Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Tratamente naturiste pentru veruci și negi la copii

0
Tratamente naturiste pentru veruci și negi la copii
După acnee, verucile (negii) sunt cea mai obişnuită afecţiune a pielii și apar, inclusiv la copii, din cauza faptului că sistemul imunitar este imatur. Mai precis, sunt cauzate de către o tulpină a virusului papiloma uman (HPV). Acest virus se transmite de la persoană bolnavă la copilul sănătos atât prin contact direct (atingere) cât şi prin folosirea în comun a hainelor, prosoapelor, lenjeriei de pat sau a obiectelor (jucăriilor), dar poate fi contactat și din apa bazinului de înot.

După numeroase studii efectuale de-a lungul timpului, cercetătorii au estimat că aproximativ 7,5% dintre oameni au avut veruci într-un moment al existenţei lor şi ca unul din patru oameni au avut cel puţin o verucă pe parcursul vieţii. După acnee, verucile sunt cea mai obişnuită afecţiune a pielii. Studiile arată că 53% din numărul total de veruci (negi) apar la copiii cu vârste între 5 şi 19 ani. 


Ce sunt verucile (negii)?

Verucile (negii) sunt excrescenţe dure şi jenante pe suprafeta pielii mâinilor sau picioarelor, cauzate de virusul papillomavirus (HPV), care contaminează pielea. Aproximativ 50% dintre veruci dispar după doi ani de la apariţie, fără să fie necesar nici un tratament. Cu toate acestea, verucile sunt contagioase şi este foarte posibil să se răspândească şi în alte zone ale corpului sau la alţi oameni. De accea trebuie tratate imediat după apariţia lor. 

În același timp, verucile pot fi foarte deranjante. Unele sunt dureroase, în timp ce altele pot sângera dacă sunt lovite. Pot avea un aspect neplăcut şi pot deveni de-a dreptul jenante, cum sunt de exemplu verucile care se dezvoltă pe mâini şi față. Tratamentul poate scădea riscul răspândirii verucilor.


Ce tipuri de veruci (negi) există?

Cele mai des întâlnite tipuri de veruci sunt verucile vulgare şi verucile plantare. Verucile vulgare apar de obicei pe degete, palme, braţe şi picioare, mai ales în cazul copiilor care merg la bazinul de înot (piscină).  Arată de obicei ca nişte umflături cu suprafaţa dură, forma lor aducând foarte mult cu cea de conopida. 

Negii de pe picioare sau negii plantari se mai numesc şi veruci plantare şi se formează doar pe tălpile picioarelor. Dacă nu sunt trataţi, pot căpăta un aspect neplăcut şi de cele mai multe ori devin dureroşi.

Nu este exclus ca un copil care stă în comunități de copii (creșă, grădiniță) să facă negi, iar în cazul lor trebuie avută atenţie sporită la tipul de tratament aplicat, pielea copilului mic fiind mult mai delicată. Tot statistica spune că aproximativ 20% dintre copii pot face negi, cel mai des aceștia fiind localizați pe laba piciorului, pe mâini și pe față. Cifrele arată că numărul copiilor care fac negi până la vârsta de 10 ani este din ce în ce mai mare (aceasta este cel puțin concluzia lui Alfie Krol, președintele Societății de Dermatologie Pediatrică). Apariția negilor trebuie asociată cu un sistem imunitar slăbit, inadaptat și incapabil să facă față la agresiunile (mai mult sau mai puțin normale), din mediu.

Atenție! Negii sunt contagioși! Nu se transmit printr-o simplă atingere, dar dacă există o leziune cutanată, atunci există o poartă de intrare!


Tratamentul verucilor

Dermatologii utilizează mai multe tehnici de înlăturare a verucilor, cum ar fi crioterapia sau tratamentul cu laser, însă prescriu sau recomandă pentru tratamentul la domiciliu şi produsele care pot fi achiziţionate şi fără reţetă. 


Ce tratamente naturiste există pentru veruci (negi) la copii?


Ulei de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antimicrobiene și exfoliante. Tratamentele topice cu ulei de arbore de ceai ajută la reducerea verucilor în cel mult 12 zile. Cu toate acestea, nu există studii la scară largă care să susțină aceste descoperiri.

Dacă totuși vrei să încerci acest remediu, aplică câteva picături de ulei arbore de ceai pe neg, diluat cu ulei vegetal (de floarea-soarelui, de exemplu) pe o dischetă demachiantă. Așează discheta pe neg și las-o să acționeze 10 minute. Repetă operațiunea de două sau de trei ori pe zi, până când vezi îmbunătățiri. Nu aplica niciodată un ulei esențial nediluat direct pe piele, pentru că poate provoca iritații sau arsuri. 


Oțet de mere

Oțetul de cidru de mere este un tratament popular pentru negii de pe mâini. Amestecă într-un vas două părți oțet de cidru de mere și o parte apă.  Acest tratament implică cufundarea unei dischete demachiante în soluția obținută și aplicarea acesteia pe pielea cu negi în fiecare seară înainte de a merge la culcare. Lasă dischetă să acționeze 3-4 ore. 

Atenție! Chiar dacă oțetul de cidru de mere este un tratament natural, este acid și poate provocă dureri și disconfort la contactul direct cu pielea. Oțetul de cidru de mere nu se aplică pe piele nediluat, deoarece poate provoca iritații și arsuri. De asemenea, acest remediu natural nu se aplică pe răni deschise.

Este recomandat ca, după ce veruca (negul) este aproape vindecată, să se folosească și ulei de ricin, care calmează iritațiile pielii. Este o soluție eficientă și la îndemână și în caz de eczeme, degeraturi, arsuri, de răni superficiale sau piele uscată.


Usturoi

Cu o istorie lungă în tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau cicatricile keloide, usturoiul este de asemenea utilizat pentru stoparea infecțiilor bacteriene, fungice și virale, cum sunt negii. Potrivit unui studiu efectuat în 2014, extractul de usturoi elimină verucile în patru săptămâni. Extractul de alicină din usturoi are efecte microbiene, funcționând prin distrugerea enzimelor din agenții patogeni nocivi. Pentru a trata negii cu usturoi, zdrobește un cățel de usturoi și amestecă-l cu puțină apă, până obții o pastă. Aplică pasta pe neg și acoperă cu un bandaj. Repetă procedura în fiecare zi, timp de trei-patru săptămâni. 


Aspirină

Acidul salicilic din aspirină are acţiune keratolitică. Ce înseamnă acest lucru? Ajută la estomparea negilor.  Tot ce trebuie să faci este să zdrobești un comprimat de aspirină și să amesteci praful obținut cu puțină apă. Aplică pasta pe verucă și acoperă cu un bandaj. Lasă amestecul să acționeze și repetă procedeul până când vezi îmbunătățiri.


Vitamina C

Vitamina C are proprietăți de stimulare a imunității. Această vitamină este esențială și pentru vindecarea rănilor. Se crede și că poate să combată HPV, dar este nevoie de dovezi fiabile. Dacă totuși vrei să încerci acest tratament, zdrobește o tabletă de vitamina C și amestec-o cu apă. Aplică pasta pe verucă, acoperă cu un bandaj și las-o să acționeze peste noapte. Repetă operațiunea în fiecare zi, până la dispariția negilor.  Unii specialiști susțin că vitamina C este mai eficientă dacă este amestecată cu suc de lămâie.

Atenție!  Sucul de lămâie poate provoca iritații ale pielii, așa că folosește-l cu precauție.


Propolis

Albinele produc o substanță asemănătoare cu rășina numită propolis. Aceasta are în compoziție substanțe vegetale, ceară de albine, polen și enzime. Cercetările 2 sugerează că propolisul are proprietăți antimicrobiene și ajută la producerea de celule cutanate. Este folosit pentru a trata acneea și pentru a accelera vindecarea rănilor.  De aceea, se crede că propolisul ajută la vindecarea pielii infectate și la luptă împotriva HPV. Aplică 2-3 picături de propolis pe neg, acoperă zona cu un bandaj și lasă remediul să acționeze peste noapte. Repetă procedeul zilnic.

Tratamentele enumerate mai sus se pot aplica și în cazul adulților. Iar pentru mămicile care se confruntă cu astfel de probleme la nivelul feței și care sunt nevoite să aplice și produse cosmetice sunt recomandate produsele pe bază de apă termală, precum cele de la Vichy


Cum poate fi prevenită apariția verucilor (negilor)?


Infecția cu HPV, care este responsabil de apariția negilor, nu poate fi evitată, dar există soluții care o pot preveni. Astfel:

  • Nu lăsa copilul să-și roadă unghiile sau să-și rupă pielițele de la acestea. Orice leziune cutanată, cât de mică, este poartă de intrare pentru viruși, inclusiv pentru HPV.
  • Folosește pentru copilul tău aceleași prosoape, pe care să nu le mai utilizeze niciodată niciun alt membru al familiei.
  • Folosește un burete de baie separat pentru copil. În principiu, păstrarea acestor reguli este utilă pentru toți cei din casă, dar mai ales pentru copii.

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus