Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum stimulăm imaginația copilului? Idei pentru părinți

0
Cum stimulăm imaginația copilului? Idei pentru părinți
Încă din primii ani de viață, imaginația joacă un rol important în dezvoltarea psihoemoțională. Cum așa? Imaginaţia dezvoltă multe alte abilităţi ale copilului, care devine mult mai atent și obține rezultate foarte bune la şcoală, dar, în același timp, şi mai puternic în ceea ce priveşte controlarea emoţiilor. Cum poți stimula imaginația copilului tău? Descoperă în articol câteva idei...

Există numeroase studii conform cărora cei ce au o imaginaţie mai bogată, au şanse mai mari să se descurce uşor în viaţă. În consecinţă, o imaginaţie bogată are un rol important asupra copilului, precum şi asupra dezvoltării sale ulterioare.

Cepoți face ca părinte ca să-ți ajuți juniorul să-și dezvolte imaginaţia cu uşurinţă? Mai multe activități. Hai, să le descoperim împreună!


Jocurile imaginative

Jocurile imaginative au un rol crucial în dezvoltarea celui mic. Acesta va descoperi că prin intermediul jocului poate găsi soluţii la diverse probleme sau situaţii cu totul ipotetice. 

Ce este jocul imaginativ, mai precis? Este o activitate mentală în care copilul pretinde că este o altă persoană. Cu alte cuvinte, juniorul se foloseşte de propria imaginaţie pentru a crea scenarii şi personaje. Imaginaţia îi permite să îşi folosească propriile resurse pentru a construi idei noi şi pentru a crea în interiorul sau o reprezentare a lumii exterioare în conformitate cu nevoile sale. Jocul este modalitatea prin care copilul se apropie de ceea ce se întâmplă în lumea exterioară, înţelege relaţiile cu cei din jurul său şi în special relaţiile dintre adulţi.

Jocurile imaginative pot fi libere, la alegerea copilului sau pot porni de la anumite scenarii (să modifice finalul unei poveşti, să inventeze anumite personaje, călătorii în anumite locuri etc.) care îl stimulează să participe creativ. Fie că pot construi o poveste sau pot imagina scene din viaţa de familie, de la grădiniţă, din parc în care se întâmplă diferite lucruri, participarea spontană este foarte importantă şi denotă gradul de libertate sau de inhibiţie a copilului.


Cum punem teoria în practică?

Jocurile de rol sunt cele mai la îndemână metode de a stimula imaginația copilului. Joaca "de-a mama şi de-a tata", "de-a profesoară", "de-a doctorul" și așa mai departe. Şi prietenii imaginari ai copilului, frecvent prezenţi în viaţa copilului preșcolar  joacă un rol esenţial în dezvoltarea imaginaţiei. În același timp, și personajele preferate din desenele animate se pot transforma în “unelte”. Bineînțeles, dacă ele sunt construite adecvat. 

Cu ajutorul imaginaţiei, copilul va intra în pielea unui personaj. Cel mic poate participa la un astfel de joc începând cu vârsta de 3 ani. Totuşi, perioada propice pentru jocul imaginativ este 5 anişori. Jucăriile pot stimuli capacitatea celui mic de a crea diverse situaţii. Cele mai bune jucării pentru stimularea jocului imaginativ sunt blocurile de construit, lego ninjago de la Elefant, lego friends de la Elefant, plastilina, păpuşile, mingile, precum şi puzzle-urile. 


Poveştile

Sunt nelipsite din viața oricărui prichindel ! Cititul poveștilor reprezintă una dintre cele mai simple şi eficiente modalităţi de a stimula imaginaţia celui mic. Prin intermediul lecturii, prichindelul poate să viseze la prinţese, palate sau chiar tărâmuri fantastice.

În cazul copiilor mici, cărţile colorate cu imagini sunt excelente pentru dezvoltarea imaginaţiei. Îl poţi chiar învaţa pe cel mic, încet încet, să citească pentru a putea descoperi lumi noi prin intermediul poveştilor.

De recomandat este de asemenea să inventezi poveşti alături de cei mici, care pur şi simplu le adora. Îl poţi implica pe cel mic în poveste prin a îi cere să zică el ce crede că se va întâmpla mai departe. Orice variantă aduce trebuie încurajată pentru că astfel micuţul tău va simţi că poate spune ce crede.


Jocul în aer liber

Activitatea în aer liber este deosebit de benefică copiilor. Ieşirile, spaţiile de joacă şi locurile noi le dezvolta copiilor dorinţa de cunoaştere, dar şi creativitatea. Încă de la vârsta de 5-6 ani, copilul poate fi dus să viziteze grădini zoologice, botanice, dar şi instituţii culturale, precum muzee sau teatre de copii.


Muzica

O parte importantă din viaţa copilului este muzica. Muzica are un rol deosebit în stimularea creativităţii, dar şi a inteligenţei copilului. Nu te limita doar la un stil muzical. Lasă-l pe cel mic să descopere cât mai multe de unul singur.


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus