Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Sistemul imunitar al copiilor în timpul primăverii. Recomandări pe-nțelesul părinților

0
Sistemul imunitar al copiilor în timpul primăverii. Recomandări pe-nțelesul părinților
În sfârșit, a venit și primăvara cu alaiul ei de flori, verdeață, ciripit de păsărele și un chef nebun de plimbare. Însă anotimpul mult-așteptat vine „la pachet” și cu viruși și bacterii, ce se pot instala mult mai repede în organismul juniorilor, mai ales că imunitatea este mai scăzută în acestă perioadă. Cum o putem îmbunătăți?

De la o banală răceală până la o teribilă formă de gripă poate fi doar un pas în această perioadă a anului. Pentru că nu doar pomii și florile se trezesc la viață, ci și virușii și bacteriile ce pot ataca cu ușurință organismul copiilor. Mai ales că sistemul imunitar al celor mici este mai scăzut pe timp de primăvară. Ce poți face?

Potrivit sutdiilor efectuate de-a lungul timpului, copiii sunt mult mai receptivi la infecţiile virale, iar unele cercetări ne arată că peste 75% dintre cei mici suferă infecţii respiratorii recidivante. Există peste 200 de virusuri ce pot afecta în mod frecvent sănătatea copiilor şi mai ales a acelora care au un sistem imunitar mai slăbit.

Prin urmare, trebuie să luăm măsuri suplimentare în acest sezon în ce privește sănătatea celor mici. Cum îi putem proteja de răceli și gripe?


O alimentație echilibrată

Prima măsură este, evident, o dietă corectă. Astfel, fructele, legumele și sucurile presate la rece nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al celor mici. Studiile arată ca o dietă bogată în fitonutrienti adusă în stilul de viaţă poate proteja copilul şi împotriva unor boli cronice şi degenerative ce pot surveni în viitorul său de adult, precum cancerul, bolile de inimă şi nu numai.


Un somn bun!

Un copil obosit, care nu doarme suficient noaptea, este vulnerabil în fața virușilor. Privarea de odihnă îl poate face mai susceptibil la boli prin reducerea celulelor naturale de apărare, arme ale sistemului imunitar, care se implică în debarasarea organismului de microorganisme şi celulele canceroase.

Dacă un nou-născut ar putea avea nevoie de până la 18 ore de somn pe zi, copii mici necesită 12 până la 13 ore, iar copiii preşcolari au nevoie de aproximativ 10 ore.

De asemenea, calitatea aerului din dormitorul copiilor este extrem de importantă pentru un somn odihnitor. În cazul în care este nevoie, un dezumidificator de cameră poate fi soluția potrivită!


Multă mișcare

Dacă tot s-a încălzit vremea, cât mai multe exerciții fizice și plimbări în parc nu ar trebui să lipsească din programul zilnci al copiilor.Cercetările recente arată că exerciţiile fizice cresc numărul de celule naturale de apărare. Și părinții pot face mișcare alături de copii! 


Igiena și curățenia

Spălatul mâinilor este o rutină mai mult decât obligatorie. Mai ales după cei doi ani de pandemie, copiii trebuie să se spele pe mâini cu săpun înainte, după fiecare masă şi după joaca afară, manipularea animalelor de companie.

De asemenea, dezinfectarea spațiilor este la fel de importantă. Mai ales că există modele de lampă UV care pot fi instalate ușor și acasă. Atenție, însă, la instrucțiunile de folosire!


Fără fumat în preajma copiilor!

Copiii se pot transforma foarte ușor în fumători pasivi, din păcate. Fumul conţine mai mult de 4.000 de toxine, dintre care cele mai multe pot irita sau chiar distruge unele celulele din organism. Fumatul pasiv creşte riscul de bronşită, infecţii ale urechii, astm și afectează dezvoltarea neurologică.


Antibiotice doar la recomandarea medicului!

Antibioticele tratează bolile cauzate de bacterii, dar majoritatea virozelor sunt cauzate de virusuri ce nu necesită antibiotice. Astfel, cerându-i medicului pediatru o reţetă pentru un antibiotic de fiecare dată când copilul are o răceală, gripă sau dureri în gât nu faci decât să înrăutăţești pe termen lung starea sa de sănătate.


Suplimentele naturale

Uleiurile esenţiale de mentă şi eucalipt, vitamina C, mierea, unii antioxidanţi ameliorează inflamaţiile mucoaselor tractului respirator şi buco-amigdaliana, funcţionând ca un revulsivant şi potent antispasmotic.


Foto: Frepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus