Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Când copilul strică laptopul: 3 măsuri pe care le poți aplica de urgență

0
Când copilul strică laptopul: 3 măsuri pe care le poți aplica de urgență
E greu să-i ții pe copii departe de tehnologie, nu?! Mai ales de laptopul ori calculatorul tău nou-nouț, cu un super procesor și o memorie de de cel puțin 8GB, dar, mai ales, cu ecran tactil... Și chiar dacă nu ai o astfel de configurație, calculatorul este extrem de important. Tocmai de aceea, atunci când juniorul umblă la device-ul tău și blochează tastatura, accesează fișiere sau aplicații de care tu habar n-aveai că există în computerul tău ori, mai grav, varsă apă sau suc peste el simți că vine sfârșitul lumii, nu?! Iată 3 măsuri de urgență pe care le poți aplica înainte de a merge la service...

Copiii, mai ales la vârste fragede, sunt fascinați de tot ce înseamnă tastatură și ecrane. Ar apăsa pe orice tastă, ar sta cu ochii lipiți de monitor și n-ar conta în niciun fel dacă mâinile lor sunt pline de mâncare ori varsă paharul cu apă sau suc direct peste taste. Iar dacă vorbim despre un laptop... îl pot scăpa din mână. Este suficient să-ți iei ochii timp de o secundă de pe computerul tău și dezastrul... se întâmplă! 

Ce-i de făcut? În primul rând nu intra în panică și nu-ți vărsa toți nervii pe copil! Apoi încearcă să aplici măsurile de “prim ajutor” pe care Romeo Duțu, specialist IT, le recomandă părinților care au de-a face cu prichindei cam năzdrăvani:


1. Laptopul  / calculatorul se blochează

Tocmai trebuie să răspunzi la telefon, nu ai semnal în locul respectiv ori trebuie să verifici prăjitura care se coace în cuptor și pleci de lângă computer. Cât durează? 40, 50 de secunde... Suficient timp ca juniorul tău să deschidă o mulțime de fișiere ori de aplicații de care tu habar n-aveai că există în device-ul tău! Junior care habar nu are să citească, poate știe vreo 3-4 litere, în rest... Cum reușesc copiii să facă asta?! Cert este că își găsești device-ul complet blocat. Nu poți închide nicio fereastră, nu poți accesa nici măcar opțiunea “Restart”. Care este sfatul specialistului? “Cu toate că este destul de greu să blochezi un laptop bine pus la punct, în momentul în care se blochează, soluția este următoarea, nu tocmai sănătoasă dar necesară: se ține apăsat butonul de pornit/oprit până se închide forțat apoi se redeschide”.


► Citește și 7 jucării care pot pune în pericol viața copiilor


2. Tastatura este blocată cu mâncare

În cazul copiilor mai mici, în mâinile lor găsești destul de des ceva de ronțăit. Biscuiți, covrigei, morcovi, batoane cu cereale... Iar firimiturile aferente ajung direct printre taste care, de cele mai multe ori, se blochează. Ce e de făcut? “Se încearcă îndepărtarea firmiturilor de mâncare cu o periuță fină și foarte ușor cu un aspirator”.


3. Copilul varsă apă sau suc peste tastatură / computer

Un adevărat coșmar, nu?! Este o situație destul de des întâlnită la adulți, nu mai vorbim de copii... Care sunt primele măsuri de urgență ce trebuie aplicate? “Dacă se varsă un lichid (apă, suc) se oprește imediat laptopul, se scoate din priză, se scoate bateria,  se șterge cu șervețele uscate, se lasă invers ca să se scurgă lichidul și se usucă cu mare grijă cu un uscător de păr (mare grijă să nu topiți tastele). Încercați să-l reporniți a doua zi, dacă nu pornește apelați la un service de calculatoare”.

Din păcate, există situații mult mai grave decât cele prezentate mai sus. De exemplu, cazul în care laptopul este scăpat pe covor, pe parchet sau gresie. La contactul cu o suprafață dură se sparge display-ul, se rupe balamaua sau apar probleme interne (în primul rând este afectat hard disk-ul). În aceste cazuri apelați direct la un service specializat.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus