Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Atenție la masa de Crăciun! Indigestia și toxiinfecția alimentară la copii

0
Atenție la masa de Crăciun! Indigestia și toxiinfecția alimentară la copii
Sarmale, caltaboș, friptură, salate cu maioneză, cozonac... Pe cât sunt de gustoase, preparatele tradiționale de Sărbători pot fi și extrem de periculoase pentru copii dacă nu sunt prăgătite corespunzător ori sunt consumate în cantități mari. Iar sistemul digestiv al celor mici se poate deregla foarte ușor, mai ales în această perioadă, favorizând apariția indigestiilor și a toxinfecției alimentare. Iată care sunt recomandările specialiștilor...

Indigestia alimentară la copii

Indigestia (în termeni medicali dispepsia) apare în urma unor mese abundente sau bogate în alimente grase, condimentate, prăjeli sau dacă micuţul mănâncă prea repede, cu lăcomie. Pot fi incriminate în perioada Sărbătorilor consumul unei cantităţi crescute de carne de porc.

Simptomele indigestiei includ disconfort în regiunea abdominală superioară, eructaţii (râgâieli), balonare, greaţă, uneori vărsături.

Anumite alimente sunt considerate a prezenta un risc crescut de contaminare: produsele lactate, fructele de mare crude, carnea slab preparată termic şi preparatele din pui.

Simptomele intoxicaţiei alimentare variază, precum şi intensitatea lor, dar în principiu includ vărsăturile, diareea, letargia şi durerile/crampele abdominale, uşoare sau severe. În unele cazuri poate apărea şi febra. Simptomele se pot înrăutăţi în scaune cu sânge, deshidratare, dar şi afectarea unor organe (rinichi, ficat) sau a sistemului nervos (în cazul neurotoxinelor.

Măsurile recomandate la domciliu sunt repausul alimentar (minim 2 ore după ultima vărsătură copilul nu va bea şi nu va mânca nimic), urmat de hidratarea treptată cu cantităţi mici de apă plată/ ceai de mentă şi apoi dietă ( pâine prăjită, covrigei, orez, morcovi fierţi, supă de rădacinoase, iaurt, brânză de vaci).

Poate avea efect benefic şi aplicarea de comprese calde pe abdomen. Simptomele se remit, de obicei, cu aceste măsuri. În general, indigestia nu este însoțită şi de scaune diareice.


Toxiinfecția alimentară la copii


Toxiinfecţia alimentară la copii are manifestări mai zgomotoase şi apare în urma consumului de alimente alterate sau contaminate cu bacterii, virusuri, paraziţi.

Tabloul clinic cuprinde: scaune diareice (uneori cu sânge), dureri abdominale, vărsături, uneori febră. În general, simptomele se manifestă la mai multe persoane care au consumat acelaşi aliment.

Măsurile care trebuie luate la domiciliu sunt hidratarea (este utilă administrarea de săruri de rehidratare şi dieta.


Atenție! Deşi intoxicaţia alimentară poate apărea şi la copii, în general simptomele pe care părinţii le regăsesc la cei mici, cum sunt voma sau diareea, de puţine ori conduc la diagnosticul de intoxicaţie alimentară. De cele mai multe ori este vorba fie de intoleranţă (la gluten sau lactoză) sau de gastoenterita. Diferenţierea însă este greu de realizat pentru o persoană neavizată şi de aceea sfatul medicului primează în aceste situaţii. În cazul în care voma are o culoare galbenă sau verde, dacă este prezentă sânge în scaun sau în voma sau dacă suspectăm că cel mic a ingerat ceva otrăvitor trebuie să contactăm de urgenţă medicul.


În ambele situaţii, consultul medical trebuie solicitat în caz de febră, refuzul alimentaţiei şi al hidratării, stare generală alterată, semne de deshidratare (paloare, piele şi mucoase uscate, respiraţie accelerată, somnolenţa, absenţa micţiunilor sau scăderea cantităţii de urină).


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus