Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Din ce cauză întârzie indemnizaţia de creştere a copilului? Explicațiile Ministerului Muncii

0
Din ce cauză întârzie  indemnizaţia de creştere a copilului? Explicațiile Ministerului Muncii
În România, bucuria de a deveni mamă dispare foarte repede, mai ales în primele luni de viață ale bebelușilor când mămicile nu au parte de niciun venit. Pentru că proaspetele mămici sunt nevoite să aştepte cel puţin două luni până primesc banii de la stat după ce au depus dosarul pentru indemnizația de creștere a copilului. Dacă nu există bani puși deoparte, părinților le este tare greu la început, când cheltuielile sunt extrem de mari. Ce explicații are Ministerul Muncii?

"Am alergat de la o instituţie la alta, timpul de aşteptare a fost foarte mare. Trebuie să mergi la unitatea angajatoare, după aceea, la medicul de familie, urmează casa de pensii, de parcă instituţiile nu pot cere una alteia aceste documente. Trebuie să aştepţi să se termine concediul medical ca să depui dosarul. Eu l-am depus deja de o lună şi tot mai am de aşteptat vreo două luni până voi primi banii. Banii o să îi primesc retroactiv, dar ideea este că până atunci, nu ai niciun venit. Nu ştiu unde este problema, unde este încetinit procesul", a declarat, pentru agenţia de presă Mediafax, Ioana, o mămică în vârstă de 29 de ani.

"După ce că tu bâjbâi pe la toate instituţiile, mai bâjbâie şi ei când îi intrebi care sunt paşii pe care trebuie să îi faci. Şi după ce reuşeşti să finalizezi dosarul, există o altă funcţionară care ţi-l ia la verificat mai rău ca la poliţie şi începe: «asta da, asta nu, asta de ce e îndoită, aici de ce e scris aşa», de parcă tu ai fi cel mai prost om de pe pământ", a adăugat Ioana, care a adus pe lume gemeni în noiembrie anul trecut, băiat și fetiță. 

Din păcate, situația este, în general, valabilă în toată țară de ani buni. Iar pentru mamele care îşi cresc singure copiii, lipsa banilor, chiar şi pentru o lună, este un adevărat chin.


► Citește și Cum pregătești copilul mai mare pentru apariția unui frățior? Recomandările specialistului


Ce răspuns a dat Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale?  "În unele cazuri este posibil să apară întârzieri, fie pentru că personalul agenţiilor teritoriale trebuie să facă verificări suplimentare în legătură cu veniturile solicitanţilor, verificări care au loc anterior punerii în plată, fie din cauza deficitului de personal", reiese din răspunsul Ministerului, citat de Mediafax. 

Reprezentanţii Ministerului Muncii au mai subliniat că întregul parcurs al dosarului de indemnizaţie ţine foarte mult de respectarea unor zile din fiecare lună.

"Cererile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor (ICC) sau a stimulentului de inserţie, precum şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primărie (...). Până la data de 5 a fiecărei luni, primăriile au obligaţia de a transmite, pe bază de borderou, cererile înregistrate în luna anterioară împreună cu documentele justificative, la agenţiile pentru plăţi şi inspecţie socială judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Cererile se soluţionează în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării la agenţiile teritoriale, prin decizie de admitere sau, după caz, de respingere, emisă de directorul executiv", se mai arată în răspunsul ministerului.

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus