Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Copilul tău stă cu degetul în nas? Lasă-l! Este un obicei sănătos, potrivit unui studiu

0
Copilul tău stă cu degetul în nas? Lasă-l! Este un obicei sănătos, potrivit unui studiu
Cu siguranță, și tu i-ai atras atenția de zeci de ori copilului tău să nu-și mai țină degețelul în nas. Pentru că aproape toți părinții cred că este un obicei nepoliticos, mai ales când are loc în public, dar și nesănătos. Însă oamenii de știință nu văd niciun pericol în acest lucru. Și au adus și argumente. Care sunt acestea?

Există mai multe cercetări care demonstrează că mucozitățile pe care copiii le pot transforma în biluțe de diferite mărimi nu reprezintă doar depozite de mizerie, ci sunt pline de bacterii bune care ajută dinții. De asemenea, în sistemul respirator uman mucusul ajută la protecţia plămânilor prin captarea particulelor străine care intră în ei, în special prin nas, în timpul respiraţiei normale. Flegmă (amestec de mucus, salivă şi globule albe) însă constituie un termen specializat pentru mucusul restricţionat la nivelul tractului respirator, în timp ce mucusul nazal descrie secreţiile eliminate prin nări.

Globulele albe din flegmă nu doar că împiedică pătrunderea particulelor străine în nas în timpul respirației, ci luptă și împotriva unor bacterii care cauzează cariile. Astfel, cercetătorii susțin că nu e un lucru rău dacă cei mici își bagă degețele în nas și pe urmă în guriță.


► Citește și Beţişoarele pentru urechi: Cât de periculoase sunt pentru copii?


Katharina Ribbeck, asistent în cadrul Departamentului de inginerie biologică de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) – celebra universitate americană este  una dintre autoarele unui studiu care demonstrează care sunt beneficiile acestui obicei, Ea a declarat pentru cei de la ozy.com că oamenii de știință se gândesc serios să producă “mucișorii sintetici”, care a rputea fi administrați sub forma gumei de mestecat ori a pastei de dinți. Astfel, această invenție ar putea fi în viitor o alternativă excelentă a antibioticelor, în prevenirea infecțiilor. 

Poate, pentru noi, adulții, acest lucru nu sună tocmai bine, însă imaginează-ți cât de distractiv va fi pentru copii! De asemenea, există dovezi că mucusul ajută nu doar în tratarea infecțiilor respiratorii, ci și în cazuri de ulcer și chiar SIDA.

Mai există și alte “voci” care susțin că acest obicei este unul sănătos. De exemplu, pneumologul australian Friedrich Bischinger care crede că oamenii care se scobesc în nas sunt mai sănătoși, mai fericiți și probabil într-o armonie deplină cu corpul lorProfesorul Bischinger susține că stigmatul social din jurul acestui obicei ar trebui să dispară, iar copiii să fie încurajați să stea cu degețelele în nas.

Tu ce crezi? Și-ai lăsa copilul să stea cu degețelul în nas?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus