Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cele mai bogate alimente în vitamina A. Beneficii pentru copii

0
Cele mai bogate alimente în vitamina A. Beneficii pentru copii
Una dintre cele mai importante substanțe pentru sistemul imunitar, vitamina A este esențială în menținerea sănătăţii ochilor şi prevenirea îmbătrânirii pielii. Iar în cazul copiilor, lipsa ei poate duce la probleme grave de sănătate. Descoperă în articol care sunt cele mai bogate alimente în vitamina A, pe care le poți include în meniul celor mici.

Ce este vitamina A şi de ce avem nevoie de ea?

Oamenii de știință au studiat în timp prezenţa în lapte a unei substanţe indispensabile vieţii, aproape 130 de ani. În anul 1920, savanţii au început să se refere la ea cu denumirea de vitamina A, iar în Al Doilea Război Mondial a jucat rolul unei diversiuni menite să ascundă o nouă invenţie. Publicațiile vremii anunțau atunci că succesul misiunilor aeriene nocturne nu se datora vreunui nou radar, ci faptului că piloţii britanici mâncau mulţi morcovi bogaţi în vitamina A.

Nu acesta a fost motivul succesului militarilor britanici, însă este adevărat că vitamina A, alături de alte minerale, măreşte acuitatea vizuală pe timp de noapte, datorită unuia dintre compuşii acesteia, numit retinal. Totodată, îmbunătăţeşte vederea şi ajuta la menţinerea sănătăţii ochilor.

În plus, dacă suntem bolnavi, grăbeşte vindecarea, ne apără de infecţiile respiratorii, contribuie la funcţionarea optimă a sistemului imunitar, ajuta la estomparea petelor de bătrâneţe şi a acneei, menţine sănătatea oaselor, a pielii, a părului, a dinţilor şi a gingiilor.

Carenţa de vitamina A se manifestă prin pierderea poftei de mâncare, probleme de vedere (imposibilitatea de a vedea pe întuneric, incapacitatea de adaptare la întuneric, pete sângerii la nivelul ochiului, inflamaţii, senzaţie de arsură, urcior, oboseală), păr uscat, fragil, infecţii, pierderea mirosului, piele aspră, uscată și altele. 

În același timp, deficienţa de vitamina A apare de multe ori ca rezultat al malabsorbţiei cronice a grăsimilor şi este întâlnită cel mai frecvent la copiii sub 5 ani, de obicei din cauza unui aport alimentar insuficient. 

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 190 de milioane de preşcolari şi 19 milioane de femei însărcinate suferă de carenţă de vitamina A. În ţările slab dezvoltate, carenţa de vitamina A începe, în general, în timpul copilăriei. Lipsa de vitamina A creşte riscul de diaree.


Cele mai bogate alimente în vitamina A ce pot fi incluse în meniul copiilor


Gălbenuşul de ou 

Există numeroase studii potrivit cărora gălbenuşul de ou este o sursă excelentă de carotenoizi – luteină şi zeaxantină – care sunt implicaţi în prevenirea tulburărilor de vedere, precum cataracta şi degenerescenţa maculară cauzată de vârstă. De asemenea, gălbenuşul de ou este bogat în acid folic, cu rol  important în dezvoltarea normală a creierului şi menţinerea memoriei, mai ales în primii ani de viață.


Legume verzi: spanac, broccoli, salată verde 

Aceste legume au un conţinut ridicat de vitamina A şi calciu, precum şi fier. Totodată, legumele verzi sunt surse excelente de antioxidanţi, care ajută la combaterea cancerului. Pentru a asimila mai bine calciul, este recomandată stropirea acestor legume cu zeamă de lămâie. O altă regulă este combinarea alimentelor bogate în fier cu cele bogate în vitamina C, deoarece acest lucru ajută la absorbţia mai eficientă a fierului. 


Ficatul de porc şi vită 

Ficatul conţine cantităţi mari de vitamina A şi vitamina B12. Conţinutul crescut de vitamina A este un antioxidant cu un rol important în dezvoltare, întărirea sistemului imunitar, îmbunătăţirea vederii şi a fertilităţii. De asemenea, ficatul este un aliment ideal în prevenirea şi combaterea anemiei şi a oboselii, datorită vitaminelor din complexul B conţinute.  

 

Legume şi fructe portocalii, roşii şi galbene 

Morcovii sunt plini de vitamina A, încetinesc procesul de îmbătrânire şi sunt mai uşor de asimilat atunci când sunt gătiţi la temperatură înaltă, nu în stare crudă. 

Dovleacul este şi el o sursă excelentă de vitamina A, esenţială pentru vedere, siluetă şi sănătatea inimii, iar papaya mai este numit şi fructul îngerilor, pentru că protejează corpul de boli şi are un gust foarte bun. De asemenea, cartofii dulci, pepenele galben şi caisele  sunt surse grozave de vitamina A, un antiinflamator care luptă cu bacteriile cauzatoare de acnee. 

Roşiile au acţiune protectoare asupra pielii, în faţa acţiunii nocive a radiaţiilor UV. De asemenea, roşiile conţin licopen, antioxidant care încetineşte procesul de îmbătrânire a pielii şi reduce riscul apariţiei cancerului de piele. 


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus