Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Obiceiuri de Moș Nicolae. Tradițiile și legendele asociate acestei sărbători

0
Obiceiuri de Moș Nicolae. Tradițiile și legendele asociate acestei sărbători
Cu siguranță, toți copiii și-au lustruit deja cizmulițele și ghetuțele pentru ca Moș Nicolae să le lase cadouri în seara de 5 decembrie, Ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae. Însă, pe lângă dulciuri și cadouri, cei mici mai pot primi și o nuielușă, dacă au fost neascultători pe parcursul anului.

Moş Nicolae este sărbătoarea celor mici care deschide oficial sezonul cadourilor. Însă, în spatele ei există tradiții și legende transmise din generație în generație. 

De unde vine Moș Nicolae? Personajul legendar a existat cu adevărat în persoana episcopului cetăţii Mira, din ţinutul Lichia (pe meleagurile Turciei de astăzi), persoană cu credinţa neţărmurită în Dumnezeu, ce a trăit în secolul al IV-lea. Lui Nicolae de Mira îi sunt atribuite numeroase fapte bune faţă de cei săraci şi năpăstuiţi, dar şi miracole, numele său traducându-se prin “biruitor de popor”. Provenind dintr-o familie înstărită, la moartea părinţilor săi, şi-a dăruit întreaga avuţie celor nevoiaşi.

De altfel, una dintre cele mai cunoscute legende despre Moş Nicolae este povestea celor trei fete sărace, care neavând zestre, nu puteau să se căsătorească şi urmau să fie vândute de tatăl lor unor bărbaţi înstăriţi. Se spune că Sfântul Nicolae, aflându-le durerea, le-a aruncat fiecăreia pe geam, într-o noapte, câte un săculeţ de bani. Săculeţii au căzut fie în ciorapii puşi la uscat, fie în ghete. De aici este obiceiul că darurile de Moş Nicolae să fie puse în ghetuţe.


► Citește și Surprize pentru Mos Nicolae! Jucarii realizate de copii


Legendele românești spun că Moş Nicolae apare pe un cal alb, trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, păzeşte Soarele care încearcă să se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte, pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură, ajuta văduvele, orfanii şi fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor şi salvează de la înec corăbierii, apara soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

În același timp, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. În funcţie de crenguţa care a înflorit, se aşteaptă recolta de fructe în noul an. Iar în unele zone din țară, la sate, în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să sorganizează în cete şi își aleagă gazda unde vor merge pentru repetiţiile colindelor de Crăciun şi de Anul Nou.

Însă Moș Nicolae nu este doar darnic, poate fi și foarte aspru! Conform tradiţiei creştine, el îi pedepsește pe cei care se abat de la dreapta credinţă lovindu-i cu nuiaua peste mâini. De aici, a pornit și obiceiul întîlnit în Ardeal, unde copiii neascultători primesc nuielușe împodobite.

Tu ce alte obiceiuri de Moș Nicolae cunoști?


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus