Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Uniforma școlară: avantaje și dezavantaje în dezvoltarea copiilor

8
Uniforma școlară: avantaje și dezavantaje în dezvoltarea copiilor
Deși în țara noastră uniforma nu este obligatorie, tot mai multe școli o folosesc mai ales în clasele primare. De la simpla combinație între bluza albă și pantalon / fustă de culoare închisă și până la adevărate costume, cu logo-uri personalizate, orice elev trebuie să respecte un anumit cod vestimentar. Care sunt avantajele? Dar dezavantajele?

Dacă în alte țări uniformele școlare reprezintă o tradiție de cel puțin 100 de ani, în România acest subiect este unul controversat. De ce? Cei care sunt împotrivă cred că uniforma este o încercare comunistă de a reprima individualitatea elevilor, în timp ce susţinătorii conceptului insistă pe caracterul de prestigiu pe care uniforma îl conferă, fără să minimizeze disciplina pe care aceasta o impune în şcoli.

În acest moment, uniforma nu este obligatorie în România , cel puțin din punct de vedere legal. Însă tot mai multe școli o folosesc mai ales în clasele primare. În funcție de instituții, dar și de posibilitățile părinților, uniformele pot fi simple combinații între o bluză albă și pantalon / fustă de culoare închisă și până la adevărate costume, cu broderii personalizate, în diferite culori și imprimeuri. 

Iată cele mai importante argumente pro şi contra despre introducerea uniformelor în școli!


Argumente pro uniforma


1. Conferă prestigiu unităţii de învăţământ. O unitate şcolară care îşi desfăşoară activitatea după un sistem de valori propriu va dori să se diferenţieze de celelalte şcoli şi printr-o anumită ţinută vestimentară adecvată şi specifică.

2. Măreşte sentimentul elevilor de apartenenţa la un grup.

3. Îmbunătăţeşte disciplina. Elevii învaţa, prin purtarea uniformei, că trebuie să se supună unor reguli şi că trebuie să se îmbrace adecvat mediului în care se afla.

4. Consolidează mediul de învăţare. Îmbrăcaţi în uniformă, elevii nu vor confunda sala de clasa cu locul de joacă şi îşi vor aminti în fiecare moment pentru ce sunt aşezaţi în bănci.

5. Reduce discriminarea. Din punct de vedere al vestimentaţiei, toţi elevii vor deveni egali, ceea ce ar putea duce la mai puţină marginalizare pentru copii care, fără uniformă, nu şi-ar permite haine “la modă”.

6. Este rentabilă. Pe termen lung, uniformele sunt mai ieftine decât hainele şi mai rezistente la uzură. Achiziţionate la început de an şcolar, ele pot fi purtate pe parcursul întregului an sau chiar mai mult. Găsești mai multe modele pe limarom.ro

7. Este practică. Elevul (mai ales cel din gimnaziu) va scăpa de stresul de a decide zilnic ce va purta a doua zi la şcoală.

8. Este eficientă. Elevul este pregătit pentru şcoala într-un timp mai scurt, dacă nu trebuie să se decidă în fiecare zi cu ce se îmbrăca. 


Argumente contra uniformei


1. Îngrădeşte individualitatea şi libertate de exprimare, ceea ce poate afecta dezvoltarea emoţională a copilului.

2. Obligativitatea uniformei poate determină apariţia unor alte abateri disciplinare. Elevii ar putea simţi nevoia să se exprime în alte moduri pentru a arăta că sunt diferiţi sau pentru a-şi impresiona colegii – machiaj puternic, bijuterii opulente, revoltă împotriva celorlalte reguli ale şcolii.

3. Inhibă creativitatea, obligându-i pe elevi să se conformeze regulilor.

4. Este prea scumpă în raport cu ceea ce oferă, dacă luăm în calcul că uniforma nu poate fi purtată decât la şcoală, deci nu poate fi utilizată pentru alte ocazii. 

5. Lipsa confortului. În cazul anumitor tipare de uniforme, fetele, obligate să poarte rochie sau fusta, se pot simţi incomod. Acelaşi lucru poate spune şi despre cravatele sau eşarfele prinse obligatoriu în jurul gulerului. 


Tu ce crezi despre uniformele școlare? 


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus