Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Calitatea aerului în casă. Recomandări pentru îmbunătățire

0
Calitatea aerului în casă. Recomandări pentru îmbunătățire
Pe lângă decor, mobilă și electrocasnice performante, într-o locuință este extrem de important și ce fel de aer respirăm. Cei mai mulți dintre noi cred că că poluarea este doar în exterior, însă, adevărul este că aerul din interior poate fi mai poluat decât cel de afară. Ce putem face pentru a îmbunătăți calitatea aerului în casă?

La fel ca în exterior, și aerul din casă poate dăuna sănătății. Pentru că aerul din casă poate fi poluat cu plumb (se găsește în praful din casă), formaldehidă, ignifuganți, radon, chiar și cu substanțe chimice volatile din parfumurile utilizate în produsele de curățare convenționale. Astfel, poluanții se regăsesc peste tot prin casă: prin saltele, mobilă, covoare, produse de curățat sau vopseaua de pe perete.

Cei mai sensibili la poluanții de interior sunt copiii, bătrânii și persoanele care suferă de astm. Însă efectele negative pot apărea și în timp, după ani de expuneri repetate. Mai ales că alergenii de interior au căpătat o importanță mai largă în ultimele decenii, de când avem tendința să petrecem mai mult timp în interior. Și cum pandemia de Sars-cov-2 ne ține mai mult în case...


Iată 5 recoamndări care te pot ajuta să îmbunătățești calitatea aerului în casă:


1. Pardosele curate

Cel mai important este să aspiri! Chimicalele și alergenii se pot acumula în casă și pot trăi cu anii. Prin folosirea unui aspirator cu filtru hepa poți reduce concentrația poluanților din casă, dar poți scăpa și de alte toxine și alergeni. 

Nu uita de mop! Acesta adună praful pe care aspiratorul îl lasă în urmă. Nu ai nevoie decât de apă pentru a captura praful și alergenii. Noile mopuri din microfibră se pare că reprezintă soluția cea mai bună.

Se recomandă să pui un preș mare la fiecare ușă. Oamenii aduc tot felul de chimicale și mizerii pe pantofi. Un preș la intrare reduce cantitatea de mizerie, pesticide și alți poluanți care pot intra în casă.


2. Umiditatea potrivită

Acarienii și mucegaiul iubesc umiditatea. Nivelul umidității din casă trebuie să se încadreze între valorile de 30-50% pentru a ține alergenii sub control. Un umidificator și un aer condiționat în timpul lunilor de vară ajută la reducerea umidității din casă și controlează eficient alergenii. Un aparat de aer condiționat reduce de asemenea și cantitatea de polen din casă. 

Ce mai poți face pentru a controla umiditatea din casă?

Folosește o hotă sau deschide larg fereastra atunci când gătești, când folosești mașina de spălat vase sau după ce faci baie.

Nu uda excesiv plantele.

Usucă hainele în exterior. Orientează-te spre mașini de spălat cu uscător.


3. Furmatul interzis în casă

De reținut! Probabil cel mai important aspect al poluării aerului din casă este fumatul pasiv. Fumul de țigară conține peste 4000 de chimicale. Studiile demonstrează că fumatul pasiv în cazul copiilor, crește riscul de infecții respiratorii, astm sau cancer. Dacă nu poți renunța la țigări, atunci fă un efort și fumează afară.


4. Testează nivelul de radon

Chiar dacă locuiești într-o casă nouă sau veche, poți avea o problemă cu radonul. Este un gaz incolor și inodor crește semnificativ riscul de cancer pulmonar. Dacă ești fumător și casa ta măsoară un nivel mare de radon, prezinți un risc major de a face cancer pulmonar.

De reținut! Radonul este un gaz radioactiv ce provine din descompunerea naturală a uraniului ce se găsește în orice tip de sol. De obicei ajunge în casă prin crăpăturile și găurile din fundație. Există aparate pentru monitorizarea calității aerului și câteva metode de reducere a cantității radonului din aerul din casă.


5. Mirosul natural este cel mai sănătos

Deși par a fi de folos, odorizantele de interior, parfumurile pentru haine ce se pun în dulap sau alte astfel de soluții sunt doar mirosuri sintetice care emit diferite doze de chimicale în aer. Majoritatea odorizanților sunt derivați din produse petroliere și, în general, nu au fost testate pentru a afla dacă produc efecte adverse semnificative asupra sănătății umane, după ce au fost inhalate. 

Lasă cât mai mult timp ferestrele deschise pentru a permite aerului proaspăt să intre în casă. Dacă vrei să scapi de mirosurile din bucătărie, folosește felii de lămâi și bicarbonat de sodiu.


Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus