Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cu cei mici în prima vacanță... cu mașina! Scaun auto sau înălțător?

0
Cu cei mici în prima vacanță... cu mașina! Scaun auto sau înălțător?
Te pregătești de vacanță și este prima voastră călătorie cu mașina împreună cu juniorii? Dacă vorbim despre copii mici, cu siguranță te întrebi care este cea mai bună alegere pentru prichindeii tăi: scaunul auto sau înălțător? Un lucru este cert: înălțătorul nu e util înainte de 3 ani.

Probabil, la fel ca mulți părinți aflați în aceeași situație ca și tine, te-ai întrebat dacă cei mici pot fi transportați în mașină cu ajutorul unui înălțător auto pentru copii sau există o vârstă minimă la care se poate întâmpla acest lucru.

Ce trebuie să faci în primul rând? Trebuie să verifici limitele de greutate și înălțime ale anumitor înălțătoare pentru a vedea dacă sunt potrivite copilului tău. 

Conform legislației din România, care este acordată cu legislația europeană, înainte ca copilul să împlinească vârsta de 3 ani, nu este recomandat înălțătorul auto. Iar motivul este simplu: copilul nu are înălțimea necesară pentru a putea sta în siguranță doar cu centura mașinii.


Scaunele auto se claseaza in functie de grupei caruia ii este destinat. Grupele scaunelor auto sunt: 

  • Grupa 0 pentru bebeluși de la 0 pana la 9 luni și/sau 0-10 kg
  • Grupa 0+ care este o grupă 0 extinsă cu 3 luni și 3 kg, adică pentru bebeluși de la 0 la 12 luni și/sau 0-13 kg.
  • Grupa 1 este destinată copiilor cu vârsta între 6 luni și 3-4 ani cu greutate între 9 si 18 kg
  • Grupa 2 este destinată copiilor cu vârste între 3-8 ani cu greutate între 15 și 25 kg
  • Grupa 3 este pentru copii cu vârsta între 6 și 12 ani cu greutate între 22 și 36 kg


De reținut! Cei mai mulți copii care au împlinit vârsta de 3 ani nu sunt pregătiți să călătorească într-un înălțător auto, chiar dacă dimensiunile lor se potrivesc cu cele recomandate de fabricantul înălțătorului respectiv.


Cel mai bun lucru este să aștepți să montezi înălțătorul până ce copilul atinge greutatea de 18 kg sau până la vârsta de 4 ani.


Cum se face trecerea de la scaun auto la înălțător?

Orice pas înainte, de la scaunul de mașină cu spatele la drum, la cel orientat cu fața la drum, de la centura în cinci puncte și până la înălțător, este de fapt un pas înapoi în ceea ce privește siguranța. Dar, cu timpul, trebuie să le facem pe toate.

Cert este că un înălțător va fi întotdeauna mai sigur decât nimic, așa că după vârsta de 4 ani, dacă este necesar apelați la această variantă.

Atenție! Trebuie însă să te asiguri că cel mic este suficient de înalt încât să nu-i vină centura peste față sau să-l sugrume.

 Diferenţă majoră dintre înălţătoarele ieftine şi cele mai scumpe este că cele din urmă au sistem de prindere Isofix. Pentru cei care nu ştiu, sistemul Isofix este o măsură suplimentară de siguranţă, mai exact nişte tije metalice care se prind/ intra între şezutul şi spătarul banchetei din spate. Aceste tije fixează scaunul auto sau înălţătorul auto nepermiţând balansul, alunecarea sau răsturnarea în caz de viraje strânse sau impact. Astfel scaunul copilului devine parte integrată a vehicolului.

ISOFIX este prescurtarea pentru “Internaţional Standard Organization Fix” şi reprezintă un standard ISO internaţional adoptat. Acest sistem permite scaunului auto pentru copii să fie fixat în autoturism fără să mai fie nevoie de centura maşinii.


Ce alte “accesorii” nu ar trebui să lipsească din mașină?

Drumurile cu mașina pot fi uneori plictisitoare pentru copii, în special pentru cei mici care nu rezistă la călătorii lungi. Prin urmare, nu uita ca pe lângă apă și gustări, să iei în mașină și jucăriile preferate sau jocuri de călătărie. Iar în cazul cel mici, o suzetă pentru nou-născuți, în cazul în care cel mic o folosesește, este olbigatorie! 

Foto: Freepik.com


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus