Astfel, pe lângă penarul cu personaje din desene animate, caiete școlare, instrumente de scris, manuale, mai trebuie să punem și alte lucruri în ghiozdane – produse esențiale pentru ca cei mici să fie cât mai protejați cât timp sunt la școală, fizic.
Măşti de protecţie
Măștile sunt obligatorii, chiar și la copii. Unii spun că e bine, alții contestă directiva. Chiar dacă, teoretic, școala asigură aceste produse la nivelul fiecărei clase, ar fi bine să le cumperi măști. Trebuie să fie măști speciale pentru copii, preferabil de unică folosință. Din nefericire, măștile cu filtru, de unică folosință sunt destul de scumpe, așa că se poate merge și pe varianta măștii textile spălate și sterilizate zilnic. Important este să vă asigurați că măștile stau fix pe nas. Cel mai bine este să le dați celor mici 2-3 măști la ei, deoarece specialiștii spun că acestea oferă protecție maximum 4 ore. Plus că cei mici sunt mereu predispuși la accidente, iar o mască udă nu protejează cum trebuie.
Soluţie de iginienizare a mâinilor fără clătire
Cum accesul la grupurile sanitare nu este posibil imediat în caz de atingere a unui obiect străin, elevii trebuie să aibă la ei și o soluție de igienizare a mâinilor fără clătire. Ideal ar fi să fie una potrivită pielii sensibile a copiilor. Țineți cont de faptul că, deși este mai ieftin, specialiștii nu recomandă spirtul în cazul celor care nu au atins vârsta adolescenței.
Un dezinfectant portabil
Un astfel de produs este și el necesar la școală. Și nu doar în plină pandemie! Puneți-le în ghiozdane și un dezinfectant de buzunar, cu care să poată șterge banca, scaunul sau obiectele pe care le ating des.
Atenţie la dezinfectante pentru că unele sunt toxice! Trebuie ales unul care să poată fi folosit în siguranță într-un mediu în care stau copiii.
Lampele antibactericide
Sunt extrem de eficiente, însă trebuie folosite cu mare atenție și respectând cu sfințenie instrucțiunile. Deși există dispozitive care pot igieniza o calsă întreagă, pentru acasă poți folosi lămpi mai mici, portabile, prin care poți dezinfecta obiecte mici precum caietele, telefonul mobil ori instrumentele de scris.
De asemenea, pe lângă măsurile de protecție este extrem de importantă și starea psihoemoțională a copiilor. Tocami de aceea cei de la UNICEF recomandă să discutați cât mai des despre ce presupune Covid-19. Iată care sunt sfaturile specialiștilor UNICEF:
Puneți întrebări deschise și ascultați
Începeți prin a-i îndemna pe copii să vorbească despre această problemă. Aflați cât de mult știu deja și lăsați-i să conducă discuția. Asigurați-vă că vă aflați într-un mediu sigur și permiteți-i copilului să vorbească liber. Desenele, poveștile și alte activități vă pot ajuta să deschideți discuția.
Este foarte important să nu le minimizați și să nu le evitați îngrijorările. Asigurați-vă că arătați înțelegere pentru ceea ce simt ei și asigurați-i că este firesc să se simtă speriați de aceste lucruri. Arătați-le că îi ascultați, acordându-le atenție deplină, și asigurați-vă că ei înțeleg că pot vorbi cu dumneavoastră și cu profesorii lor ori de câte ori doresc.
Fiți sinceri: explicați adevărul într-un mod accesibil copilului!
Copiii au dreptul la informații reale despre ceea ce se întâmplă în lume, dar adulții au, de asemenea, responsabilitatea de a-i feri de discomfort. Utilizați un limbaj adecvat vârstei, urmăriți-le reacțiile și acordați atenție nivelului lor de anxietate.
Dacă nu puteți răspunde unei întrebări, nu mergeți „pe ghicite“. Folosiți momentul ca pe o ocazie pentru a căuta răspunsurile împreună. Totodat[, explicați că unele informații din mediul online nu sunt adevărate și că este mai bine să avem încredere în experți.
Arătați-le cum să se protejeze pe ei înșiși și pe prietenii lor
Una dintre cele mai bune metode de a-i feri pe copii de coronavirus și de alte boli este de a încuraja, pur și simplu, spălarea regulată a mâinilor. Nu trebuie să fie o conversație extrem de serioasă. Cântați împreună un cântecel sau dansați împreună cu copilul, pentru ca procesul de învățare să fie distractiv.
De asemenea, le puteți arăta cum să strănute sau să tușească în pliul cotului; explicați-le că cel mai bine este să nu vă apropiați prea mult de persoanele care au aceste simptome și cereți-le să vă spună dacă încep să simtă că au febră, că tușesc sau au dificultăți de respirație.
Faceți-i să se simtă în siguranță
Când vedem atât de multe imagini cu impact puternic la televizor sau pe internet, putem simți, uneori, că ne confruntăm cu o criză pretutindeni. Copiii pot să nu facă distincția între imaginile de pe ecran și propria lor realitate și pot crede că sunt în pericol iminent. Îi puteți ajuta pe copii să gestioneze stresul, oferindu-le oportunități de a se juca și relaxa, atunci când este posibil. Păstrați rutinele și programul obișnuite, cât de mult posibil, mai ales înainte de culcare, sau contribuiți la crearea de noi rutine într-un mediu nou.
De reținut! Dacă vă confruntați cu un focar în zona dumneavoastră, reamintiți-le copiilor că este puțin probabil ca ei să contracteze boala, că majoritatea persoanelor care au coronavirus nu se îmbolnăvesc foarte tare și că mulți adulți fac eforturi pentru a menține familia în siguranță.
Verificați dacă se confruntă cu stigmatizarea sau contribuie la stigmatizarea altora
Izbucnirea coronavirusului a adus cu sine numeroase incidente de discriminare rasială în întreaga lume; de aceea, este important să vă asigurați că fiul sau fiica dumneavoastră nu se confruntă cu bullying și nici nu contribuie la bullying.
Explicați-le că infecția cu coronavirus nu are nicio legătură cu felul cum arată cineva, de unde provine acea persoană sau ce limbă vorbește. Dacă li s-a vorbit urât sau au fost intimidați la școală, ar trebui să poată spune acest lucru liber unui adult în care au încredere.
Vorbiți-le despre exemplele pozitive
Este important pentru copii să știe că oamenii se ajută reciproc, prin fapte bune și acte de generozitate.
Povestiți-le despre personalul medical, oamenii de știință, tinerii și alte persoane care fac eforturi pentru a opri răspândirea bolii și pentru a păstra comunitatea în siguranță. Poate fi de mare ajutor să știi că oameni plini de compasiune fac astfel de eforturi.
Aveți grijă de dumneavoastră!
Dacă reușiți să gestionați situația, vă veți putea ajuta copiii mai bine. Copiii vă vor observa reacțiile la știri, astfel încât îi ajută să știe că sunteți calmi și aveți controlul asupra situației.
Dacă vă simțiți neliniștiți sau supărați, dedicați-vă timp și vorbiți cu alte familii, prieteni și oameni de încredere din comunitatea dumneavoastră. Faceți-vă timp pentru acele lucruri care vă ajută să vă relaxați și să vă recuperați.
Foto: Freepik