Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Alergiile respiratorii pe timp de iarnă

0
Alergiile respiratorii pe timp de iarnă
Există milioane de oameni, inclusiv copii, care au parte de alergii pe tot parcursul anului, nu doar „de sezon”. Însă mulți dintre ei nu știu acest aspect, pentru că de multe ori e dificil să recunoaştem simptomele alergiilor, care pot fi asemănătoare cu simptomele de răceală. Ambele pot provoca congestie nazală, secreţii nazale abundente, curgerea naşului său strănut.

Chiar dacă, în timpul iernii, cantitatea de polen din aer este redusă semnificativ, pentru alergenii de interior precum acarienii, mucegaiurile sau părul de animale nu există o astfel de scădere. Și, pentru că în sezonul rece petrecem mai mult timp în casă, suntem expuși mult mai frecvent acestor alergeni de interior.

Atenție! Simptomele alergiilor respiratorii pe timp de iarnă sunt aceleași cu ale celorlalte alergii sezoniere și includ nasul înfundat și secreția nazală, precum și mâncărimea oculară și lăcrimarea.


Ce poate declanșa alergiile de iarnă?

Deși cauzele și simptomele sunt aceleași, există câțiva agenți declanșatori specifici pentru alergiile de iarnă la care trebui să fii atent, cum ar fi decorațiunile de Crăciun, umidificatoarele și, surprinzător, propriile animale de companie. 

Cum scapi de alergie? Iată câteva recomandări:

1. Ferește decorațiunile de Crăciun departe de mucegai. 

Brazii de Crăciun și decorațiunile sunt gazde perfecte pentru mucegai, deoarece acesta poate crește oriunde și are nevoie doar de umezeală și oxigen pentru a se înmulți. Pentru a evita să aduci mucegaiul în casă spală bradul ce Crăciun înainte să-l instalezi și șterge de praf decorațiunile.

2. Ai grijă la animalul de companie

Dacă vei călători de Sărbători fără animalul tău de companie, la întoarcerea acasă s-ar putea să ai o înrăutățire a simptomelor alergiei. De ce? Pentru că poți pierde toleranța la părul animalului tău după ce ai lipsit câteva zile de acasă. Prin urmare, pregătește-te să îți oferi câteva zile pentru readaptare.

3. Nu uita să schimbi apa și filtrele din umidificator

Pe timp de iarnă umidificatoarele ajută la păstrarea umidității din aer, decongestionând căile respiratorii. Dar dacă nu sunt îngrijite corespunzător ele pot deveni terenul pe care să se înmulțească acarienii și mucegaiul, care prosperă în condiții de umiditate. 


Simptome alergii respiratorii

Care sunt cele mai întâlnite simptome alergii respiratorii? Uneori este foarte dificil să le recunoaştem, deoarece pot fi asemănătoare cu simptomele de răceală, însă există şi unele diferenţe importante. Ambele pot provoca congestie nazală, secreţii nazale abundente, curgerea naşului său strănut.

Mâncărimea, în special a ochilor şi a nasului, uneori şi a urechilor ori a gâtului este o trăsătură comună a alergiilor, dar nu este de obicei prezenta la o răceală.

Alte simptome, cum ar fi durerile de corp, febră sau durerea de gât apar frecvent la o răceală, însă acestea sunt absente la alergii. Simptomele alergice pot dura atâta timp cât declanşatorul este prezent. De exemplu, alergiile la polen pot dura un singur sezon, iar alergiile la un animal de companie pot fi mereu prezente, deoarece sunteţi expus la acel animal permanent.

De obicei, simptomele răcelii durează pentru câteva zile şi de multe ori dispar într-o săptămână. Medicul dumneavoastră poate vedea semne diferite în timpul unui consult, care îl poate ajuta să determine dacă aveţi o răceală sau diverse alergii.

Totodată, membranele mucoase din interiorul nasului sunt cel mai adesea umflate şi palide în cazul unei alergii, iar în cazul unei răceli, culoarea este de cele mai multe ori de un roşu aprins. Alte semne ale bolilor alergice, cum ar fi eczemele sau respiraţia şuierătoare, pot sugera prezenta alergiilor la o anumită persoană.

Atenție! Singura mod pentru a determina dacă o persoană are alergii este de a efectua teste de alergie. Simptomele nazale cronice în absenţa testelor alergice pozitive sugerează prezenta rinitei non-alergice.


Foto: Pixabay

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus