Orice medic nutriționist recomandă ca servirea mesei să se facă în tihnă, mestecând lent și fără porții mari. Eviți astfel să te îmbolnăvești! De exemplu, când mănânci pe fugă poți dezvolta, în timp, boala de reflux gastroesofagian,care se manifestează prin puternice dureri în zona pieptului. În cazurile serioase,această afecțiune poate duce la îngustarea esofagului,care va face dificilă înghițirea alimentelor. În plus,balonarea sau sughițul pot apărea,de asemenea,pentru că atunci când înghiți repede inspiri și mai mult aer.
Prin urmare... trebuie să servești masa în tihnă! Dar cum poți face așa ceva când ai un copil mic? Ori doi? Ori trei?! De vârste diferite, nu contează! E destul de dificil să iei masa într-un restaurant fără loc de joacă și să nu ai parte de cel puțin 20 de întrebări de genul “Dar când vine mâncarea? Mi-e foame, mami! Vreau să mănânc acum!” sau “Dar m-am plictisit! Vreau să mă joc!”. Sună cunoscut, nu?!
Deși cea mai facilă soluție este să-i dai juniorului telefonul ori tableta, ar fi bine să încerci și alte metode de a-l ține ocupat! Cum poți evita o experiență de coșmar când ieși cu cei mici la masă în oraș?
Rezervare!
Dacă nu vorbim despre vreo ieșire spontană, ar fi bine să suni în prealabil la restaurant și să faci o rezervare. Nu uita să întrebi dacă este un loc prietenos pentru copii și dacă au scaun de masă. Cu copiii mici așezați pe scaune obișnuite sau băncuțe nu va fi deloc o distracție.
Alege momentul potrivit!
Pare destul de greu, nu?! Însă cel mai bun moment în care poți merge cu copiii la restaurant este acela în care ei sunt odihniți (în vacanță nu prea se poate aplica această regulă) și cât mai aproape de ora lor de masă. Ar fi indicat să mergeți la restaurant când acesta nu e foarte aglomerat, în zilele săptămânii sau cu o oră înainte de vânzoleala obișnuită de prânz sau cină.
Ce comandați?
Sunt destui copii care consumă o porție întreagă. Cei mai mulți însă nu o fac. Așa că ar fi mai bine să comanzi pentru tine ceva ce-i place și copilului și să-l lași să mănânce de la tine, altfel vei irosi o grămadă de bani. Se complică puțin lucrurile cu doi copii, mai ales dacă unul dintre ei este un bebeluș care a început diversificarea. Chiar dacă vii de acasă cu piureul pentru bebe, ai grijă ca cei doi să servească masa în același timp.
Jucării la pachet!
Dacă ai epuizat toate jocurile de genul “Alb, negru, nu și da!”, “Fazan” ori ghicitorile improvizate, ar fi bine să pleci de acasă cu un mic bagaj cu jucării. Bineînțeles, și la acest capitol lucrurile se pot complica un pic dacă ai doi copii de vârste diferite. Cea mai bună alegere pentru un prichindel de peste 6 luni ar fi un puzzle din lemn pentru bebe. Iar pentru fratele ori surioara mai mare, un set de jocuri de construcție ar putea fi o idee minunată. Atenție, însă, la dimensiuni! Noroc că există o mulțime de variante!
Răbdare, răbdare, răbdare!
Știm! E un clișeu! Însă este foarte important ca tu să nu-ți pierzi răbdarea, indiferent cât de obositori pot fi copiii când creți să luați masa în oraș!
Foto: Freepik