Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Cum să alegi jocurile video pentru copilul tău

0
Cum să alegi jocurile video pentru copilul tău
Indiferent cât de mult te străduiești să-ți ferești copilul de efectele ecranelor și a dependenței pe care jocurile video le au asupra dezvoltării psihoemoționale, la un moment dat, juniorul tău tot va ajunge să încerce din “fructul oprit”. Însă jocurile pot fi și benefice, dacă sunt alese și utilizate cu măsură. Cum faci să te asiguri de acest lucru?

Există multe cercetări care au stabilit că aceste forme de distracție ajută dezvoltarea abilităţilor copiilor precum orientarea spaţială, judecăţile şi raţionamentele ori dezvoltarea memoriei şi a imaginaţiei. 

Jocurile video, pe console, pe telefon ori pe calculator, pot fi chiar o sursă de voie bune, destindere şi învăţare. Totul este să găseşti jocurile potrivite vârstei copilului tău şi să îl obişnuieşti cu aprobarea fiecărui joc pe care îl încearcă.

De exemplu, jocurile de strategie sunt un foarte bun predictor al rezolvării de probleme. Deoarece acestea prezintă o serie de probleme, ajută la dezvoltarea abilităţii de a le rezolva atât din punct de vedere logico-matematic, cât şi din perspectiva cercetării, prin cerinţa de a găsi soluţii inovatoare. Tot la rezolvarea de probleme ajută şi jocurile care le prezintă copiilor o serie de situaţii în care ei se pot afla în viitor, cerinţele fiind de a realiza cât mai bine sarcinile apărute ca urmare a respectivelor situaţii.

De asemenea, jocurile video dezvoltă abilitatea de coordonare şi orientare spaţială, precum şi atenţia distributivă, ca urmare a multiplelor „probleme” care se întâmplă simultan şi trebuie rezolvate.


Până la urmă, ce fel de jocuri poți alege pentru copilul tău?

Mai repede decât am crede, cel mic va învăţa rapid să intre online şi să caute singur jocuri. Cel mai probabil va găsi jocuri de tip flash, gratuite pe care le poate accesa uşor. Rareori, acest tip de jocuri ridică probleme de violenţă sau conţinut pentru adulţi însă trebuie să fii precaut şi să monitorizezi fiecare joc. De cele mai multe ori, jocurile video dispun de un sistem de notare. De aceea este bine să cunoşti ce se ia în calcul la notarea jocurilor video pentru a şti la ce să te uiţi în cazul unui joc pe care îl joacă copilul tău.

Totodată, ține cont de anumite aspecte. Și anume:

  • Gradul de intensitate şi realism
  • Cat de mult control are jucătorul asupra acţiunii?
  •  Care este sistemul de gratificare

În funcţie de aceste aspecte şi altele pe care le puteţi găsi la ESRB (Entertainment Software Rating Board), un joc video primeşte o etichetă pe care scrie vârsta pentru care este indicat. Sunt doar nişte indicatori deoarece rămâne la latitudinea părintelui să accepte sau nu un joc.


Ține cont de vârstă!

Dacă ai un copil de 6 ani, nu îl chinui cu jocuri la care trebuie să potrivească formele şi culorile. Este plictisitor şi nu îi oferă nimic interesant. Oricât de mic crezi că este, lasă-i totuşi libertatea să aleagă şi să îţi indice jocurile care îi plac. Abia apoi le poţi face o recenzie şi le poţi aproba sau nu.


Singur sau într-un grup?

O altă întrebare pe care merită să ţi-o pui este dacă îl laşi să se joace singur, în rețea, alături de alți participanți, sau…te implici şi tu! Este clar că acest lucru va merge doar până la o anumită vârstă, dar este bine să îl obişnuieşti să îi fii alături. 

În plus, nu uita că jocurile video sunt şi o bună modalitate de învăţare a limbilor străine şi dezvoltare a abilităţilor sociale. Cum așa? Datorită oportunității de a juca în mediul online împreună cu coechipieri sau împotriva adversarilor din diferite colţuri ale lumii.


Cât investești în jocuri?

De multe ori, jocurile video, mai ales cele destinate consolelor, costă. La fel și accesoriile când vine vorba despre jocurile pe calculator: gamepad, joystick-uri, căști, volane, tastaturi gaming, chiar și imprimante, dacă cei mici vor să-și printeze diverse imagini din jocuri... Bineînțeles, fiecare știe cel mai bine ce buget are, însă ai grijă cât de mult investești. Iar dacă alegi să o faci, documentează-te și tu împreună cu juniorul tău!


Juniorii tăi cât timp petrec jucându-se pe calculator ori pe console? Și ce jocuri video joacă?

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus