Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum poți stimula imaginația unui copil de 2 ani

0
Cum poți stimula imaginația unui copil de 2 ani
După primele 24 de luni de viață, bebelușul trece la stadiul de… copil. Prin urmare, începe o nouă etapă atât pentru puiul de om, dar mai ales pentru părinți care, pe lângă provocările legate de alimentația celui mic trebuie să facă față și dezvoltării psihoemoționale a acestuia. Iar aici, vorbim în mode special, despre… imaginație!

Copilul tău are deja 2 ani? Înseamnă că experimentezi din plin ori abia acum începi să îți împarți casa cu tot felul de jucării și cu personajele preferate ale juniorului tău. Bineînțeles, mezinul familiei are o imaginaţie din ce în ce mai bogată, mai ales dacă a început să și vorbească încontinuu, iar “De ce?”-urile sunt la locul lor.

Această etapă poate fi extreme de obositoare pentru tine, ca părinte, însă trebuie să te înarmezi cu răbdare – pentru că ei învaţă, îşi dezvoltă imaginaţia, cunosc lumea! Iar psihologii recomandă să te implici! E adevărat că imaginaţia unui copil de 2 ani se dezvoltă singură, dar sunt o mulţime de lucruri pe care le poţi face pentru stimularea acesteia.

Cum funcţionează imaginaţia unui copil de 2 ani? La vârsta de doi ani, imaginaţia copilului se dezvoltă în paralel cu capacitatea de a gândi abstract – canapeaua se transformă într-o navă spaţială, felia de pâine este un dinozaur care stă pe farfurie ori își face o construcție din scutece  - şi de a depăşi nivelul în care imită tot ceea ce vede.

Tocmai de aceea, specialiștii în dezvoltarea psihoemoțională a copiilor insistă asupra motivelor care ar trebui să-I determine pe părinți să stimuleze imaginația micuților lor. Care sunt acestea?

1. Îşi dezvoltă mai uşor vocabularul – Creând tot felul de poveşti cu zâne, prinţi şi eroi, copilul aude şi reţine cuvinte noi.

2. Învaţă să preia controlul – Fiind regizorul propriilor poveşti, copilul de doi ani învaţă că poate să facă tot ceea ce doreşte. El decide care dintre eroi iese învingător şi  în cât timp învaţă micul prinţi din cărticica de colorat sa facă la oliţă – căpătând astfel un simţ al independenţei şi al puterii care îi vor fi de folos mai târziu.

3. Învaţă regulile sociale- Faptul că stă în parcule cu alţi copii şi fac împreună castele de nisip nu îl ajută doar să îşi stimuleze îndemânarea, ci şi să socializeze, să interacţioneze, să înţeleagă că nu este singurul care are nevoi în lumea aceasta şi chiar să rezolve conflicte.

4. Învaţă să rezolve probleme – Nu poţi rezolva o problemă, dacă nu te afli în miezul ei. Nu poţi învăţa să rezolvi cu uşurinţă probleme, dacă nu te loveşte adesea de ele. Creând scenarii, alături de copilul tău, îl ajuţi să îşi dezvolte o gândire creativă pentru tot restul vieţii. Specialiştii susţin că prichindeii cu imaginaţie bogată sunt adulţii de mai târziu creativi în rezolvarea problemelor.

Iată 6 pași pe care îi poți aplica pentru a-ți ajuta copilul să-și dezvolte imaginația:

Citeşte-i! Citeşte-i poveşti despre tărâmuri şi oameni despre care nu credea că pot exista, cărţi cu imagini mari şi colorate, cu imaginaţi dintre cele mai variate (cu albine, deşerturi, excavatoare,  broaşte ţestoase, case în stil japonez etc). Interpretează personaje, schimbă-ţi vocea, tonul, întreabă-l, din când în când, cum crede că se continuă povestea. La 2 ani, nu te poți aștepta la o relatare complex, însă profită din plin de curiozitatea lui și de capacitatea lui de a absorbi informațiile precum un burețel. 

Inventaţi împreună poveşti. Începe tu povestea, lasă-l să o continue, preia tu ştafeta şi tot aşa… Nu întrerupe jocul dacă el te imită; e cea mai bună modalitate pentru el să înveţe. 

Roagă-l să îşi interpreteze operele de artă. Ori de câte ori prichindelul tău colorează sau pictează, implică-te! Nu lăsa foaia deoparte, bucuroasă că ţi-a mai dat 5 minute de linişte! Întreabă-l ce a pictat, de ce aşa, de ce a folosit acolo culori, cere-i cât mai multe detalii şi laudă-l pentru talentul său.

Muzică. Poate că nu este pregătit pentru lecţii de pian, dar cu siguranţă poate cânta, dansa şi cânta la instrumente de jucărie. E obositor, ştim, dar îlajută enorm!

Transformă-te în personajul preferat al copilului tău! Fii unicornul lui, inamicul lui, aliatul lui, broasca lui şi orice altceva visează. Jucaţi-vă cu emoţiile, pretindeţi că sunteţi supăraţi, veseli, optimişti, încântaţi… Va înţelege mult mai bine relaţiile de tip cauză-efect.

Folosește-te de obiectele din casă. De exemplu, transformă prosoapele în turbane, brăţările din plastic în obiecte de lux, cărţile de joc în corturi pentru pitici etc. Copilului îi este mult mai uşor să îşi imagineze, având obiectele în faţă.

Atenție însă la limite! Îmaginația este bună, însă trebuie să impui niște limite. Învaţă-l că e bine să se joace cu sabia, dar nu să îi dea cu ea în cap fratelui bebeluş, doar pentru că aşa ar putea fi povestea. În schimb, când îţi spune că nu puteţi mânca pe masa din bucătărie că acolo şi-a construit propriul iglu, nu ar fi rău să respecţi din când în când dorinţa lui şi să ieşiţi la un picnic... în sufragerie!

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus