Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

3 rețete delicioase cu dovlecei pentru un mic-dejun sănătos

0
3 rețete delicioase cu dovlecei pentru un mic-dejun sănătos
Dacă nu mai știți ce să le pregătiți juniorilor la micul dejun ori ce gustări să le oferiți în pachețelul de școală, vă propunem trei rețete delicioase cu dovlecei pentru un mic-dejun sănătos. Rețete pe care le puteți încerca și în alte momente ale zilei!

Suntem în plină toamnă, iar piețele au fost luate cu asalt de fructe și legume de sezon. Și cum dovleceii sunt “vedetele” acestui anotimp, nu ar trebui să lipsească din meniul copiilor. 

Poate nu știm chiar totul despre dovlecei, însă iată ce informații am găsit. Dovleceii au proprietăţi antioxidante medii. Sunt mai bogate în antioxidanţi soiurile cu coaja verde şi galbenă, care au cantităţi mari de caroten şi luteina, ce ajută la eliminarea radicalilor liberi. 

Pe de altă parte, sunt o sursă excelentă de potasiu (mineralul mereu deficitar în organism), unul dintre cei mai importanţi electroliţi celulari. Conţin vitamina A (circa 200 UI, la 100 grame), vitamina C (17,9 µg, 30% din doză zilnică, în 100 de grame), precum şi cantităţi moderate  ale grupului de vitamine din complexul B, cum ar fi tiamina, piridoxina, riboflavina, şi cantităţi mici de vitaminele K şi E (sub 2% din doză zilnică recomandată, în 100 de grame), dar şi minerale: fier, mangan, fosfor şi zinc (peste 5% din doză zilnică recomandată în 100 de grame), la care se adăugă cantităţi mai mici de calciu, cupru şi magneziu.

Cum puteți prepara dovleceii? Iată 3 rețete delicioase cu dovlecei pentru un mic-dejun sănătos pentru copii pe care le poate savura întreaga familie: 


Ruladă cu dovlecei la tigaie 

INGREDIENTE: 

  • 300 gr de dovlecel fraged; 
  • 5 ouă; 
  • 100 gr de cașcaval; 
  • sare și piper negru. 

MOD DE PREPARARE: 

Treceți dovlecelul prin răzătoarea mică. Apoi spargeți ouăle într-un vas, adăugați sare și piper negru, le bateți cu furculița și adăugați dovlecelul scurs de zeamă. Treceți cașcavalul prin răzătoarea mare, îl transferați în vasul cu dovlecei și amestecați foarte bine ingredientele. 

Pasul următor: Încingeți tigaia cu ulei, turnați și repartizați aproximativ 1 polonic de compoziție. După ce clătita se prinde puțin, o rulați și o mișcați spre marginea tigăii. Pe partea liberă a tigăii, adăugați un strat subțire de compoziție, astfel încât omleta nouă să se îmbine cu cea veche. Așteptați să se prăjească puțin și din nou rulați și mișcați rulada spre margine. Continuați astfel, până se termină compoziția de ouă și dovlecel. 

La final, obțineți o imensă ruladă-omletă de dovlecel!


Ouă ochiuri şi dovlecei

INGREDIENTE:

  • 1 lingură ulei de cocos
  • 1 dovlecei mic
  • 2 ouă
  • sare
  • piper
  • condimente

MOD DE PREPARARE:

Uleiul de cocos se topește într-o tigaie la flacără medie. Între timp, dovleceii sunt tăiați cubulețe ori rondele, după preferințe, și se sotează. Spargeți ouăle deasupra dovleceilor şi acoperă cu un capac. Atenție să nu se ardă dovleceii de pe fundul tigăii! Pentru un gălbenuş moale lasă pe foc aproximativ 4 minute. La final, se sezonează cu sare, piper şi cu condimente sau ierburi precum busuioc sau pătrunjel.


Plăcintă cu dovlecei

INGREDIENTE:

  • 1,5 kg dovlecei
  • 1/4 cană făină
  • 8 ouă mai mici
  • 60 gr parmezan
  • 60 g brânză mozzarella rasă
  • 1 1/2 linguri ulei
  • 350 g roşii mici, tăiate în jumătate
  • 2 linguri oregano mărunţit
  • 5-6 căţei de usturoi, tocaţi
  • 2/3 cană lapte 1% grăsime
  • sare
  • piper negru

MOD DE PREPARARE:

Mai întâi se taie dovleceii pe lungime, julienne. Se amestecă cu nişte sare şi se lasă la scurs în jur de 20-25 de minute, într-o strecurătoare. În ulei încins se călesc roşiile, usturoiul şi oregano. Aveți  grijă să amestecați din când în când în tigaie, pentru ca roşiile să se înmoaie. După 5 minute se ia de pe foc şi lasă la răcit.

Între timp, încingeți cuptorul la 185 de grade Celsius. Dovleceii se scot din strecurătoare şi se întind pe nişte prosoape absorbante de bucătărie. Se șterg uşor, ca să eliminați surplusul de apă.

Pasul următor: bateți ouăle şi puneți peste ele laptele, piperul, sarea şi făina. Adăugați, după omogenizare, cele două tipuri de brânză, amestecul de roşii şi dovleceii. Se amestecă iarăşi. Puneți hârtie de copt în tavă şi răsturnați compoziţia. Puneți tava în cuptor pentru circa 50-60 de minute. Înainte de a servi, lăsați la răcit în tavă în jur de 15 minute.

Cum vi se par propunerile noastre?

Poftă bună!

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus