Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Beţişoarele pentru urechi: Cât de periculoase sunt pentru copii?

0
Beţişoarele pentru urechi: Cât de periculoase sunt pentru copii?
Din “arsenalul” pentru băița prichindeilor nu lipsesc bețișoarele cu vată pentru curățarea urechilor, nu? Și tu le folosești? Deși este o practică obişnuită, folosirea bețișoarelor de urechi poate fi riscantă, atât pentru copii, cât și pentru adulți. De ce? Pentru că există riscul de a perfora timpanul. Potrivit statisticilor, 40% dintre cazurile de ruptură de timpan se întâmplă în urma aceste practici.

Timpanul este acea membrană din ureche care vibrează precum o tobă, permiţându-ne să auzim. De asemenea, reprezintă este o barieră între urechea externă şi cea medie. Astfel, atunci când este ruptă sau chiar fisurată, rana provoacă durere, pierderea auzului şi infecţii, permiţând bacteriilor să ajungă mai adânc în ureche.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Tel Aviv, 40% dintre cazurile de ruptură de timpan rezută în urma folosirii bețișoarelor pentru curățarea urechilor. Cercetătorii israelieni au avut o bază de date din perioada 2012 - 2016, care cuprindea cazurile de ruptură a timpanelor a 80 de pacienţi, dintre care 20 erau copii, scrie Life Science.

„Sper ca studiul nostru să încurajeze mai mulţi doctori să recomande pacienţilor să evite utilizarea beţelor pentru curăţarea urechilor”, a precizat Dr. Doron Sagiv, medic la Centrul Medical Şeba de la Universitatea Tel Aviv.


► Citește și Copilul tău a înghițit guma de mestecat? Când este cazul să mergi la medic


Totuşi, majoritatea cazurilor (56%) are la bază şi un alt gen de traumă, anume diferenţa de presiune dintre exterior şi interior. Aceasta poate apărea atunci când cineva este lovit peste ureche. Când acest lucru se întâmplă, o cantitate mare de aer sau de apă este comprimată în spaţiul din ureche.

Se poate şi invers, atunci când presiunea spaţiului din ureche scade rapid. Un exemplu în acest sens este un sărut puternic pe ureche.

Cum cureți corect urechile copilului?

Șterge exteriorul urechii cu un prosop. E important, însă, să nu foloseşti un beţişor de urechi, un deget sau orice altceva pentru a scormoni în interiorul urechii, din cauza riscului de a deteriora canalul şi timpanul, sau a-i îndesa ceara în profunzime, lucru ce ar putea provoca infecţii.

Dacă, totuşi, vrei să folosești  beţişoarele de ureche, ar fi bine să le depozitezi  într-un mediu uscat, deoarece într-un mediu umed, cum este cel din baie, vată hidrofilă absoarbe umezeală şi favorizează creşterea miceliilor (ciuperci) pe ele, ceea ce poate determina copilului o otită micotică. Bineînțeles, folosește bețișoarele doar pentru a curăța exteriorul urechii. 

Atenție! Pe piaţă există numeroase medicamente şi soluţii pentru îndepărtarea cerumenului, însă nu le folosi fără a consulta un medic ORL-ist.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus