Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum poți dezvolta inteligența emoțională la copii

0
Cum poți dezvolta inteligența emoțională la copii
Ce este inteligența emoțională? Și de ce este atât de importantă în dezvoltarea copiilor? În primul rând, juniorii vor fi mai bine pregătiți pentru provocările vieții, devenind adulți echilibrați, care vor gestiona rațional și calm situații complicate. Cum putem stimula dezvoltarea inteligenței emoționale? Descoperă în articol câțiva pași esențiali...

Orice părinte își dorește ca prichindelului lui să devină un adult echilibrat, care să reușească în viașă. Însă doar IQ-ul academic nu este suficient. Există numeroase studii și statistici conform cărora un nivel crescut al inteligenţei emoţionale este o caracteristică importantă a tuturor liderilor de succes.

Chiar dacă este determinată genetic şi are o puternică bază în funcţionarea neurobiologică a creierului, dezvoltarea inteligenţei emoţionale poate fi influenţată de factorii de mediu din copilăria mică, odată cu dezvoltarea limbajului şi a abilitaţilor de socializare ale copilului.

Un copil inteligent din punct de vedere emoțional este conștient de emoțiile sale și vorbește liber despre ele, recunoscând în același timp emoțiile celor din jur. Acesta știe să își gestioneze emoțiile negative, având comportamente rezonabile chiar și atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori și nu abandonează o activitate atunci când aceasta devine dificilă.   

În general, copiii copiază comportamentele părinților, deci puterea exemplului este foarte importantă. Prin urmare, vorbește-i pe înțelesul lui despre sentimentele tale și încurajează-l să-ți împărtășească temerile și bucuriile sale, deopotrivă. Exersează cu copilul tău diverse situații de viață și învață-l cum să reacționeze. 

Copiii care cresc într-o familie care își asumă conștient responsabilitatea pentru construirea inteligenței emoționale a acestora sunt încurajați să își exprime sentimentele, sunt ascultați și înțeleși, li se răspunde calm la întrebări, li se confirmă că părerea lor contează, sunt apreciați și iubiți necondiționat.     

Cun poți recunoaște un copil inteligent din punct de vedere emoțional? În primul rând, se comunică ușor cu el, înțelege când i se explică anumite lucruri ce țin de stările persoanelor din jurul lui, se adaptează ușor la situații și persoane noi, leagă prietenii cu ușurință, este sigur pe el în majoritatea situațiilor, iar atunci când nu se descurcă, cere ajutorul.  

De reținut! Construirea inteligenței emoționale este un proces care nu se încheie niciodată. Dezvoltarea personală continuă pe toată perioada vieții, maturitatea noastră emoțională fiind influențată de felul în care ne raportăm la experiențele și provocările de care avem parte.


Cum poți dezvolta inteligența emoțională la copii? Iată câteva recomandări făcute de psihologi:


Urmăriți filmele potrivite! 

În utlima vreme, au apărut foarte multe animații care vin în ajutorul copiilor și din acest punct de vedere. De exemplu, producția  „Întors pe Dos” (“Inside Out”). Filmul pleacă de la ideea originală a lui Pete Docter, după ce a observat anumite schimbări de personalitate la fetița lui, pe măsură ce aceasta creștea. Producătorii filmului au consultat mai mulți psihologi cu scopul de a descoperi amănunte mai puțin cunoscute despre mintea umană, care au fost fundamentele ce au stat la baza scenariului. „Întors pe Dos”  este considerat cea mai importantă capodoperă Pixar, recenziile criticilor aclamând atât conceptul unic al producției cât și subiectul emoționant abordat. Filmul se concentrează pe povestea micuței Riley, și pe modul în care emoțiile din mintea ei, Bucuria, Furia, Dezgustul, Frica și Tristețea, încearcă să o ghideze pe aceasta în viață.


Cărți sau povești despre emoții

Pe lângă filme, există și cărți despre emoții, unele dintre acestea fiind special scrise pentru copii. De exemplu, din cartea „Ai umplut găletușa azi” scrisă de Carol McCloud, copiii învăță că toți oamenii au câte o găletușă invizibilă plină cu gânduri și sentimente bune. Atunci când găletușa oamenilor este plină, ei sunt fericiți și se simt bine. Iar atunci când ea este goală, ei nu se mai simt bine. Oricine poate umple găletușa altcuiva (iar copiii primesc și câteva sfaturi despre cum ar putea s-o facă) și în timp ce umpli găletușa altcuiva, se umple și a ta. Când îi rănești pe ceilalți, bagi lopățica în găletușa lor, golindu-ți și propria ta găletușă. Nu îți poți umple niciodată propria găletușă golind-o pe a altora.

Există și cărți practice (Colecția MultiQ), care conțin exerciții pentru dezvoltarea inteligențelor multiple, încă de la cele mai fragede vârste. Cu ajutorul acestor caiete de activități, părinții pot descoperi care sunt principalele tipuri de inteligență care îl caracterizează pe copil și vor putea, astfel, să îl direcționeze spre performanță în domeniile în care excelează, dar și să încurajeze dezvoltarea celorlalte tipuri de inteligență.


Joaca

Copiii învață cel mai ușor prin joacă, de aceea e indicat să ne străduim să găsim jocuri și jucării de copii potrivite pentru ei, prin care să își dezvolte inteligența emoțională. 

Jocurile imaginative sunt extrem de importante în dezvoltarea inteligenței emoționale la copii. Acestea pot fi libere, la alegerea copilului sau pot porni de la anumite scenarii (să modifice finalul unei poveşti, să inventeze anumite personaje, călătorii în anumite locuri etc.) care îl stimulează să participe creativ. 

De exemplu, instalați cortul... în sufragerie! Nici nu trebuie să montezi un cort adevărat, ci poţi improviza unul ori din modelul pentru plajă ori din clasicele două scaune și lenjerii de pat deasupra. Nu uita de o saltea gonflabilă, câteva perne şi o pătură pufoasă. Plus jucăriile din pluş ale copiilor. Poţi face şi un foc de tabără! Mai precis, poţi improviza unul dacă alegi mai multe modele de felinare cu led. Decorul perfect pentru a-i provoca pe cei mici să povestească ce li s-a întâmplat la școală ori la grădiniță. 


Beneficiile devoltării inteligenței emoționale a copiilor

Care sunt beneficiile cultivării inteligenței emoționale a copiilor de la vârste fragede? 

  • Gestionarea cu succes a relațiilor cu ceilalți 
  • Construirea empatiei și a abilității de a înțelege normele și comportamentele sociale și etice
  • Obținerea unui grad ridicat de auto-control și auto-cunoaștere  


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus