Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Idei pentru părinți: Cum să-ți amenajezi dormitorul când îl împarți cu un bebeluș

0
Idei pentru părinți: Cum să-ți amenajezi dormitorul când îl împarți cu un bebeluș
Chiar dacă, în mod ideal, copilul trebuie să aibă camera lui, nu toți părinții au parte de locuințe generoase, cu spații pentru fiecare membru al familiei. Cum poți amenaja dormitorul când îl împarți cu mezinul familiei? Descoperă în articol câteva idei care îți pot fi de mare ajutor!

Mai ales pentru cei care locuiesc în apartamente, la bloc, amenajarea livingului poate fi o adevărată provocare în momentul în care apar copiii în familie. Indiferent de vârsta juniorilor, camera de zi se transformă în camera familiei. Aici toți membrii petrec cel mai mult timp împreună. Însă copiii au alte nevoi: sunt energici și creativi, sar pe canapele și fotolii, uneori desenează și pe pereți, își aduc toate jucăriile și le lasă prin bibliotecă, sub canapea, prin toate sertarele...  Și cine știe prin ce alte spații de depozitare! Copiii au un talent aparte în a scotoci și în a-și ascunde tot felul de piese de lego ori jucării mici unde nici nu ne imaginăm noi, oamenii mari, că s-ar putea!

În același timp, adulții își doresc și ei ca livingul să fie camera în care să se relaxeze, în care să-și primească musafirii... ori chiar locul în care să lucreze, mai ales în contextul pandemic în care mulți dintre noi suntem nevoiți să muncim de acasă. 

Cum puteți împăca ambele “tabere”? Descoperă mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să amenajezi un living pe gustul tuturor membrilor familiei....

Canapeaua... piesă de rezistență! Și la propriu... și la figurat!

Dacă vă doriți o canapea care nu-şi schimbă forma în timp, care nu se rupe şi rămâne la fel de confortabilă chiar şi după cele mai intense sărituri ale celor mici, aveți nevoie de o piesă de mobilier cu o structură din metal sau lemn de esenţă tare. De exemplu, lemnul de nuc şi cel de fag se regăsesc printre cele mai bune variante. Totodată, aveți grijă şi la materialul din care sunt realizate elementele de îmbinare: evitați plasticul lipit cu adeziv în favoarea şuruburilor metalice. 

La fel de importantă este și tapiţeria. Sunt recomandate materiale precum bumbacul şi stofa, pentru că nu se tocesc repede şi se întreţin uşor. Evitați pielea ecologică, pentru că se poate zgâria, dar şi catifeaua, pentru că se uzează repede. Ar fi bine să alegeți canapelele în nuanţe întunecate de bleumarin, maro sau gri închis, însă pentru o atmosferă mai luminoasă ați putea alege canapele bej sau crem cu imprimeuri florale care să se combine armonios cu modelul de tapet pentru living, în cazul în care mergeți pe această variantă.


Un covor confortabil şi uşor de curăţat 

Mai ales în primii ani de viață, după ce juniorii încep să meargă, cei mici vor petrece mult timp pe covorul din living. Prin urmare, asigurați-vă că alegeți un model realizat din materiale sigure, din fibre naturale, şi cu un design vesel. În plus, copiii varsă destul de des acuarele, mâncare și alte substanțe colorate... Astfel, un covor cu firul scurt, din lână, va fi mult mai uşor de curăţat decât unul din blană artificială. 

Spaţii de depozitare pentru jucării

De câte ori nu vi s-a întâmplat să pășiți peste o piesă de lego? Ori să vă așezați pe pantoful vreunei păpuși? Ori să căutați telecomanda printre pernele de pe canapea și să nimeriți... un recipient cu slime, de exemplu?! 

Pentru a evita cât mai multe dintre situațiile enumerate mai sus, aveți nevoie de multe spații de depozitare pentru jucării. Alegeți soluţii de depozitare pe verticală, spaţiile mai puţin accesibile celor mici fiind ideale pentru jucăriile folosite mai rar sau pentru cele predispuse să genereze mai mult haos (instrumente muzicale sau acuarele). De asemenea, coşurile din materiale precum fetru, răchită sau lemn de bambus, alături de seturi de organizatoare, îi pot ajuta pe cei mici să găsească mai uşor obiectele de care au nevoie. 


Pentru siguranță, alegeți mobilier cu margini rotunjite

Mai ales în cazul în care juniorii abia învață să meargă, o idee bună este să alegeți mobilierul cu linii curbe, fără colţuri ascuţite. De asemenea, orientați-vă către o măsuţă de cafea rotundă sau chiar un un taburet mai mare pe care să puteți aşeza o tavă. Înlocuiți fotoliile cu cotiere dure cu pufuri confortabile, dar nu uitați și să adaugați unul sau mai multe locuri de aşezat speciale pentru copii (un scaun din lemn de tec cu o formă atractivă sau chiar un scaun balansoar cu centura de siguranţă). 

În același timp, mobilierul dedicat copiilor poate fi aşezat într-un colţ amenajat pentru ei, dar poate fi mutat cu uşurinţă în încăpere când vine momentul activităţilor în care se implica toată familia. 

Un perete pentru desenat

Mai devreme sau mai târziu, orice copil va desena ceva pe un perete. Dacă nu pe toți! De aceea vă sugerăm să montați pe perete o tablă de scris cu design vesel sau să folosiți vopseaua cu efect de tablă de scris. Astfel, veți pune la dispoziţie copilului o suprafaţă rezervată doar lui, unde va putea desena liniştit cu cretă colorată tot ce-şi doreşte.

Voi cum v-ați amenajat livingul?

Foto: Freepik


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus