Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cu copilul la bord! 10 recomandări pentru o călătorie reușită cu avionul

0
Cu copilul la bord! 10 recomandări pentru o călătorie reușită cu avionul
Te pregătești să pleci în vacanță cu avionul și este primul zbor al copilului tău? Cu siguranță, ai multe emoții! Dincolo de bagaje, acte și planurile voastre legate de ceea ce veți vizita la destinație, prima călătorie a juniorului cu avionul reprezintă o provocare! Descoperă mai jos cele mai bune recomandări pentru o călătorie reușită cu avionul alături de copii.

Orice părinte știe că o călătorie cu avionul împreună cu copiii poate fi o adevărată... aventură cu multe provocări. Drumul prin aeroport și îmbarcarea în avion cu copii mici în cărucior poate, perioadele prelungite de așteptare în aeroport, în special atunci când cursa este întârziată, îi neliniștesc pe cei mici. 

Iată cele mai bune recomandări care îți vor face călătoria cu avionul mult mai ușoară atunci când mergi cu copiii:

Zboruri directe. Cea mai bună alegere! Dar, dacă nu ai cum să eviți escala, optează pentru un timp între cele două zboruri de cel puțin două ore. Mai ales în sezonul rece, întârzierile sunt frecvente din cauza condițiilor meteo care afectează programul de zbor și reduce timpul legăturii între cele două zboruri.

Pleacă din timp la aeroport. Dincolo de faptul că, în sezonul sărbătorilor, aeroporul este mult mai aglomerat ca în restul anului, există și alți factori care te pot întârzia. Cum ar fi haine murdare sau ude care să fie schimbate, pauze de toaletă, ora de prânz... În plus, din cauza situației provocate de noul coronavirus SARS-CoV-2, procedurile legate de îmbarcare necesită mult mai mul timp. 

„Antrenament” pentru călătoria cu avionul! Cu câteva zile înainte de plecare puteți face jocuri de simulare, în cadrul cărora să îi explici la ce să se aștepte: obligația de a purta centura de siguranță, faptul că va sta la tine în brațe la decolare și aterizare (dacă cel mic are sub doi ani) sau că va trebui să stea pe scaunul său (dacă are peste doi ani).

Îmbarcarea la bordul aeronavei. Chiar dacă ai prioritate, alege să rămâi printre ultimii pasageri la îmbarcare. De ce? Pentru că în primele 15-20 de minute este agitație, cât timp pasagerii sunt îmbarcați și bagajele aranjate. Ceea ce te va forța să stai pe scaun și să prelungești cu 20-30 de minute perioada petrecută în interiorul avionului.

Ce poți face între timp? Mergi cu copilul la toaletă  sau schimbă-i scutecul dacă este cazul.

Organizează bagajul de mână. Atunci când mergi cu copilul pe avion vei avea un bagaj de mână mai consistent. Chiar și așa, bagajul de mână (cel pe care îl poți lua în cabina de avion) nu trebuie să depășească 10 kilograme și să nu fie mai mare de 55cm x 40 cm x 20cm. Atunci când călătorești cu copilul pe avion, bagajul de mână este cel mai important element care îți va ușura considerabil călătoria cu avionul.

Ce nu ar trebui să-ți lipsească din bagajul de mână?

Un rând de haine de schimb – în cazul în care se întâmplă accidente, vei putea schimba copilul fără probleme. 

Șervețele umede și șervețele uscate, alături de alte produse cosmetice pe care ai voie să le ai în avion.

Gel de mâini antibacterian.

Gustări sănătoase, uscate, adaptate vârstei – fâșii de morcovi, felii de măr (pe care le poți stropi cu câteva picaturi de zeamă de lămâie, pentru a evita oxidarea lor), rondele de orez, biscuiți fără zahăr, clătite mici, făcute cu o seară mai devreme sau budincă de paste cu brânză gătită în forme de brioșe etc. Evită să aduci gustări noi, pe care cel mic nu le-a mai încercat, în special produsele care pot da reacții alergice: nuci, alune, nuci pecan, caju, fistic, arahide.

Doze de lapte praf – poți găsi în farmacii și în supermarket-uri dozatoare speciale pentru lapte praf, în care poți pregăti de acasă cantitatea exactă pentru formulă.

Două biberoane cu apă și cănuța cu apă. Doar atunci când călătorești cu copilul ți se permite să treci cu lichide atunci când faci controlul de securitate al pasagerilor si al bagajelor. Acestea trebuie să fie depozitate în recipientele copilului: biberon, respectiv cana de apă, și pentru fiecare dintre acestea se va face o testare rapidă a conținutului la controlul pentru verificarea pasagerilor. Astfel, pregătește din timp două biberoane cu cantitatea exactă pentru formulă și o cană de apă pentru copil cu sistem antiscurgere.

Cum poți evita înfundarea urechilor? Pentru decolare și aterizare, oferă-i copilului suzeta sau, și mai bine, chiar în momentul în care avionul este pe pistă, pregătit pentru decolare, oferă-i un biberon. Astfel, în minutele imediat după decolare și chiar înainte de aterizare, când urechile se pot înfunda, vei ajuta copilul să treacă peste acest disconfort neplăcut. 

Pentru copiii mai mari de 3 ani poți folosi guma de mestecat sau o acadea. Acestea din urmă sunt utile și pentru adulți. De asemenea, de la această vârstă înțeleg să caște sau să înghită forțat de mai multe ori. Chiar dacă este tentant să lași copilul să doarmă în timpul decolării sau al aterizării, recomandarea este să îl trezești, astfel încât să îl poți ajuta / ghida cu bine peste acest moment și să nu se trezească cu dureri de ureche.

Jucării pentru copii. O jucărie nouă îl va ține ocupat pe cel mic pentru mai mult timp. Optează pentru jucării copii (cât mai) silențioase, care să nu deranjeze ceilalți pasageri: cărți senzoriale, stickere, câteva creioane colorate și un caiet, două mașinuțe / păpuși de mici dimensiuni. De asemenea nu ar trebui să-ți lipsească o păturică mică sau jucăria de confort.

Bagajul de mână poate fi organizat în două rucsacuri: unul cu gustări (apă, lapte praf, șervețele umede și uscate etc). Și al doilea cu hainele de schimb și jucăriile. Astfel, îți va fi ușor să găsești ceea ce ai nevoie. Totodată, vei evita accidentele neplăcute, cum ar fi ca hainele sau jucăriile să se ude, ori să se păteze. 

Nu uita, însă, că pentru copiii mai mici de doi ani nu se acceptă bagaj de mână! Ce poți face în această situație? Folosește un singur rucsac mare (bagajul tău de mână), în care să introduci un rucsac micuț pentru gustări. Recomandarea unui rucsac mic în locul unei pungi / sacoșe este aceea că produsele vor fi depozitate mai bine, nu va exista riscul scurgerilor și te vei organiza foarte ușor, chiar atunci când vei călători doar tu și copilul.

Crizele de plâns. Sunt inevitabile de cele mai multe ori. Nu doar că te afli într-un spațiu închis, timp de mai multe ore, în care locurile retrase sunt inexistente, dar sunt două momente sensibile (decolare și aterizare) în care este interzis să te ridici pentru a liniști copilul obosit, supărat, agitat sau cu disconfort. Nu te preocupa de opinia celorlalți călători despre abilitățile tale de părinte... rămâi cât mai calm și liniștit!

Îți dorim să ai parte de o călătorie cât mai plăcută cu avionul alături de copilul tău!

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus