Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Noi reguli pentru părinții care vor concediu și indemnizație de îngrijire a copilului bolnav

0
Noi reguli pentru părinții care vor concediu și indemnizație de îngrijire a copilului bolnav
Guvernul a aprobat ieri un nou proiect de ordonanță, conform căreia părinții vor avea dreptul la concediu și indemnizație de îngrijire a copilului bolnav până când acesta va împlini vârsta de 16 ani, în cazul unor afecțiuni grave.

Până acum, legislația stabilea că asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecțiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani. 

În urma sesizărilor făcute și de către Magda Vasiliu, prezentatoarea știrilor Prima TV, al cărei băiețel este bolnav de cancer și se află la tratament în Italia, Guvernul a schimbat regulile. "În cazul copilului cu afecțiuni grave, asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 16 ani. Lista afecțiunilor se stabilește de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătății. La includerea afecțiunilor în lista prevăzută la alin. (1^2), pe aparate și sisteme, se au în vedere elemente clinice, evolutive și complicații ce determină prin severitatea tulburărilor morfologice și funcționale o durată cumulată a îngrijirilor medicale acordate copilului, exclusiv pentru afecțiunea de bază, de peste 90/180 de zile calendaristice pe an”, este textul Guvernului, citat de profit.ro

De asemenea, actul normativ adoptat ieri simplifică procedura de acordare a certificatelor de concediu medical pentru situațiile în care asigurații beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă însoțesc copilul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, ori pe teritoriul unui alt stat decât cele menționate anterior. În aceste cazuri, s-au stabilit că certificatul de concediu medical va putea fi eliberat atât unuia dintre părinți, cât și unei persoane împuternicite de acesta. Ordonanța de urgență prevede și crearea cadrului legal pentru realizarea și implementarea unei soluții informatice pentru eliberarea certificatelor de concediu medical în format electronic. 

Astfel, medicii prescriptori vor putea completa și transmite angajatorilor/beneficiarilor certificatele de concediu medical în format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Certificatele vor fi semnate de medici cu semnături electronice calificate. Actul normativ reglementează și posibilitatea acordării indemnizației de maternitate calculate în raport cu toate veniturile pe baza cărora s-a calculat și plătit contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus