Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Geografie culinară: 7 rețete de pe 7 continente

0
Geografie culinară: 7 rețete de pe 7 continente
Un nou an școlar, materii noi... printre ele și Geografia, nu? Iar juniorului tău pare să nu-i placă deloc nici manualul, nici profesoara, nici harta din clasă... Ce-ar fi dacă ai transforma materia într-o oră de Geografie culinară?! Îți venim în ajutor cu 7 rețete delicioase, printre ele numărându-se și câteva deserturi, de pe 7 continente! Și, în timp, ce le prepari poți deschide și atlasul ori o hartă a lumii și să-i povestești copilului și alte lucruri despre zonele respective!

Dacă despre dragoste se spune că trece prin stomac... de ce nu ar fi valabilă zicala și în cazul Geografiei?! Cum așa? Pregătind rețete din toate colțurile lumii. Poți construi o întreagă poveste în jurul blatului de bucătărie. Mai ales dacă juniorului tău îi place să gătească. Și, în timp ce pregătiți o rețetă originară din Africa, de exemplu, îi poți povesti mai multe despre continentul “negru”. 

 Cum ți se pare ideea noastră? Iată 7 rețete de pe 7 continente, prezentate în ordine alfabetică:


Africa

Suprafața este de 30,3 milioane de km², iar populația de 1,2 miliarde, Africa fiind, în afară de Asia, singurul continent care are o populație de peste un miliard de oameni.


Melktert, tartă cu cremă de ouă și lapte din Africa



Ingrediente

Aluat dulce: 

250 g făină

125 g unt moale

75 g zahăr

1 ou

vanilie esenţa sau pudră

1 praf de sare

Garnitura cu lapte:

750 ml de lapte de calitate

45 g de zahăr

2 ouă

15 g de unt

25 g de făină

25 g de amidon de porumb 

vanilie esenţa sau pudră

pudră de scorţişoară

Mod de preparare:

Se amestecă făina, sarea și zahărul într-un castron, iar apoi se adugă untul moale tăiat în bucăți și se amestecă până când acesta este bine încorporat. Se pune apoi oul şi vanilia şi se amestecă până când se formează o bulă de aluat. Se scoate aluatul şi se presează de câteva ori, cu palma, pentru a-l aplatiza. Se lasă aluatul în folie alimentară să se odihnească cel puţin 30 de minute în frigider.

Pasul următor: Se încălzește cuptorul la 180°C. Între timp, se unge cu unt și făină o formă de tartă. Apoi se presară făină pe suprafaţa de lucru şi se întinde aluatul într-o foaie subţire. Se rulează foaia pe sucitor şi se așează în forma unsă. Se îndepărtează surplusul de aluat şi se înțeapă  cu o furculiţă. Apoi se pune pe suprafaţa aluatului o coală de hârtie de copt şi, peste ea, boabe de fasole uscată sau biluţe speciale din ceramică.

Se dă la cuptor și se coace timp 15 minute, să fie uşor rumenit. Între timp, se încălzește pe foc laptele cu untul şi vanilia până la punctul de fierbere. Amestecaţi făina şi amidonul cu ouăle şi zahărul. Se toarnă deasupra un pic din laptele fierbinte, amestecând şi se continuă  până când se încorporează tot laptele. Amestecul obţinut se pune din nou pe foc potrivit, și se lasă, amestecând încontinuu, până când crema se-ngroaşă.

Se lasă la răcit și, când crema este călduţă, se toarnă peste aluatul copt. Se decorează cu scorțișoară și se mai alsă la rece pentru câteva ore ănainte de afi servită!


America de Nord

Are o suprafață de 24,7 milioane de km², și o populație de 587 de milioane de oameni.

Nuggets, o rețetă din Statele Unite ale Americii



Ingrediente:

4 buc. piept de pui

1 pungă chipsuri cu brânză-cașcaval

1 pungă parmezan ras

10 linguri pesmet

3 ouă

6 linguri făină

condimente-sare

piper

praf de ustroi

curry

cimbru

busuioc

oregano

ulei de măsline

Mod de preparare:

Se spală pieptul de pui și se șterge de apă. Se porționează carnea în bucăți mici 2-3 cm x 3-4 cm. Apoi se omogenizează foarte bine bucățile de carne cu amestecul de condimente. Se zdrobesc chipsurile într-o pungă cu ajutorul unui sucitor.

Următorul pas: se amestecă chipsurile, parmezanul și pesmetul. Se trece fiecare bucățică de carne prin făină, ouă (bătute ca pentru omletă cu un praf de sare) apoi în amestecul de nuggets (chips, parmezan, pesmet). Se prăjesc  nuggets-urile în ulei de măsline, 1 minut pe fiecare parte.

După aceea, se așează bucățile prăjite pe tavă de cuptor tapetată cu hârtie pentru copt. Se pune tava în cuptor pentru 20 minute. Se țin nuggets-urile în cuptor la foc mediu 10 minute pe o parte, 10 minute pe cealaltă parte.

Se pot servi alături de un sos picat din usturoi pisat, smântână și maioneză. Se pudrează deasupra parmezan ras.


America de Sud

Are o suprafață de 17,8 milioane de km² și o populație de 428 de milioane de oameni (mai mică așadar decât cea a continentului cu care se învecinează la nord).


Quesadilla cu pui, o rețetă din Mexic



Ingrediente:

 500 g piept de pui (făcut la grătar ori tras la tigaie și sfâșiat cu fuculița)

 4-6 lipii de tortilla

 1 ardei (cubulețe)

 1 ceapă roșie/3 cepe verzi (cubulețe)

 1 roșie mare (cubulețe)

 200 g cașcaval afumat/brânză cheddar

 sare, piper, oregano, chimion

 2 linguri de maioneză

 2 linguri de sos marinara

 guacamole și smântână - pentru servit

Mod de preparare:

Cum se pregătesc ingredientele? Fă puiul fâșii, taie legumele. Într-o tigaie mare, combină puiul cu sosul marinara și condimentele și lasă-le să se facă 5-10 minute.

Unge cu unt (pe rând) pe o parte lipia cu unt. Pune-o într-o tigaie. Unge cu maioneză, umple jumătate de lipie cu brânză rasă, jumătate cu amestecul de pui. Împachetează lipia, întoarce și pe partea cealaltă și scoate când vezi că s-a făcut.

Procedează la fel cu restul de lipii și umplutură. Dacă nu vrie să prăjești în tigaie, poți da toate lipiile într-o tavă, la cuptor.

Se servesc calde, cu sos de guacamole și smântână.


Antarctida (a nu se confunda cu Antarctica, marea zonă sudică a Pământului)

Cu o suprafață de 14 milioane de km², populația acestui continent înghețat este însă de numai 4.490 de persoane. La cât de frig este pe acest continent, pare greu de crezut că cei care trăiesc acolo mai și gătesc, nu?! Dar, pentru lecția noastră de Geografie culinară, am considerat că e ma bine să prezentăm o rețetă mioritică de ciocolată de casă. De ce? Pentru că o bucățică poate aduce acel surprlus de energie de care ai nevoie când vreme de afară este îngrozitor de rece! 


Ciocolată de casă



Ingrediente:

 180 g zahăr

 120 g unt

 270 g lapte praf

 50 g cacao

 50 g alune de pădure

 100 ml apă

Mod de preparare:

Se amestecă laptele și cacaua, după care se cern într-un vas.  Apa și zahărul se fierb pentru a obţine un sirop care se lasă pe foc 6 minute din momentul în care da în clocot. Se va obţine un sirop mai gros care se ia de pe foc si în care se pune untul și se amestecă topindu-l. Siropul cu unt se toarnă peste amestecul de lapte praf cu cacao, se pun și alunele marunţite puţin și se mixează bine. Se toarnă compoziţia într-o tava tapetată cu hârtie de copt, se nivelează și se lasă la rece 4-5 ore.


Asia

Este atât continentul cu cea mai mare suprafață, cât și cu cea mai mare populație. Având o suprafață de 44,5 milioane de kilometri pătrați, Asia ocupă 29,5% din suprafața totală de pământ de pe Glob. În Asia se află și cele mai populate țări din lume, China și India, astfel încât populația totală a continentului este de 4,5 miliarde de oameni, adică mai bine de jumătate din populația planetei (59,5%).


Wok de tăieţei chinezeşti



Ingrediente:

 1 pungă tăieţei de orez sau fidea fără ou

 2 ardei graşi

 1 morcov

 2 linguri ulei

 1/2 legătura mărar

 2 linguri sos de soia/sare după gust

 piper

 2 linguri semințe de susan (opțional)

Mod de preparare:

Morcovul se trece prin răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune la călit în ulei cu ardeii tăiaţi fâşii foarte subţiri. Când se înmoaie ușor, se toarnă sosul de soia. Între timp, se încălzeşte apa şi, când fierbe, se dă drumul tăieţeilor de orez. Se lasă un minut şi se scurg foarte bine.  Se pun tăieţeii peste legume şi se amestecă, se adaugă semințele de susan, potrivind gustul de sare şi piper. După 10 minute se ia tigaia de pe foc, se presară mărarul tocat şi se aduce la masă.

Pentru că este cel mai mare continent, aici există și cele mai multe rețete. În cazul în care vreți să testați și alte preparate, în afară de cel propus de noi, dar nu prea aveți mult timp la dispoziție puteți comanda atât mâncare chinezească cât și mâncare libaneză. Cu siguranță, veți găsi ceva pe pofta juniorului! 


Australia

Cel mai mic continent în funcție de suprafață este Australia, cu 8,6 milioane de km². Australia este totodată și singurul continent unde există o singură țară. Populația țării este de 41 de milioane de locuitori.


Prăjitura Lamington - Tavalita cu cocos și ciocolată, un desert din Australia



Ingrediente:

125 g de unt moale

125 g de zahăr

vanilie esenţă

2 ouă

250 g de făină

1/2 plic de praf de copt

1 vârf de sare

12 cl de lapte

Pentre glazură:

250 g de zahăr (400 g în reţeta australiană)

5 linguri de cacao amară

20 g de unt topit

10 cl de lapte

100-150 g de nucă de cocos

Mod de preparare:

Frecaţi untul cu zahărul şi vanilia. Adăugaţi ouăle treptat amestecând, apoi laptele. Încorporaţi faina amestecată cu praful de copt şi sarea. Amestecaţi bine pentru a obţine un aluat omogen. Turnaţi compoziţia într-o formă unsă sau tapetata cu hârtie de copt (20 X 30 cm). Daţi la cuptorul preîncălzit la 180°C, timp de 30 minute. Lăsaţi să se răcească un pic înainte de a-l scoate din formă. Tăiaţi în pătrate (5x5 cm) sau dreptunghiuri.

Cum pregătiţi glazura? Amestecaţi cacaua cu zahărul. Puneţi la topit untul în lapte la foc potrivit. Adăugaţi amestecul cacao- zahăr. Când începe să fiarbă, lăsaţi 1-2 minute şi luaţi de pe foc. Cu 2 furculiţe sau cu o baghetă, inrobati părţile de prăjitură întâi în ciocolată şi apoi în nucă de cocos. Lăsaţi-le să se usuce pe un gril.


Europa

Ocupă locul 6 în topul continentelor, cu 10,1 milioane de km². Populația sa este însă a treia cea mai mare din lume, după Asia și Africa: 742 de milioane de oameni trăiesc pe bătrânul continent.


Clafoutis cu cireșe, un desert din Franța



Ingrediente:

 4 ouă

 600 g cireșe

 130 g făină

 1 plic zahăr vanilat

 1 vârf de linguriță de sare

 1 fiolă esență de vanilie

 250 ml lapte dulce

 100 g zahăr

 unt pentru uns tava

 pesmet pentru tapetat tava (dacă aceea pe care o ai lipește)

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul. Pune într-un blender zahărul, laptele, esența de vanilie, făina, sarea și ouăle. Amestecă aproximativ un minut, până se omogenizează, la treaptă de viteză mică spre medie. (În caz că nu ai blender, poți folosi fără probleme un tel și un bol mediu pentru a combina ingredientele pentru aluat) Va ieși un aluat asemănător celui pentru clătite. Unge un vas mai înalt (prăjitura va crește destul de mult în timpul coacerii apoi se va lăsa) cu unt, tapetează-l cu făină. Acoperă fundul vasului cu fructele, spălate și tăiate în jumătăți în prealabil. Toarnă aluatul peste cireșe, presară deasupra niște zahăr vanilat. Dă la cupor, la 160 de grade, timp de 35-40 de minute sau până când observi că aluatul s-a copt, căpătând o nuanță rumen- aurie. Dacă dorești, o poți pudra suplimentar cu zahăr înainte de servire.

Cum ți se pare ora noastră de Geografie culinară? 

Foto: Freepik; Pixabay

Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus