Ghid practic de distracție pentru copii și părinți în București

Orionide, un fenomen spectaculos pe cer, vizibil și în România

0
Orionide, un fenomen spectaculos pe cer, vizibil și în România
Juniorii tăi au văzut până acum o “ploaie de stele”? Dacă nu, vor avea ocazia în această noapte. Ploaia spectaculoasă de meteori Orionide se îndreaptă către Terra și va fi observată vineri și sâmbătă seară. Fenomenul va fi vizibil și în România.

Ploaia de meteori Orionid provine din coada cometei Halley și își trage numele după uriașul vânător din mitologia greacă. În timpul fenomenului, meteoriţii vor cădea cu o viteză de 65 de kilometri pe secundă.

În România, punctul maxim va fi atins sâmbătă dimineața atins la 06:00, ora României. Pentru  a urmări fenomenul trebuie să căutaţi constelaţia Orion care se află în emosfera de Nord. Vizibilitatea ploii de stele va depinde de câţiva factori, luminile intense ale oraşelor, vremea şi poziţia geografică. 

În punctul maxim ploaia de meteoriţi poate trimite pe cer între 80 şi 90 de stele căzătoare. Anul acesta însă, frecvenţa va fi mai redusă, de doar 20 de meteoriţi pe oră, scriu cei de la Thrilist. 

Atunci când cometa Halley trece prin sistemul solar se încinge la bază. Diferenţa de temperatură dintre zonele reci ale spaţiului şi părţile cometei care sunt încălzite de lumina solară din departare este atât de extremă încât părţi din miezul său îngheţat sunt sublimate, ceea ce înseamnă că gheaţa se transformă în gaz. Suflul gazos propulsează segmente solide în spaţiu, dintre care unele se îndreaptă şi către Pământ. 

Chiar dacă copiii vor pierde ore bune de somn, iar fenomenul va putea fi văzut mult mai bine dacă ieșiți din orașe, este o ocazie pe care merită să o punctați împreună!


Spune-ţi opinia

Notă: Codul HTML este citit ca şi text!
Inapoi sus