosind bucăți de covor moale sau aspru, linoleum neted sau carton cu nisip lipit deasupra. Așează covorul pe jos și lasă-l pe cel mic să meargă pe el. Întreabă-l cum se simte covorul în șosete și cum se simte în picioarele goale. Un astfel de covoraș poate fi experimentat chair și de un prichindel care încă nu merge, susținut de brațe. 

Spor la joacă!

Foto: Pixabay


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus