Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Confuzie: Concediul de maternitate sau concediul de creștere a copilului? Deosebiri și caracteristici pe înțelesul mămicilor

1
Confuzie: Concediul de maternitate sau concediul de creștere a copilului? Deosebiri și caracteristici pe înțelesul mămicilor
De multe ori, apar situații în care concediul de maternitate se confundă cu cu concediul de creştere a copilul (CCC), mai ale în ce privește indemnizație pe care viitoarele și proaspetele mămici o pot încasa. Descoperă în articol principalele deosebiri dintre cele două tipuri de concedii.

Concediul de maternitate

Concediul de maternitate este un beneficiu acordat viitoarelor mame, independent de concediul de creștere a copilului. Potrivit legislației în vigoare, concediul de maternitate presupune 126 de zile calendaristice, împărțite înainte de naștere și după, în perioada de lăuzie, pentru care mamele pot primi și o indemnizație de maternitate stabilită în funcție de stagiul de cotizare și veniturile obținute. Chiar și femeile care nu sunt angajate, dar au obținut venituri ca persoane fizice autorizate se pot asigura pentru a beneficia de acest concediu și de indemnizația aferentă.

De reținut faptul că pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, asiguraţii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:

• să îndeplinească stagiul minim de cotizare (6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical);


• să prezinte adeverinţa de la plătitorul de indemnizaţii din care să reiasă numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A. 

De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care şi-au pierdut calitatea de asigurat (din motive neimputabile lor), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. În acest caz baza de calcul al indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia asiguratorie pentru muncă, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat.


După cum spunem mai sus, concediul de maternitate este format din:


• concediul pentru sarcină (înainte de naştere) şi


• concediul de lăuzie (după naştere).


Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.


Cele două tipuri de concedii de maternitate se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, astfel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.


Concediul de creştere a copilului (CCC)

După finalizarea concediului de maternitate, persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultura şi piscicultura, supuse impozitului pe venit, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.


Pentru acest tip de concediu, angajatul va primi o indemnizaţie lunară în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

Există şi un cuantum minim şi maxim al indemnizaţiei lunare, mai exact indemnizaţia nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă (ISR 2019 = 500 lei, astfel că 2.5 * 500 = 1.250 lei) şi nu poate fi mai mare de 8.500 lei.

Pe parcursul concediului de creştere a copilului, angajatul/angajată va avea contractul individual de muncă suspendat.


Formula de calcul utilizată pentru calcularea indemnizaţiei lunare de concediu pentru creşterea copilului este următoarea:


Indemnizaţie lunară creştere copil = [(venit net realizat lună 1 + … + venit net realizat lună 12) / 12] * 85%


Dacă după calcule indemnizaţia se situează sub valoarea minimă de 1.250 lei, atunci se impune prin lege ca indemnizaţia acordată să fie de 1.250 lei, nu se va acorda cea care a rezultat în urma calculelor.


Dacă după calcule indemnizaţia se situează peste suma de 8.500 lei, atunci se impune prin lege ca aceasta să se plafoneze la valoarea de 8.500 lei, nu se va acorda cea care a rezultat în urma calculelor.


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus