Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Mușcătura de căpușe la copii: Ce greșeli fac părinții

0
Mușcătura de căpușe la copii: Ce greșeli fac părinții
Odată cu încălzirea vremii, vegetația pare că a explodat, prin urmare copiii își petrec tot mai mult timp în aer liber. Și este indicat ca cei mici să iasă la plimbare, în parcuri sau prin pădure. Atenție, însă, la căpușe! Și la ce măsuri iei în momentul în care copilul tău este mușcat de o astfel de insectă. Descoperă în articol care sunt complicațiile pe care le poate genera prezența căpușei și cum poți evita cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții.

Copiii sunt predispuşi în mare măsură muşcăturilor de căpuşe, deoarece obişnuiesc să se joace în spaţiile verzi din jurul locuinţei pe tot parcursul sezonului cald. În perioada aprilie-iulie a fiecărui an, riscul micuţilor de a fi muşcaţi de o căpuşă este maximum. De aceea ar fi bine să ții cont de anumite aspecte:


Controlul pielii

După o zi petrecută în natură, fie în parcuri ori prin pădure, ar fi bine să verifici pielea copilului tău în fiecare seară înainte de culcare. Dacă observă că există o căpuşă și nu ai abilităţi în scoaterea insectelor mergi de urgență la medic.  Deoarece în încercarea de a le scoate există riscul să rămână capul acestora în tegument, detaşat de corp.

Este important controlul pielii pentru că, adesea, nu există simptome ale muşcăturii decât la nivel local, dar, în cazul unei alergii, muşcătura de căpuşă se poate manifesta prin durere puternică, o umflătură în zona afectată, chiar şi o erupţie sau o senzaţie de arsură. 

După atacurile ţânţarului asupra vieţuitoarelor cu sânge cald, muşcătură de căpuşă este al doilea mijloc de transmitere a bolilor de la insecte la om, la nivel mondial. Principalele pericole nu vizează leziunea cutanată în sine, ci toxinele, secreţiile şi microorganismele conţinute şi transmise de salivă căpuşelor.


O mușcătură de căpușă nu înseamnă automat infectare 

De regulă, pe teritoriul țării noastre, căpuşele se găsesc în zone populate cu căprioare sau veveriţe, acestea fiind animalele gazdă pentru căpuşa ce poate avea borelia, circa 2% din total. Muşcătura unei căpuşe cu borelia nu înseamnă automat infectare: pe de o parte, organismul uman se poate apăra singur, pe de altă parte, timp de 48 de ore, căpuşa doar suge, şi abia după acest timp defechează, tot pe gură, putând în acel moment transmite borelia către om, bacteria trăind în intestinul căpuşei, nu în altă parte.


Boala Lyme nu poate fi contactată doar de la căpușe

Din seria bolilor pe care căpuşele le transmit se distinge Borelioza (Boala Lyme), produsă de bacterii în formă de spirală, deosebit de ameninţătoare pentru starea de sănătate a organismului fragil al copiilor. Trebuie menţionat faptul că borelioza sau Boala Lyme poate fi contactată şi de la ţânţari sau alte vietăţi care sug sângele.

Boala Lyme: afectează pielea, sistemul nervos şi alte organe vitale;

Babesioza: infecţie rară a eritrocitelor cauzată de parazitul unicelular Babesia microti;

Anaplasmoza: infecţii cauzate de bacteriile anaplasma phagocytophilium;

Febră de Colorado: produsă de virusul ARN coltivirus;

Erlichioza: infecţie sanguină cauzată de parazitul Ehrichia;

Tifosul exantematic Rocky Mountain: boala cauzată de bacteria numită rickettsia;

Febra recurentă: cauzată de bacteria borrelia;

Turalemia: cauzată de bacteria intracelulară francisella tularensis;

Encefalita powassan: produsă de un arbovirus ARN;

Febra Q: provocată de bacteria coxiella burnetii;

Bolile reumatice;

Scleroza;

Alzheimer.


► Citește și Cum tratăm înțepăturile de insecte în sezonul cald


De asemenea, recomandă ca, atunci când ies la iarbă verde, copiii să fie îmbrăcaţi cu haine lungi, pentru a preveni astfel de incidente. Căpuşele au dimensiuni care variază de la un punct negru greu vizibil (nimfele), la un bob de orez, sau chiar mai mari, ele crescând în funcţie de cantitatea de sânge cu care reuşesc să se hrănească înainte să fie scoase. Adesea nu există simptome ale muşcăturii decât la nivel local, dar, în cazul unei alergii, muşcătura de căpuşă se poate manifesta prin durere puternică, o umflătură în zona afectată, chiar şi o erupţie sau o senzaţie de arsură. Insectele însă pot transporta mai multe boli - babesioza, cunoscuta boală lyme, encefalita sau febra hemoragică numărându-se printre cele mai grave. Ca simptome întâlnite în cazul în care muşcătura de căpuşă e asociată şi cu o boală se numără pete roşii în jurul muşcăturii, o rigiditate la nivelul gâtului, diferite grade de ameţeală, dureri de cap, febră, dureri de muşchi sau noduli limfatici inflamaţi.


Cum îți poți proteja copilul? Iată câteva recomandări de care ar fi bine să ții seama:

  • îmbracă-l în haine vaporoase, deschise la culoare, cu pantaloni lungi şi bluziţe subţiri cu mâneci de minimum 3/4 lungime;
  • alege pentru el o încălţăminte care să nu expună laba piciorului: evita papucii, sandalele şi saboţii;
  • o pălărie de soare îl poate proteja împotriva căpuşelor de pe ramurile copacilor, aflate la nivelul capului copilului;
  • foloseşte o loţiune care protejează pielea împotriva muşcăturilor de insecte (specială pentru copii);
  • verifică blana animalului de companie şi deparazitează-l periodic;
  • nu lasă copilul să se joace cu animalele comunitare din jurul casei (sunt purtătoare de purici şi căpuşe);
  • imediat ce se întoarce de la joacă, fă-i un duş copilului şi încearcă să depistezi dacă există un parazit pe suprafaţa pielii (caută şi în spatele genunchilor şi al coatelor, al urechilor şi în alte zone ascunse).

Atenție! Se recomandă a nu se încerca scoaterea lor acasă.  Eventual, se poate acoperi zona cu un pansament curat, îmbibat cu alcool medicinal, până se ajunge la medic. În cazul în care se îndepărtează la domiciliu, spontan sau prin extracţie, consultul medical este în continuare necesar pentru a ne asigura că corpul străin a fost extras în întregime şi pentru a începe tratamentul de prevenţie. 

De asemenea, spray-urile  împotriva insectelor sunt eficiente în cazul copiiilor cu vârste mai mari de 2-3 ani. Nu se utilizează pe mâinile copiiilor pentru a preveni intoxicaţia cu alte substanţe; se pot aplica şi pe haine.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus