Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Prima săptămână cu bebelușul acasă. Sfaturi practice pentru părinți

0
Prima săptămână cu bebelușul acasă. Sfaturi practice pentru părinți
Cu siguranță, dacă tocmai ai devenit mămică pentru prima dată ai citit o mulțime de lucruri despre nou-născuți. Însă nu toate recomandările se aplică pentru fiecare caz în parte, pentru că nu toți suntem la fel. Dar te poți ghida după experiențele altor mămici. Cum va fi prima săptămâna acasă cu puiul tău? Ca o cursă de montagne russe, cu bucurii și temeri deopotrivă... de la o secundă la alta!

În prima săptămână cu bebelușul acasă, trebuie să se aștepți ca programul tău să fie diferit de cel dinaintea nașterii. Pentru că puiul de om este în centrul atenției și are nevoie de toată dragostea și îngrijirea ta.

Prin urmare, somnul va fi programat în funcție de programul bebelușului, care, la început, doarme pe reprize scurte. La fel este și cum programul său de masă.

Primele luni alături de bebeluș necesită multă putere din partea ta.  Chiar dacă vor fi momente în care vei simți că ești la capătul puterilor... vei reuși!


1. Somnul mamei

Nu vei mai putea dormi chiar când simți tu nevoia, ca mamă, dar ideal ar fi să te obișnuiești cu asta să să adormi când prinzi momentul. Nu ar fi rău deloc să mai lași pe cineva să te ajute, atunci când te simți prea obosită. 


2. Somnul bebelușului

Bebelușii, proaspeți ieșiți din limitele confortabile ale uterului, își doresc un mediu la fel și afară. Astfel, ar fi bine să recreezi senzațiile uterului, care pot declanșa un reflex calmant pentru nou-născut.

Pentru a face acest lucru, este nevoie ca mama să țină copilul aproape de piept, să se miște cu el în brațe, să stea culcați pe o parte.

Acești pași care se desfășoară în mod individual sau împreună pot fi adesea un comutator virtual pentru a-l opri din plâns.

De asemenea, cel mic trebuie să fie tot timpul curat, uscat. Prin urmare, alege modelul potrivit de scutece Huggies pentru puiul tău. 


3. Alăptarea la sân

Sunt lucruri la care te pricepi natural, din instinct. Iar sfaturile medicilor îți vor veni în ajutor. Sdau poți apela la un consultant în lactație. Vei învăța cum să ții bebelușul când papă, ce faci cu el după ce a păpat, cum știi că a mâncat suficient, și tot ce mai este nevoie.


4. Implică-l pe tătic!

Atunci când are timp, și tati te poate ajuta la creșterea copilului. În acest fel vei mai prinde puțin timp pentru tine sau alte treburi care mai sunt de făcut. Chiar dacă el este cel care merge la serviciu, asta nu înseamnă că el nu se va implica în tot ceea ce înseamnă un bebeluș.


5. Prima băiță

Cu siguranță, îți este teamă de restul de cordon ombilical - cu cât se usucă mai repede, cu atât mai repede va cădea. O baie cu ajutorul buretelui este calea de parcurs în acest stadiu.În plus, dacă copilul tău a fost circumcis, va trebui să aștepți ca zona să se vindece înainte de a fi complet scufundată în apă. Există mai multe modele de cădițe de bebe pe piață, însă ar fi bine să alegi unul cât mai confortabil pentru bebelușul tău. 


6. Recuperarea după naștere

În timp, corpul tău se va reface și îți vei redobândi vitalitatea. Tocmai de aceea e indicat să apelezi la ajutorul altcuiva apropiat care să se ocupe de trebuirle casei, dacă este posibil.  Soțul, partenerul, sau alt membru al familiei te poate ajuta cu cumpărăturile, cu gătitul și alte treburi prin casă.


7. Sănătatea ta trebuie să fie pe primul loc!

Trebuie să te menții sănătoasă pe toate planurile, chiar dacă simți că nu mai poți. Lipsa somnului, discomfortul fizic, hormonii te pot duce într-o stare de epuizare. Pentru a nu ajunge într-o stare de anxietate sau depresie, prioritizează lucrurile din viața ta. Decide ce este cel mai important lucru pe care îl ai de făcut. Nu se va sfârși lumea dacă nu ai făcut azi de mâncare, nu ai călcat cămașa soțului sau nu ai dat cu aspiratorul.


8. Bucură-te de bebelușul și de timpul petrecut împreună!

Acest timp trece repede, chiar dacă nu ți se pare, și vei mai dori să stai cu bebe ca în primele zile acasă. Deși crezi că nu ai timp, în fiecare zi trebuie să ieși afară, la aer. Fă-ți un program cu bebe astfel încât în fiecare zi să aveți ceva nou de făcut. Și nu uitați de plimbare și de poveștile cu prietenii dragi.

Și nu uita, mămico... ești minunată!

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus