Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Dulciurile copilăriei: 3 rețete de la bunica pentru copiii moderni

0
Dulciurile copilăriei: 3 rețete de la bunica pentru copiii moderni
Mousse, tort cu mascarpone, clafoutis cu cireșe... Mmmm, deserturi inspirate din alte culturi, care “sună” destul de pretențios, nu-i așa? Delicioase de altfel, dar parcă tot pandișpanul și cornulețele pe care le devoram noi în copilărie sunt cele mai delicioase. Descoperă mai joi trei rețete de dulciuri, transmise din generație în generație, pe care copiii din 2020 sigur le vor consuma cu plăcere!

A început vara, vine vacanța mare, cireșele s-au copt, urmează și vișinile… prin urmare e timpul pentru copilărie! Mai precis, pentru deserturile pe care le savuram când eram la vârsta copiilor noștri. Și pe care le putem pregăti și acum pentru ei sau pentru nepoței și să le povestim despre cum eram noi, în copilărie…

Pandișpan cu vișine

Ingrediente:

7 ouă

250 g făină

1 kg vişine (fără sâmburi)

50 ml ulei

200 g zahăr

1 pliculeţ zahăr vanilat

½ linguriţă sare

Mod de preparare:

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Apoi se bat albuşurile spumă cu ajutorul unui mixer şi adăugă apoi şi zahărul. Continuă să mixezi până când obţii o spumă densă şi lucioasă. Următorul pas: încorporează treptat gălbenuşurile, pe care le-ai amestecat în prealabil cu sarea. Continuă cu adăugarea zahărului vanilat.

Măreşte viteza mixerului şi adăugă treptat faină, alternând cu uleiul, apoi iar faină, puţin ulei şi continuă până incorporezi bine toate ingredientele. Toarnă aluatul de pandişpan într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi adăugă apoi vişinele. Introdu tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 30 de minute sau până când pandişpanul devine auriu la suprafaţă.  

Dacă nu ai vișine, poți prepara și o rețetă rapidă de pandișpan simplu. 


Cornulețe cu gem

Cine nu își amintește de cel mai bun desert al bunicii, cornulețe de casă?! 

Ingrediente:

300 g făină

130 g smântână

4 gălbenuşuri

200 g unt rece

1 esenţa de vanilie

1 linguriţă sare

300 g gem

100 g zahăr vanilat pentru ornat

Mod de preparare:

Se începe prin a pregăti aluatul. Se amestecă faină cu untul rece şi se adăugă apoi gălbenuşurile, smântână, sarea şi esenţa de vanilie. Se poate amesteca manual sau cu robotul de bucătărie, până când obţii un aluat omogen. Ai grijă să nu amesteci prea mult, deoarece aluatul se va întări în timpul coacerii. Înveleşte aluatul în plastic şi lasă-l peste noapte la rece, în frigider.

Când aluatul e gata, scoate-l din frigider şi lasă-l 30 de minute pentru a ajunge la temperatura camerei. Taie aluatul în patru bucăţi egale, pe care le vei întinde apoi cu sucitorul până când obţii foi subţiri. Ţine cont că aluatul trebuie întins pentru a obţine o formă rotundă. Taie apoi formă în opt triunghiuri egale, pe care vei pune apoi gemul. Poţi folosi orice gem doreşti.

Pasul următor: rulează cornuleţele, având grijă ca gemul să nu se scurgă din aluat. Aşază cornuleţele în tavă şi introdu-o în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, timp de 15 minute. Scoate cornuleţele fragede din cuptor şi pudrează-le cu zahăr.


Salam de biscuiți

Ingrediente:

400 gr biscuiţi Pettite Beure

150 gr rahat

100 gr nucă

50 gr stafide

100 gr unt

200 ml lapte

3 linguri zahăr

3 linguri cacao

1 vârf linguriţa sare

1 linguriţa esenţa de rom

Mod de preparare:

Cu o jumătate de oră înainte de a ne apuca de preparare punem stafidele la hidratat în apă cât să le acopere (sau în rom). Rupem biscuiţii în bucăţi mai mari şi îi punem într-un bol. Se taie rahatul în cubuleţe, iar nuca se mărunțește. Apoi punem peste biscuiţii din bol, nucă, rahatul şi stafidele scurse.

Laptele îl vom amesteca cu cele trei linguri de cacao, cele trei linguri de zahăr şi untul şi îl vom pune la foc încet până se va dilua totul. Ridicăm laptele de pe foc, adăugăm esenţa şi îl turnam peste ingredientele din bol, amestecându-le bine să se pătrundă biscuiţii şi să se omogenizeze totul.

Următorul pas: pregătim două bucăţi de folie şi întindem câte o jumătate din compoziţia de biscuiţi, apoi le vom rula împreună cu folia, în formă de salam. Se lasă bucăţile de salam la frigider pentru 2-3 ore până când se va întări şi se va putea porţiona frumos.


Tu ce alte rețete din copilărie pregătești?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus