Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Primul ajutor în cazul sufocării la copii: Ce manevre te pot ajuta să salvezi viața copilului tău

0
Primul ajutor în cazul sufocării la copii: Ce manevre te pot ajuta să salvezi viața copilului tău
Ce faci când juniorul tău se îneacă cu o bucată de măr sau înghite o jucărie de dimensiuni mici? Deşi pare uşor de zis, greu de făcut… NU intra în panică! Este foarte important să reacţionezi imediat! Iar dacă ai urmat nişte cursuri de prim ajutor, îţi va fi mult mai uşor să aplici anumite măsuri atunci când copilul tău e în pericol.Ce trebuie sa faci in astfel de momente?

Puţini dintre părinţi pot spune astăzi cu certitudine că ştiu ce trebuie să facă în caz că micuţul lor se sufocă. Și cum juniorii au o dispoziție înspre a introduce diferite obiecte în gură, părinții sunt puși des în situația de a acorda primul ajutor în caz de sufocare. 

Din păcate, cazurile de sufocare prin blocarea căilor respiratorii sunt frecvent întâlnite mai ales în cazul copiilor mici. Şi mai ales atunci când se începe diversificarea sau când orice jucărie este “testată”, mai întâi, în guriţă. Iată ce sfaturi oferă specialiștii într-un articol pulbicat de BrightSide, sfaturi care pot salva viața copilului tău!

Există semne diferite de sufocare 

Dacă un copil care a înghițit o bucată mai mare dintr-un aliment ori chiar o jucărie mai mică respiră, dar şi tuşeşte, înseamnă că există un blocaj parţial al căilor respiratorii. Trebuie să continue să tuşească pentru a elimina obiectul blocat. Vărsăturile sunt, de asemenea, posibile datorită reflexelor corpului cauzate de un obiect străin în laringe. Aceste reacţii naturale ale corpului vor ajuta la curăţarea gâtului copilului fără tehnici speciale.

Etapa dificilă de respiraţie este altceva. Deschiderea fără sunet a gurii poate indica, de asemenea, sufocarea. Dacă un copil încetează brusc să tuşească, să ţipe sau să scoată alte sunete, înseamnă că ceva a rămas blocat în căile respiratorii. Schimbarea bruscă a culorii pielii la un roşu albăstrui, incapacitatea de a inspira şi salivarea excesivă pot fi, de asemenea, semne ale sufocării. În unele cazuri, se poate produce pierderea cunoştinţei. Pentru a ajuta copilul, trebuie să te liniștești şi să chemi de urgenţă o ambulanţă. Începe să efectuezi procedura de salvare înainte de sosirea medicului. Scoate obiectul din gură numai dacă îl poți vedea. 


Ce măsuri de prim ajutor în caz de sufocare se impun?


La copii cu vârsta până la 1 an 

Ține-l pe cel mic pe antebraţ, cu faţa în jos, astfel încât capul să fie mai jos decât picioarele. Motivul? Gravitaţia ajuta şi trebuie folosită în astfel de situaţii. Cu ajutorul podului palmei, loveşte-l rapid pe cel mic, pe spate. Sunt necesare cam 4-5 lovituri rapide. Nu te speria că-l bruschezi sau că-l vei lovi prea tare, este o manevră care îi poate salva viaţa!

În cazul în care bebeluşul nu poate respira nici după acest masaj, deschide-i gura şi cauta obiectul sau bucată de fruct înghiţită. Odată ce l-ai văzut - şi doar în acel moment! - încearcă să-l scoţi cu ajutorul degetului mic, pe care îl foloseşti ca pe un cârlig. Această metodă se recomandă a fi aplicată cu mare grijă, pentru că există riscul ca obiectul să fie înserat şi mai adânc.

Dacă metoda explicată mai sus nu funcţionează, va trebui să aplici masajul cardiac.  Întoarce-l pe cel mic cu faţa în sus şi, cu două degete, împinge puternic de 4-5 ori în torace. Urmează două reprize de respiraţie gură la gură.


► Citește și Ce măsuri trebuie să iei când copilul înghite detergent? Primul ajutor și cum poți preveni această situație


La copii mai mari de 1 an 

Cu podul palmei libere aplică cinci lovituri între omoplati efectuează cinci compresii toracice, mai scurte şi rare.  

Repetă secvenţele loviturilor între omoplati cu cele ale compresiilor toracice până când reuşeşti să eliberezi căile aeriene. 

Dacă respiraţia copilului nu revine sau şi-a pierdut cunoştinţa după îndepărtarea obiectului blocat, trebuie să îi faceţi respiraţie artificială şi masaj la nivelul inimii. 

De reținut! Dacă în astfel de momente nu eşti singură, cel mai bine ar fi că, în timp ce tu execuţi măsurile de prim ajutor, o altă persoană ar trebui să sune imediat la numărul de urgenţă 112.

Cum poți preveni sufocarea unui copil?

Copilul trebuie supravegheat tot timpul, mai ales în primii doi ani de viață, pentru a te asigura că nu bagă în gură tot felul de lucruri mici. Nu îl lăsa să se joace cu jucării care conţin piese mici. Dă-i doar fructe şi boabe fără seminţe și porţionează bine mâncarea. Explică-i copilului că nu trebuie să râdă şi să vorbească în timp ce mănâncă. Învață-l să nu bage în gură multă mâncare în acelaşi timp.  Nu îl hrăni cu forţa. Nu permite copilului să mănânce şi să bea în timpul deplasării cu maşina. Nu-i distrage atenţia în timp ce mănâncă. Asigură-te că nu bagă în gură capacele de la markere sau pixuri în timp ce desenează.

Vezi mai jos un video care îți explică măsurile de prim ajutor în caz de sufocare la copii pe care le-am prezentat mai sus:Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus