Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

La joacă, în salină! Terapia cu sare pentru copii

0
La joacă, în salină! Terapia cu sare pentru copii
Cum suntem în plin sezon de viroze, iar pandemia de COVID-19 pare că nu se va termina prea curând, imunitatea copiilor este pusă la grea încercare în această perioadă. Cum poți combate și preveni problemele respiratorii ale juniorilor? Joaca în sare este una dintre cele mai plăcute terapii pentru copii.

Cum se pot juca prichindeii cu sare? Simplu. În saline. Și nu trebuie să ajungi până la una dintre celebrele mine de sare precum cea din Slănic Prahova ori de la Praid. În București și în zona limitrofă există mai multe saline amenajate artificial în care cei mici și cei mari, deopotrivă, pot îmbina utilul cu plăcutul. 

Haloterapia sau terapia cu aerosoli salini este recomandată chiar şi bebeluşilor cu vârsta de peste 3 luni. Utilizarea aerosolilor salini în tratarea unor afecţiuni respiratorii, digestive şi dermatologice este cunoscută încă din medicina antică greacă. De altfel, Hippocrate este cel care a observat beneficiul aerosolilor salini şi recomanda inhalarea aburilor din apa sărată pentru tratarea bolilor aparatului respirator.


Ce rol are sarea asupra sănătății?

Sarea are efect bactericid şi virucid pentru că este un compus format majoritar din clor şi sodiu. În același timp, sarea are efect antiinflamator întrucât determină vasoconstricţie. Este un compus higrofil, ceea ce înseamnă că absoarbe apa, ducând la absorbția excesului de mucus de la nivelul căilor respiratorii, care ulterior sunt angrenate spre a fi expectorate.

De asemenea, sarea are efect mucolitic, ducând la fluidificarea secreţiilor nazale. Dermatologic, flora microbiană de la suprafaţa pielii se normalizează la majoritatea pacienţilor după o şedinţă de haloterapie. Indicaţii dermatologice: acnee, dermatită atopică, eczeme, psoriazis.


Sarea sporește imunitatea

Haloterapia ajută organismul să lupte mai bine împotriva bolilor deoarece scade numărul eozinofilelor şi al neutrofilelor, creşte reactivitatea macrofagelor la nivel alveolar, creşte producția de fagocite şi scade nivelul imunoglobulinei E. 

Medicii recomandă efectuarea a două cure de haloterapie, în fiecare an. Aceste cure se realizează în funcţie de vârstă, numărul şedinţelor cu frecvenţă zilnică şi concentraţia de sare la care este expus organismul fiind variabile.

De reținut! Majoritatea contraindicaţiilor sunt îndreptate către persoanele cu probleme cardiace (hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic recent etc), renale sau persoane aflate în stadiul acut al patologiilor pulmonare. Haloterapia este pentru toate vârstele, fiind recomandată chiar şi bebeluşilor mai mari de 3 luni. Capacitatea pulmonară a copiilor este mică, astfel încât cantitatea de sare care ajunge în torentul sanguin este, de asemenea, mică.


Ce afecțiuni se pot trata prin haloterapie

Terapia cu sare este eficientă de la banala răceală până la astm și bronhopneumopatie cronică obstructivă. Rinoreea, nasul înfundat, tusea, îmbolnăvirile repetate sunt alte afecțiuni ce pot fi tratate cu succes prin haloterapie.

Atenție! Nu este recomandată haloterapia copiilor în stadiile acute ale unei boli, mai ales dacă au febră!

Chiar și cei sănătoși pot face o cură cu sare. Nu doar că întărește sistemul imunitar, dar poate fi și o alternativă sănătoasă pentru locurile de joacă. Există saline artificiale special amenajate și pentru copii, dar și pentru părinți, în același timp. Pentru că este mult mai uşor să le oferi celor mici o sală de tratament în care să se simtă ca într-un loc de joacă decât să se simtă forțați acasă de nebulizator, lavaj nazal sau batista bebeluşului. 

În același timp, din punct de vedere senzorial,  sarea de pe jos are efect terapeutic atât pentru juniori, cât şi pentru adulți, care îşi bucură simțurile îngropându-şi picioarele în sare. În timp ce prichindei se joacă cu mașinuțe ori cu păpuși Barbie, părinții se pot delecta citind cărți de Anna Todd, de exemplu.

Este demonstrat științific că, la nivel neuronal, haloterapia stimulează producţia de serotonină. Prin urmare,  copiii ies de la haloterapie  mai energici şi mai veseli. În plus, dorm și mai bine, calitatea somnului fiind îmbunătățită considerabil!

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus