Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Astă seară ne jucăm în familie! Ce beneficii aduc boardgames-urile

0
Astă seară ne jucăm în familie! Ce beneficii aduc boardgames-urile
“Rummy”, “Nu te supăra, frate!”, “Piticot”, Macao... cam acestea erau jocurile de societate (de masă) în urmă cu mai bine de 30 de ani. În prezent, ele se numesc boardgames și oferta cuprinde numeroase titluri, care mai de care mai atractive pentru toate vârstele. Dincolo de faptul că reprezintă o alternativă sănătoasă în “lupta” cu jocurile video și tot ce înseamnă console, boardgames-urile pot fi o metodă uşoară de a întări relaţia părinte – copil. Ce alte beneficii mai aduc astfel de jocuri?

Indiferent de vârstă, boardgames-urile aduc reale beneficii sănătății. Un studiu publicant în New England Journal of Medicine a relevat faptul că stimularea creierului cu activităţi mentale de agrement (incluzând aici board game-urile, jocurile de cărţi, completarea de careuri de cuvinte încrucişate, cititul, scrisul sau cântatul la diferite instrumente) este foarte benefică pentru creier.

Oamenii mai în vârstă care au participat la astfel de activităţi cel puţin o dată pe săptămână timp de 20 de ani au redus riscul apariţiei dementei cu 7 procente. Cei care au participat mai des la astfel de întâlniri au reuşit să obţină chiar şi 63 de procente.

Ce se întâmplă în cazul copiilor și al părinților?

Boardgames-urile se pot plia pe programul părinților. Cum așa? Există jocuri pentru toată familia care pot fi jucate în 15 minute sau în 30 de minute, în funcţie de cât timp aveţi la dispoziţie. Fie că aveţi o după amiază de duminică împreună sau doar o jumătate de oră înainte de culcare, există boardgames pentru fiecare situaţie. 

Dincolo de timpul de calitate pe care îl puteți petrece alături de juniorii voștri, prin boardgames aveți ocazia să faceți și un pic de… școală. Mai precis, alegând un joc de societate, de “masă” dacă am traduce întocmai, copii pot învăța lucrurile  pe care nu le pot asimila într-o zi de şcoală. 

Potrivit unui alt studiu realizat de RealNetworks, Inc., o editură producătoare de jocuri de societate, iată ce efecte mai pot avea boardgames-urile:

– 64% din respondenţi au spus că joacă jocuri că o modalitate de a se relaxa;

– 53% se joacă pentru a scăpa de stres;

– 42% considera că jucând îşi păstrează mintea ascuţită;

– 75% din cei care au răspuns şi au copii au afirmat că au văzut beneficiile educaţionale ale copiilor lor după ce au jucat frecvent astfel de jocuri.

Există numeroase lucruri pe care copiii le pot învăţa atunci când joacă boardgames şi este normal că fiecare copil să aibă un caracter diferit şi unele jocuri să le fie pe plac, în timp ce altele nu. Este foarte important să găsiţi tipul de board game potrivit pentru copiii voştri. Poate nu sunt ca niște cărți de Vasile Alecsandri, însă pot susține anumite mecanisme de învățare. 


Iată câteva beneficii pe care board games le oferă copiilor:

  • Îi învaţa când să acţioneze şi când să aştepte, răbdarea mai precis! Cele mai multe jocuri decurg în acelaşi fel, jucătorii aşteptând ca restul să facă unele acţiuni pentru a avansa. Copiii sunt foarte nerăbdători şi acest lucru îi poate ajuta de exemplu să nu vorbească în acelaşi timp cu altcineva şi să-şi aştepte rândul. 
  • Exersează matematica. Multe jocuri pentru copii folosesc zaruri iar jucătorii trebuie să adune rezultatele pentru a vedea cine a câştigat. Prin intermediul boardgames-urilor, prichindeii pot învăţa matematică şi se pot distra în acelaşi timp.
  • Stimulează gândirea analitică. Adică le antrenează mintea. Unele jocuri pentru copii prezintă elemente de strategie pentru începători pentru a fi uşor de înţeles şi puse în aplicare.

Cât despre vârstă... acest aspect nu este o problemă pentru că multe jocuri se pot juca de copii începând cu vârsta de 5 ani.

Tu ce boardgames-uri joci cu juniorii tăi?

Foto: Pexels


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus