Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel? Recomandări pentru masa de Paști

0
De la ce vârstă poate consuma un copil carne de miel? Recomandări pentru masa de Paști
Pentru că suntem în Săptămâna Mare, cu siguranță te gândești deja ce vei pregăti pentru masa de Paști. Și cum multe dintre preparatele tradiționale se gătesc cu carne de miel poate ar fi bine să știi în ce cantitate și de la ce vârstă pot consuma copiii tăi acest tip de carne. Detalii, în articol!

Care este vârsta potrivită pentru a introduce carnea de miel în alimentația copiilor? Mai ales că se apropie Paștele, iar friptura, drobul și ciorba din miel se numără printre cele mai populare preparate tradiționale care se pregătesc cu ocazia acestei sărbători. 

Carnea de miel reprezintă una dintre cele mai sănătoase alegeri, cât timp este vorba despre un miel care, viu, are mai mult de 12-15 kilograme. Sub această greutate carnea nu este recomandată copiilor mai mici de 5-6 ani, pentru că este foarte greu de digerat şi are cantităţi foarte mari de colagen.

În același timp, carnea de miel face parte din categoria cărnurilor roşii, recomandate spre consum mai ales primăvara datorită conţinutului mare de seleniu, fier şi fosfor -  trei minerale utile organismului. Dacă este bine preparată, acest tip de carne are avantajul de a fi foarte fragedă, gustoasă şi foarte bogată în proteine de calitate. 

Conținutul unei 100 de grame de carne de miel:

  • 30,4 de grame de proteine
  •  9,4 de grame de grăsime 
  • 95 de miligrame de colesterol

În ceea ce priveşte caloriile aceasta variază de la 200 la 300 în funcţie de cât de gras este mielul de Paşte şi de tipul de carne. Pulpele de miel au mai multe calorii, de exemplu decât coastele.


Carnea de miel, sursă bogată de proteine

De reținut! 100 grame de carne de miel asigură 60% din necesarul zilnic de proteine pentru un adult. În consecinţă trebuie mâncată în cantităţi mici de toată lumea, iar porţia unui copil, între 1,5 ani şi 2 ani, nu trebuie să treacă de 50 de grame de carne de miel.

Totodată, carnea de miel este o sursă importantă de seleniu, 100 de grame conţinând 50% din doză zilnică recomandată, dar şi de vitamine din grupul B, necesare în procesul de formare al globulelor roşii, prevenind anemia sau acoperind deficitul acumulat în timpul iernii. De asemenea, carnea de miel conţine un aminoacid esenţial, mai rar întâlnit în alte alimente, care are capacitatea de a oferi organismului energia de care are nevoie pentru a funcţiona bine.


► Citește și Ce efecte benefice au bananele în dezvoltarea copiilor

 

Carnea de miel în alimentația copilului: Recomandările nutriționiștilor

Carnea de miel este permisă copilului numai după un an şi jumătate în cantităţi mici, nu mai mult de 50 de grame pe zi, cel  mult de două ori pe săptămână. 

Până la vârsta de 6 ani, copilul poate să mănânce miel dar nu mai mult de 100-150 de grame de carne într-o zi şi nu în fiecare zi.

Cele mai bune alegeri sunt carnea de pe pulpa şi coastele.

Carnea trebuie să fie bine pătrunsă.

Carnea trebuie să fie proaspătă, să aibă o textură fermă şi curată, de culoare roz, iar grăsimea să fie albă. 

Carnea de miel este foarte perisabilă. După ce ai cumpărat carnea, pasul următor este să o porţionezi, să o speli şi să o ştergi. În acest moment poate fi congelată. Ca să pastrezi gustul şi aroma specifică decongelează carnea încet, în frigider, timp de 12 ore.

De reținut! Cel mai bun preparat tradițional de Paști pentru copii, din carne de miel, este ciorba. Copilul ar  trebui să primească un amestec de carne mărunţită, legume şi zeamă. Legumele combinate cu carnea de miel susţin digestia şi elimină o parte din dificultăţile digestive pe care acest tip de carne le poate aduce.

Sursa: Health.com

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus